Ska du till Amsterdam? Här är 5 arkitektoniska byggnader du måste se!

Nederländernas huvudstad bjuder på mycket mer än lyxiga kanalhus och charmiga gavelfasader, som man ofta förknippar Amsterdam med. Här kan du upptäcka några av Amsterdams otroliga arkitektoniska byggnader!

Stedelijk Museum

Stedelijk Museum

Stedelijk Museum från 1895 är en samlingspunkt för modern konst som 2012 byggdes ut med en vit byggnad som fått smeknamnet ”badkaret”.

Byggnadens kännetecknen är dess majestätiska trappor, storslagna rum och fascinerande naturliga ljusinfall. Förutom att du kan uppleva en massa konst och design där, kan du även besöka biblioteket och restaurangen, där du kan avnjuta en kopp kaffe på den fina terrassen.

ARCAM Amsterdam
© ARCAM

ARCAM

Arcam är Amsterdams arkitektcenter, vilket i hög grad avspeglas i den lilla, men imponerande och abstrakta, byggnadsformen.

Centret är värt ett besök om du vill lära dig mer om historien om den nederländska arkitekturen och vilka planer det finns för framtida projekt. Kombinera besöket med en trevlig tur längs Amsterdams berömda kanaler.

Läs också:

Strawinskylaan Bicycle Parking
© Jan de Vries

Strawinskylaan Bicycle Parking

Amsterdam är en av världens största cykelstäder, och därför måste ju förstås även cyklarna ha tillgång till en fin parkeringsplats!

2018 blev denna moderna underjordiska cykelparkering med en imponerande glasfasad och 3 750 cykelparkeringsplatser Amsterdams största.

Rijksmuseum (Asian Pavilion)
© Rijksmuseum

Rijksmuseum (Asian Pavilion)

Besöker du Amsterdam måste du besöka Rijksmuseum, landets nationalmuseum!

Byggnaden från 1876 rymmer verk från både gotiken och renässansen. På museet kan du uppleva nederländsk konst, historia och hantverk.

Värt ett extra omnämnande är de stora tavlorna från den nederländska guldåldern samt en betydande samling av asiatisk konst som finns i nya Asian Pavilion från 2013.

Pythonbron amsterdam

Pythonbron

Den kända röda bron på 93 meter är ett av Amsterdams landmärken och förbinder den västra och östra delen av Amsterdam via Borneo och Sporenburg.

2002 vann arkitekten Adriaan Geuze ett internationellt designpris för bron. Promenera över bron en dag när du behöver lite frisk luft en bit bort från stadens pulserande kärna.