Europas första undervattensrestaurang

Surrealistiskt. Det är ordet som bäst beskriver helhetsupplevelsen på restaurangen Under.

Europas första undervattensrestaurang Gorumetrestaurang
© Inger Marie Grini och PR

Ät under ytan

Surrealistiskt. Det är ordet som beskriver helhetsupplevelsen på Under i Lindesnes i Norge – Europas första undervattensrestaurang, ritad av det norska arkitektkontoret Snøhetta. En gastronomisk och arkitektonisk pärla vid kanten av klipporna på Norges sydligaste punkt.

Europas första undervattensrestaurang Gorumetrestaurang
© Inger Marie Grini och PR

Dramatiskt. Vid den norska kustlinjens sydligaste punkt, där havsstormarna från norr och syd möts, lutar sig Snøhettas unika och imponerande nya restaurang upp från klippkanten – nästan som om den precis sköljts upp på land. Europas enda undervattensrestaurang har ritats på initiativ av bröderna Gaute och Stig Ubostad, som har många års erfarenhet av konferens- och hotellverksamhet.

Europas första undervattensrestaurang Gorumetrestaurang
© Inger Marie Grini och PR

En av ambitionerna med gourmetrestaurangen, som ligger på botten, fem meter ner under havsytan, är att hylla havets vilda fauna. Restaurangen fungerar även som ett marinforskningscenter och skapades i samarbete med Havforskningsinstituttet, Nibio och Nofima.

En exklusiv affär

Under, restaurangen som ligger fem meter under havsytan i Lindesnes, var fullbokad redan ett år före invigningen i mars 2019. Bilder från byggets rektangulära klippformation, som sluttar ner i havet och smälter in i det omgivande kustlandskapet, har fått världens blickar att riktas mot södra Norge och har uppmärksammats i allt från The Guardian till CNN.

Med runt 40 sittplatser, en daglig servering med 18 rätter och en prisnivå på upp till 400 euro per person, är Under en exklusiv affär. Och vägen från hav till tallrik är kort – medan du avnjuter havets delikatesser, tillagade av den danska stjärnkocken Nicolai Ellitsgaard, simmar råvarorna förbi utanför ett stort panoramafönster.

– Vi ville erbjuda ett spännande matkoncept, en arkitektur som skapar entusiasm och samtidigt visa mångfalden av liv utanför restaurangfönstret. Vi har samarbetat med Havforskningsinstituttet, Nibio och Nofima för att bygga en bra livsmiljö och marinbiologisk miljö, så att vi kan visa naturen från sin bästa sida, säger Gaute Ubostad.

Europas första undervattensrestaurang Gorumetrestaurang
© Inger Marie Grini och PR

Mot botten. På väg ner till restaurangen visar ett stort rektangulärt fönster var vattenytan bryts, så att gästerna kan orientera sig i terrängen.

Det råa och rustika

Gaute Ubostad är tillsammans med brodern Stig Ubostad initiativtagare till Under, det spektakulära projektet som realiserats av Snøhetta.

Det norska arkitektkontoret har många års erfarenhet av att bygga storslagna projekt ovanför vatten – från operahuset i Oslo till rekonstruktionen av Times Square i New York – men under havet väntade nya utmaningar. Som gäst ska man helst inte få klaustrofobi, till exempel.

– Vi har arbetat mycket på att du inte ska tänka den tanken, avslöjar Heidi Pettersvold Nygaard, senior inredningsarkitekt på Snøhetta, och en av fyra från arkitektkontoret som har arbetat med att genomföra projektet.

– När du kommer in kan du skymta vart du är på väg och när du kommer ner till bottenvåningen kan du titta tillbaka och se var du kom ifrån. Vi har också jobbat på att behålla det råa och rustika och härma brutaliteten i landskapet. Vi har tillfört betongkonstruktionen en materialitet, belysning och akustik som skapar en behaglig och varm atmosfär, nästan som om den ger gästen en kram.

Europas första undervattensrestaurang Gorumetrestaurang
© Inger Marie Grini och PR

Alla möbler i restaurangen har designats av Snøhetta och tillverkats av norska Hamran, med speciellt fokus på stolen. – Stolen är designad i en kontinuerlig form som återspeglar grenens naturliga ursprung från stammen, förklarar Snøhetta. Hamran har också levererat all utvändig och invändig panel i lokalt ekträ. Träet förekommer i olika former och färger för att visa upp dess olika egenskaper. Här ses ett långbord i svartbränd ek.
Den omfattande användningen av trä har valts som kontrast till den kalla betongen. All keramik i restaurangen är unikt tillverkad av Ment, Odd Standard och Trond Skog i samarbete med köket.

Tankar om material

Den 34 meter långa huskroppen sträcker sig över tre nivåer. Genom ett fönster på mittenplanet kan du se både under och över vattenytan samtidigt, så du vet när du bryter den.

Och medan havet piskar mot betongen utanför, är entrén och de invändiga ytorna klädda i varm, sydnorsk ek. Virket har levererats av den lokala snickarverkstaden Hamran, och träden har fällts bara några få kilometer från restaurangen.

– Att använda lokala råvaror och material är ett sätt att underbygga det ”närproducerade” konceptet. Det är också vårt sätt att ta ansvar för miljön, genom att införskaffa det vi behöver lokalt istället för att importera, säger Janne Werdal från Hamran, som har haft ett nära samarbete med Snøhetta i utformningen av exteriör och interiör, inklusive alla möbler.

Träet har använts på olika sätt, från det stora rustika bordet till stolarnas sirligt bearbetade och rundade armstöd. Kvistarna i träet reflekterar de rena och ärliga smaker som menyn är baserad på.

– Vi kan inte fälla en ek som vuxit sig stor och vacker under så många år utan att utnyttja varenda centimeter av den! Att visa kvistar och oregelbundenheter tydliggör att materialet är äkta, framhåller inredningsarkitekten.

Europas första undervattensrestaurang Gorumetrestaurang
© Inger Marie Grini och PR

Vattnets färger Färgpaletten avspeglar omgivningarna och textilier följer resan runt i lokalerna med färger från ljust beige (nude) och rosa och korall till mörk havsgrön och -blå. De har levererats av det danska textilföretaget Kvadrat och designats av Snøhetta, som har detaljstyrt allt.

”Det har blivit helt fantastiskt”

För att dämpa akustiken har delar av interiören täckts av ljuddämpande akustiska paneler, Soft Cells, från Kvadrat. Panelerna är klädda med textil, också designad av Snøhetta, där färgnyanserna följer resan från yta till havsbotten – från ljust beige (nude) vid entrén och rosa och korall ner genom våningsplanen till havsblågrönt längst ner vid sandbotten. Snøhetta har använt digitala verktyg för att styra färgen i varenda tråd, som tillsammans utgör en gradient på över 26 meter textilklädsel fördelat på 137 olika paneler.

– Akustiken är bra, och detsamma gäller atmosfären. När man rör sig neråt blir rummet fysiskt större. Det samma gäller mysfaktorn, säger Heidi Pettersvold Nygaard från Snøhetta.

Hundratals pyttesmå LED-lampor har integrerats i takets textilpaneler, så att belysningen inte stör utsikten. Maten serveras på en specialdesignad servis från Ment och Odd Standard, medan den lokala keramikern Trond Skog har formgivit skulpturala vaser och skålar.

– Slutresultatet är helt fantastiskt och mer rått än vi hade kunnat drömma om. Upplevelsen av att gå in och nerför trappen är alldeles speciell, det kan nästan inte förklaras i ord. Man har egentligen inte lust att gå upp och ut igen... man vill bara stanna kvar där nere!, skrattar Janne Werdal från Hamran.

– Varje rätt är ett konstverk i sig, det är en ”nypa-sig-i-armen-upplevelse”, konstaterar Heidi, som tillägnar projektets framgång till den positiva processen med de lokala hantverkarna samt Snøhettas tvärfackliga, interna arbete.

Och med invigningen av Under har Sørlandet fått en ny turistmagnet.

– Vi tror och hoppas att Under kan stå i spetsen för satsningen mot en internationell matmarknad, avslutar Gaute Ubosta.

Europas första undervattensrestaurang Gorumetrestaurang
© Inger Marie Grini och PR

Skulptur i mörkret. När dagen lider mot sitt slut lyser restaurangen upp naturen på Norges sydligaste punkt.

Europas första undervattensrestaurang Gorumetrestaurang
© Inger Marie Grini och PR

På första parkett. Medan gästerna avnjuter 18 välsmakande rätter på den ena sidan av det enorma panoramafönstret, simmar råvarorna förbi på den andra sidan. En del kanske tror att man får klaustrofobi här nere under havsytan. Men även detta har Snøhetta tänkt på: – När du kommer in kan du skymta vart du är på väg, och när du kommer ner till bottenvåningen kan du titta tillbaka och se var du kom i från, berättar teamet. Integrerad LED-belysning i taket säkerställer att lamporna inte speglas i fönstren ut mot havsbotten, vilket gör att du kan njuta av utsikten ostört.

Om bygget:

Halvt nedsänkt i havet bryter byggnadens 34 meter långa monolitiska form vattenytan för att vila direkt på havsbotten fem meter nedanför.

Strukturen har designats för att fullt ut integreras i sin havsmiljö över tid, eftersom den grova betongen fungerar som ett konstgjort rev. Med de tjocka betongväggarna är byggnaden konstruerad för att motstå tryck och stötar från de krävande förhållandena i havet.

Restaurangens massiva fönster har som ett nedsänkt periskop utsikt över havsbotten, som förändras med årstiderna och varierande väderförhållanden.

Se mer på under.no och på snohetta.com.

Europas första undervattensrestaurang Gorumetrestaurang
© Inger Marie Grini och PR

Matkonst. Den danska köksmästaren Nicolai Ellitsgaard leder ett team på 16 personer med erfarenhet från Michelin-restauranger. Menyn består huvudsakligen av lokala råvaror från havet, primärt fisk och skaldjur, men även andra lokala råvaror från skogen och stranden. De som varit lyckligt lottade nog att få provsmaka menyn på Under beskriver varje rätt som ett konstverk. Snøhettas arkitektur tål att få samma omdöme!

Europas första undervattensrestaurang Gorumetrestaurang
© Inger Marie Grini och PR
Europas första undervattensrestaurang Gorumetrestaurang
© Inger Marie Grini och PR