© Andreas Mikkel Hansen
© Andreas Mikkel Hansen

Den moderna bondgården

På Nordjylland har en gammal bondgård givit plats för den här nya arkitektritade lantgården. Genom stora fönster i en enkel arkitektur kan familjen hålla ett öga på ljuset, vädret och landskapet som de är så beroende av. Vi hälsar välkommen till Elsebeth och Jens lantliv anno 2020.

© Andreas Mikkel Hansen
© Andreas Mikkel Hansen

Stora fasadpartier

Säden vajar på åkrarna runt Elsebeth och Jens lantgård på Nordjylland.

Från de stora fönstren som öppnar upp boningshusets fasader mot omgivningen kan bonden Jens kontrollera vädret från det ögonblick han slår upp ögonen.

– Det viktigaste för oss är att vi kan se ut på naturen och ut över åkrarna. Jag lever av mina växter på åkrarna, så det är avgörande för mig att jag kan se sol, väder och vind på alla sidor, från gryningen till solnedgången. Det är så jag kan planera vad vi kan göra på gården varje dag. Samtidigt vill vi gärna känna årstiderna och se viltet som
springer över åkrarna. Särskilt när man sitter och stressar över regnet i skördetid, säger Jens.

Den här gården är hans barndomshem – även om han växte upp i ett helt annat hus.

© Andreas Mikkel Hansen
© Andreas Mikkel Hansen

En arkitekts version av en modern bondgård

Det ursprungliga boningshuset var nämligen en låg byggnad från 1800-talet som hade byggts ut i flera omgångar, men med omodern inredning och i ett skick som det inte lönade sig att bygga vidare på. Därför kontaktade Jens och Elsebeth arkitekten Lars Bo Poulsen från N+P Arkitektur och bad honom rita sin version av en modern bondgård.

– När Lars Bo kom med de första skisserna var det första jag tänkte: Jaha, ok. Det var inte precis det här jag hade räknat med. Jag skulle naturligtvis vänja mig vid idén om husets mycket moderna linjer och uttryck, säger Jens.

Och medan Elsebeth var begeistrad från första stund såg Jens så småningom ljuset i husets stora, öppna fasadpartier, som i dag ger familjen en unik utsikt och känsla för gårdens jordar.

Arkitekten Lars Bo Poulsen tog sig an uppgiften med en tydlig känsla för att det här huset skulle förhålla sig både till Jens historia på platsen och Elsebeths mer moderna blick.

– Det roliga i den här uppgiften var att byggherrarna var väldigt olika i sin inställning till ett nytt hus. Elsebeth var mycket modern, medan Jens hade en svaghet för referenserna till den klassiska bondgården, så det en utmaning att förena deras förväntningar, förklarar Lars Bo.

Lösningen blev ett mycket friliggande hus som förhåller sig till gårdsplanen och bevarar intrycket av att man faktiskt anländer till en riktig lantgård.

© Andreas Mikkel Hansen
© Andreas Mikkel Hansen

Enkel arkitektur

Huset ligger upphöjt på en platå med en terrass som går hela vägen runt. Själva arkitekturen är enkel – nästan arketypisk i sin form.

– Vi har jobbat med den mest grundläggande husformen – den klassiska gaveln med fasadlinjer och sadeltak. Materialmässigt har vi däremot lagt mycket energi på tegelstenarna och har varierat fogarnas färg så att det ger en dynamik när man tittar på fasaden, förklarar arkitekten om det skarpskurna huset.

© Andreas Mikkel Hansen
© Andreas Mikkel Hansen

Huset öppnar sig mot natur och landskap

Zinktaket leder tankarna till klassiska lantgårdar, men de stora glaspartierna ligger långt ifrån de traditionella småspröjsade bondefönstren. Istället släpper de in naturen och landskapet i huset.

Elsebeth och Jens har också lagt ner många timmar på att välja rätt material till huset. De har själva stått hos Strøjer Tegl på Fyn och valt rätt tegelsten, och särskilt Jens är glad över att materialen är gedigna.

– Jag tycker om de hantverksmässigt fina sakerna – fönstren i mahogny och tegel av dansk lerjord. Samma sak gäller i köket, där vi har valt ett kvalitetskök i robusta material som t.ex. tjocka bänkskivor i ek, säger Jens.

© Andreas Mikkel Hansen
© Andreas Mikkel Hansen
© Andreas Mikkel Hansen
© Andreas Mikkel Hansen

”Man kan ju inte bara flytta en bondgård”

För Elsebeth har köket blivit ett av husets mest avgörande element:

– Det var viktigt för mig att köket blev en integrerad del av huset. Det är högt i tak i köket/allrummet som ligger i öppen förbindelse med resten av huset – härifrån är det inte långt till något. Vi har tagit i med storleken och skåphöjden, och har valt en mörk nyans som fortsätter på ena väggen och framhäver köket, förklarar hon.

Över köket svävar ett fönster som skickar ljuset, himlen och årstiderna ner till det stora matbordet som är centralt placerat i rummet. Golven på bottenvåningen är av betong, som är praktiskt och lätt att hålla rent för en upptagen familj på en gård.

– Vi har jobbat med att det ska vara enkelt hela vägen igenom och har lagt stort fokus på bra material både ute och inne. Vi har inga outnyttjade ytor eller passager i huset som inte används och som bara behöver hållas rena. Jag känner mig hemma i alla rum och jag älskar att vi har utsikt över vidderna åt alla håll runt huset och att ljuset framhäver husets alla fina drag och detaljer. Det är ett privilegium att få bygga sitt eget och vi ville vara säkra på att vi gjorde rätt. Man kan ju inte bara flytta en bondgård, säger Elsebeth.

© Andreas Mikkel Hansen