Den inbyggda alkoven © Line Frier

Detta kök är ett arkitektoniskt genidrag – det rymmer nämligen också ett sovrum

Vad gör man när man saknar ett extra barnrum, men varken får bygga till eller vill flytta? Den utmaningen antog arkitekten Line Frier, och resultatet blev en vacker alkov mitt i det kombinerade köket och allrummet.

Den inbyggda alkoven © Line Frier
Den inbyggda alkoven © Line Frier
Den inbyggda alkoven © Line Frier

Ett extra sovrum utan extra kvadratmeter

När en familj på fem från Aarhus i Danmark började sakna ett extra barnrum fick de ett dilemma. Familjen bodde nämligen i ett K-märkt radhus på två våningar, där utbyggnad inte är tillåtet.Man började fundera på att flytta till något större, men familjen ville egentligen inte flytta från huset.

Området var perfekt och kontakten med grannarna kunde inte vara bättre. Samtidigt tyckte familjen mycket om radhuset, som bortsett från kvadratmeterbristen, uppfyllde deras behov. Därför bestämde de sig för att se på möjligheterna för att optimera sina existerande kvadratmeter och kontaktade därför arkitekten Line Frier.

– Uppgiften var att hitta en extra sovplats för föräldrarna i huset, så att barnen kunde få de tre rummen på övervåningen för sig själva. Det var en spännande och utmanande uppgift, för jag var tvungen att hitta denna extra sovplats inom de befintliga ramarna för bottenvåningen, berättar Line Frier, som äger arkitektkontoret Frier Architecture och är medlem i Danske BoligArkitekter.

Den inbyggda alkoven © Line Frier
Den inbyggda alkoven © Line Frier
Den inbyggda alkoven © Line Frier

Ett rum i rummet

När Line Frier träffade familjen för första gången visade de henne inspiration som de själva hade hittat, bland annat sängar som kunde fällas ut från väggen eller hissas ner från taket. Hon fick dock helt fria händer att komma med sitt eget förslag och när hon senare återkom med en lösning som var illustrerad i en kartongmodell, hade hon träffat mitt i prick i förhållande till familjens önskemål.

– Jag ritade en stor möbel i formspänd ek till hela bottenvåningen, och i möbeln hade jag integrerat en inbyggd alkov med skjutdörr. Möbeln löper hela vägen runt och innehåller även bokhylla, tv-bänk och sittnisch samt massor av förvaringsutrymme, berättar Line Frier.

Idéen till den inbyggda alkoven i det kombinerade köket och allrummet utgår från att skapa ett rum i rummet, som inte bara används när föräldrarna ska sova.

– Jag ville ifrågasätta de traditionella rum som vi annars är vana vid i villor. Normalt används ju 10–20 kvadratmeter till ett sovrum, där dörren är stängd resten av dagen. Min önskan var ett skapa ett rum som hela familjen kunde få glädje av och använda under dagens lopp, till exempel som en ombonad vrå för barnen, berättar Line Frier.

Den inbyggda alkoven © Line Frier
Den inbyggda alkoven © Line Frier
Den inbyggda alkoven © Line Frier
Den inbyggda alkoven © Line Frier

Efter renoveringen

I dag är familjen väldigt nöjda med den nya lösningen. Barnen har fått övervåningen för sig själva och bottenvåningen har utnyttjats optimalt med den nya sovplatsen och effektiv förvaring. Renoveringen har gjort att familjen kan bo kvar i radhuset i många år framöver, och när barnen med tiden börjar flytta hemifrån kan den extra sovplatsen användas för gäster.

Allra gladast är dock familjen över att drömmen om tre barnrum och en sovplats för föräldrarna infriades utan att familjen behövde flytta.

Den inbyggda alkoven © Line Frier
Den inbyggda alkoven © Line Frier
Den inbyggda alkoven © Line Frier
Danske boligarkitekter - De winnaar van de Ideeënprijs 2014