Sølballegaard Mols Bjerge
© Sølballegaard

Familj på fem hittade lugnet: Bytte ut storstaden mot ett liv mitt i naturen

Sofie och Espen förälskade sig i en fallfärdig gård mitt i den vackraste natur. Familjen på fem personer flyttade från storstaden, renoverade stället och har idag skapat en oas och ett kultur- och konferensställe omringat av Mols Bjerge i Danmark.

Det var kärlek vid första ögonkastet när Sofie och Espen besökte Sølballegaard för fem år sedan. Mitt i nationalparken Mols Bjerge på Djursland i Danmark låg en gammal fyrlängad gård i ett nedgånget skick, men paret var helt betagna och inom en månad hade man skrivit på köpeavtalet.

Familjen på fem bytte ut ett hektisk storstadsliv mot Djurslands vackra landskap, och idag har de förvandlat Sølballegaard både till sitt hem och ett blomstrande kultur- och konferensställe omgivet av en vild och makalöst vacker natur.

”Sølballegaard är en mycket speciell plats och när man tittar ut över Mols Bjerge är färgerna fullkomligt galna. Inne i staden kan du knappt se 20 meter framför dig, här bor vi på ett krön och kan i stort sett se vatten i alla riktningar”, berättar Sofie Saxtoft entusiastiskt.

Hon är direktör för Sølballegaard, och bor här tillsammans med maken Espen och parets tre barn: Alva på 16, Jakob på 13 och Gertrud på 7.

Sølballegaard Mols Bjerge
© Sølballegaard

Från ekorrhjul till sensommarsol

Sofie och Espen besökte Sølballegaard för första gången 2016. Via en kompis inlägg på Facebook hade Sofie råkat se att gården var till salu. Trots att paret då egentligen inte hade några direkt planer på att lämna staden, skrev hon direkt och arrangerade att de kunde komma förbi helgen efter.

”Just då hade vi ett sommarhus som vi hade börjat tillbringa alltmer tid i. Vi tänkte att när vi blir gamla kanske vi skulle kunna flytta dit. Men egentligen är det ju rätt absurt att som trettioåringar prata om vad vi vill göra när vi blir 70. Så visst fanns det något som drog, men vi hade inte alls tänkt oss att det skulle ske nu”, säger Sofie och fortsätter:

”Men det var i augusti, och vi hade precis kommit tillbaka till stan och drabbats av en mild depression över att behöva kasta oss in i ekorrhjulet igen. Sølballegaard är ofattbart vackert, framförallt i det varmt mjuka augustiljuset, och vi hälsades välkomna av en mild sensommarsol, ägarfamiljens gulliga hundvalp och det serverades äppelpaj i trädgården. ”Det var kärlek vid första ögonkastet”, berättar Sofie med ett stort leende om det första mötet med familjens blivande hem.

Sofie och Espen Sølballegaard
© Sølballegaard

Sofie och Espen med två av parets tre barn. För fem år sedan bytte de ut storstaden mot nationalparken Mols Bjerge på Djursland i Danmark.

Tvungna att slå till

Den omedelbara förälskelsen var så stark att det inte var långt från tanke till handling. Även om paret båda var mitt uppe karriären, dels som partner och CEO på en reklambyrå och dels självständig konsult inom ledarskapsutveckling, bara visste de att de var tvungna att slå till.

”Vi var här i en timme och när vi skulle åka härifrån hade vi bara sett hälften av gården. Men vi var helt överens om att vi bara måste ha den och så skulle vi lösa resten sedan”, säger hon.

Sølballegaard Mols Bjerge
© Sølballegaard

Ett gemensamt familjeprojekt

Enligt egen utsago levde paret just då ett väldigt hektiskt liv med full fart på karriären och familjeliv med tre barn.

”Vi hade bott i staden i tretton år och trodde att det var där vi hörde hemma. Men vi levde ett liv där vi var ute genom dörren vid åtta på morgonen för att inte se varandra igen förrän bortåt halvsex på kvällen”, säger Sofie, och fortsätter:

”Vårt sociala liv och arbetsliv låg på en sådan nivå att vi började känna ett sug efter något annat. Vi kände ett behov av lugn, som vi idag upplever när vi sitter längst upp på vår bänk och tittar ut över vattnet och ser gladan flyga förbi. Här är vi mycket mer tillsammans. Även om vi alla har mycket att göra, är det ett gemensamt familjeprojekt.”

Väldigt sliten

Flytten till Mols Bjerge och den gamla gården skedde dock inte utan kostnader. Byggnaden på ca 1 200 kvm var nämligen ”väldigt sliten” och det krävdes mer än bara ett lager färg för att gården skulle återfå sin forna glans.

Flera av längorna hade inte varit bebodda på länge, hela träkonstruktionen var rutten och det fanns foderrännor i golven från ett förflutet som stall. Endast själva bostadshuset var i någorlunda gott skick.

”Vi har rustat varenda centimeter. Samtidigt har vi haft respekt för den ursprungliga arkitekturen, och det finns rum med tegelstensgolv från 70-talet som vi har valt att bevara. Men på många håll var vi tvungna att börja från scratch eftersom det var i för dåligt skick”, säger den 42-åriga direktören och berättar att området är helt skyddat, så alla ändringar måste godkännas av myndigheterna.

Sølballegaard
© Sølballegaard

Fick hjälp utifrån

För att få hjälp med restaureringen anlitade familjen arkitekten Mads Stokholm Carlsen, arkitekten och formgivaren Natalia Sanchez/Spatial Code och inte minst ett gäng skickliga lokala hantverkare.

”När vi flyttade hit, bodde vi i den del som varit den tidigare ägarens bostad, och började med att renovera områdena avsedda för gäster. Först tre år senare stod vårt eget hem klart.”

Rum på Sølballegaard
© Sølballegaard

Sølballegaard har tio rum för uthyrning.

Rum på Sølballegaard
© Sølballegaard

Ett behov av andrum

Förutom familjens privata bostad innehåller Sølballegaard idag tio rum för uthyrning, flera workshops- och möteslokaler och en konsertsal. Redan från start var det familjens tanke att skapa en plats som även kunde användas av andra.

”Det finns ett lugn i naturen som vi själva upplever, och som jag också tror lockar andra. Många känner en längtan efter lugn, som kan vara svår att hitta när man befinner sig mitt uppe i ett hektiskt arbets- och familjeliv där pulsen är hög. Vi lever i en tid där vi behöver andrum och vi vill gärna att Sølballegaard ska vara just det”, säger Sofie.

Vardagsrum på Sølballegaard
© Sølballegaard

Estetik, kultur och natur

Hon kallar den fyrlängade gården ”en kreativ lekplats”, och berättar att det först och främst är en plats dit företag kommer under loppet av året, när ledningsgrupper, styrelser och liknande behöver mötas under andra former. Man kan dessutom hyra in sig och fira bröllop här, och under sommarmånaderna hyrs rummen ut till privatpersoner som bed & breakfast. Dessutom arrangerar man intima konserter under årets lopp med namn som Alberte, Fallulah och Marie Key.

”Vi vill gärna vara en plats där man kan umgås på andra sätt, där man för samtal som går lite djupare och där människor möts kring estetik, kultur och natur. En plats som bidrar till att göra världen till en lite bättre plats”, säger Sofie.

Sølballegaard
© Sølballegaard

En plats där man känner sig hemma

För värdparet på Sølballegaard är det viktigare att vara nära de gäster som kommer hit, än att ha en stor omsättning av gäster.

”Vi försöker ha en nära relation till alla och vara närvarande. Jag hoppas att våra gäster upplever att vi anstränger oss. Och att de tycker att det är avslappnat, trivsamt och mysigt här. Sølballegaard ska vara en plats där man känner sig hemma”, säger Sofie, och fortsätter:

”Närvaro och gemenskap är det viktiga här i livet och det försöker vi att inspirera till. Det tror jag också är det som våra gäster tar med sig härifrån.”

Sølballegaard
© Lars Just

Sølballegaard kan även hyras för bröllop.

Naturen spelar huvudrollen

Stilen på Sølballegaard har ett enkelt uttryck, och det är tydligt att man har fattat ett medvetet beslut om att låta naturen stå i fokus. I inredningen har man använt massor av naturmaterial och träkonstruktionen är synlig på flera ställen. Här finns både rå douglasgran i rödaktiga nyanser och Dinesen-plankgolv där träets karaktär framhävs.

”Sølballegaard är en mycket idyllisk fyrlängad gård med stråtak, och vi var väldigt medvetna om att vi inte fick begå misstaget att köra på en lantligt romantisk och småblommig stil. Vi ville helst låta naturen spela huvudrollen”, säger Sofie.

Sølballegaard
© Sølballegaard
Sølballegaard
© Sølballegaard

Lugna nyanser

Inredningen är helt fri från visuellt buller. Färgerna är dämpade och varma, och gården är inte vitkalkad utan går snarast i vitt, brutet i en mjuk sandton.

”Allt i interiören strävar efter att samspela med det fantastiska landskapet, och vi har valt att inte använda kontraster utan lugna nyanser”, säger Sofie.

På rummen har man inrett med linneöverkast naturligt färgade med ljung från Københavns Plantefarveri. Och konstnären och formgivaren Signe Kirk – som för övrigt också bor på Mols – har skapat reliefer till rummen inspirerade av istiden, vars spår man tydligt kan skönja i landskapet runt Mols Bjerge, som präglas av kuperad terräng och vindpinad natur.

Vidare har den fina gården textiler från Kvadrat samt verk av keramikern Louise Gaarmann och snickaren Nikolaj Engrob.

Sølballegaard
© Sølballegaard

Nya bekantskaper

Även om restaureringen av gården har inneburit hårt arbete, så finns det inga tvivel om att familjen är nöjda med beslutet att byta ut storstaden mot Mols Bjerge.

”Den oro vi hyst kring den sociala biten när vi lämnade staden visade sig snabbt vara helt obefogad. Redan efter en vecka fick vi en inbjudan till bröllop hos grannen. Och jag som gärna ville starta ett företag, bjöds snabbt in i en krets av entreprenörer. Vi har träffat många galet spännande och kreativa entreprenörer här, och all vår oro om att bli isolerade på landet var helt obefogad”, säger Sofie.

Förutom nya bekantskaper berättar hon att hennes mamma också har flyttat till området och svärföräldrarna har flyttat in i grannhuset.

”Vi har flyttat ut till ett pyttelitet samhälle där det finns en nära gemenskap såväl för oss som för våra barn. Storstaden präglas, på gott och ont, av anonymitet, men här känner man alla och bryr sig om varandra”, säger Sofie.

Sølballegaard
© Sølballegaard

Varmt och härligt

Entusiasmen i rösten går inte att ta miste på när Sofie berättar om Sølballegård och familjens nya tillvaro, och man får verkligen intrycket av att familjen har funnit sin rätta plats i livet.

”Det kan vara stressigt och sjukt mycket att fixa med, men det är ändå en underbar plats och Sølballegaard är ett mycket varmt och vänligt ställe att bo på. Bara det att kunna titta ut genom fönstret och befinna sig mitt i Danmarks vackra natur, det är något jag värdesätter allra mest”, säger Sofie och fortsätter:

”Vi hade ingen femårsplan när vi köpte stället. Ett steg har lett till nästa. Och så kommer det nog att förbli.”