Kika in i Danmarks längsta trähus: Svinkløv Badehotel

“Som en hyllning till och med respekt för det gamla Svinkløv är det nya huset byggt av trä så långt det bara går.”

© Jens Lindhe

I Västerhavets färgskala

Lugn och ro står i centrum på återinvigda Svinkløv Badehotel, där man bjudit in Jammerbugtens natur i form av fina färger och naturliga material. Möt inredningsarkitekten som har lyckats skapa sommarstämning i Danmarks längsta trähus.

© Jens Lindhe

Stolen Vester är Chris Liljenberg Halstrøms egen design och pryder restaurangen på Svinkløv Badehotel. Den har nu satts i produktion av Skagerak, och tillsammans med de strandrågsgula gardinerna och färgade panelerna bjuds naturen in på det återuppståndna badhotellet – Danmarks längsta trähus.

Ett tråkigt slut…

När Svinkløv Badehotel brann ner för knappt fyra år sedan, efterlämnades en mängd människor med minnen från en plats som var så mycket mer än bara Danmarks längsta trähus. Det visade sig emellertid inte alls bli en förarglig slutpunkt för det anrika badhotellets långa historia.

...gav möjligheter till en frisk omstart

Det var snarare en möjlighet att börja om på helt ny kula. En slags Svinkløv 2.0, om man så vill. För inredningen stod Chris Liljenberg Halstrøm i nära samarbete med Louise och Kenneth Toft-Hansen som idag driver badhotellet.

© Jens Lindhe

Naturens färger är genomgående i inredningen

– I första hand ville vi återskapa den sommarhusstämning som fanns på Svinkløv före branden, dock i ett lite lättare uttryck än tidigare. Färgerna är inte lika mättade och textilierna är mer transparenta. Det är precis det man behöver för att den vackra naturen utanför fönstren ska få utrymme och komma till sin rätt, förklarar Louise Toft-Hansen.

Och just naturen genomsyrar hela inredningen där färgerna harmonierar med den färgskala som Jammerbugten bjuder på. Sanddynerna, stranden och havet har bjudits in och representeras i allt från gardiner och mattor till möbler och färg.

© Jens Lindhe

Var stuga har sin egen färg

– Under flera år har de olika sällskapsrummen haft samma färgtema: lila, grönt, rött, blått och gult. Det beslöt vi oss för att hålla fast vid, eftersom det är en central del i vad man kallar de olika delarna av hotellet. Tidigare hade färgerna tolkats något klarare, men vi valde att hitta de fem färgerna i naturen som finns alldeles utanför, berättar Chris Liljenberg Halstrøm.

Utöver detta har trä använts för att bidra med en varm och gedigen känsla i inredningen. Framförallt i restaurangen känns naturen väldigt nära med de strandrågsgula gardinerna, grå plankgolven och Chris Liljenberg Halstrøms matstol, Vester, i omålad ek som hon designade speciellt för detta ändamål.

– Vester har nu satts i produktion hos Skagerak och är ett handgripligt minne från det långa samarbetet med Louise och Kenneth, vilket utvecklades till vänskap. Under resans gång blev paret dessutom föräldrar till lilla Vester som stolen är uppkallad efter. Sådant påminner mig om vad som är viktigt i livet, säger Chris Liljenberg Halstrøm.

© Jens Lindhe

Lila, grönt, blått, rött och gult är färgteman som går igen från det ursprungliga badhotellet och som representerar färgskalan hos Jammerbugtens natur. Idag är dock färgerna nedskalade och visar sig primärt i gardiner, keramik, kuddar och stearinljus.

En hyllning till det gamla hotellet

I sällskapsrummen har man dessutom valt att låta de stora bärande pelarna av douglasgran stå råa och obehandlade som ett vittnesbörd om den träkonstruktion som utgör själva stommen i badhotellet.

– Som en hyllning till och av respekt för det tidigare Svinkløv har det nya huset byggts av trä i så hög grad som möjligt. Det satt otaliga historier i väggarna på det gamla trähuset och branden kommer självklart alltid vara en del av Svinkløvs historia. Ändå har vi lyckats skapa ett lättare och mer samtida badhotell, som inte står i skuggan av det gamla, utan däremot har sitt eget starka berättigande, påpekar Louise Toft-Hansen.

Hon är övertygad om att den hemtrevliga inramningen naturen och möjligheten till total avkoppling är just det som får gästerna att komma tillbaka säsong efter säsong. Chris Liljenberg Halstrøm ser själv fram mot att snart kunna återvända till badhotellet – nu som gäst.

Vill man uppleva hur det gamla huset såg ut, gavs boken Svinkløv Badehotel ut 2016 och den är nu ett historiskt bevis på det gamla hotellets atmosfär.