Förvandling: Från kollo till smart familjebostad

I danska Asserbo ligger en vacker bostad. Här är trä ett genomgående element.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Ett bra sätt att skapa liv i en outnyttjad vrå är att som här skapa en mysig läshörna vid eldstaden. Den ljusa korgstolen har fått en koksgrå dyna vars färg harmonierar perfekt med de två runda borden från Malte Gormsens eget snickeri. Marmorvasen har tillkommit i ett nära samarbete mellan Malte och Space Copenhagen. I hörnet står en vintagegolvlampa av Vilhelm Lauritzen.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Möbelsnickare Malte Gormsen i sitt hem som han delar med Anne Sophie och parets tre barn.

Ett hem av trä

Möbelsnickaren Malte Gormsen har förvandlat en tidigare barnkoloni till ett genomdesignat hus. Hans passion för trä lyser igenom överallt - och här får trä med historia och själ lov att definiera atmosfären.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Modernismens rena och arkitektoniska linjer präglar Malte Gormsens gård. De vita björkgrenarna som står lutade mot huset ger ett skulpturalt intryck och bär vittnesbörd om Maltes stora kärlek till träets unika uttryck, något som även präglar husets inre.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

De synliga bjälkarna av lärkträ är från Charlottenlund skog, och taket är klätt med panel av douglasgran. Det stora kombinerade köket och allrummet har hämtat inspiration från vikingatidens långhus. Dessa bestod av ett stort rum med en eldstad i mitten som samlingspunkt. Eldstaden har dock flyttats åt sidan och de naturliga samlingspunkterna här är köksön och matbordet. Ett stort kvadratiskt fönster skapar en nästan akvarieliknande effekt på gavelväggen och bjuder på en fantastisk utsikt mot naturen utanför. Rummet karakteriseras av en genomgående organisk trälook med en blandning av
flera träslag som ek, lärk och gran och med möbler i egen tillverkning. För att skapa kontrast till det varma träet och dynamik mellan materialvalen har familjen valt ett polerat betonggolv och en matrumsmöbel i mörka färger.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

På kökets marmorbänkskiva står en marmorvas designad av Space Copenhagen och utformad i samarbete med Malte Gormsen. Runt huset finns skogar där familjen plockar svamp som de sedan torkar och använder i matlagningen. Med djupa, mörka färger och struktur pryder de dessutom de gammeldags syltburkarna från den lokala lanthandeln.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Som möbelsnickare har det varit naturligt för Malte att skapa en fristående köksö som är tillverkad i ek från den lokala skogen. Bänkskivan är av grå marmor, och träets och stenens ådringar bidrar tillsammans till att skapa ett naturligt liv. Barstolarna av ljus ek med brunerad mässing kommer från Holmen-serien som Malte har gjort i samarbete med Space Copenhagen.

Stor passion för träarbete

I Asserbo Plantage på Nordsjälland har möbelsnickaren Malte Gormsen tillsammans med sin partner Anne Sophie och parets tre barn skapat sig en härlig fristad i en gammal trelängad bondgård på 250 m2. Invändigt är hemmet klätt med trä, ett material som är Maltes stora passion i livet.

Hans intresse för trä väcktes redan under barndomen när hans pappa, som är utbildad möbelsnickare och möbelarkitekt, tog med honom på besök på möbelfabriker. Här gjorde doften av trä och åsynen av möblerna, som växte fram i händerna på de skickliga snickarna, stort intryck på den lille pojken.

Med toppbetyg i slöjd i grundskolan, en studieresa till Skottland och en vistelse på ett snickeri på Black Isle samt lärlingsplats hos snickarmästare Niels Roth Andersen var hans karriärväg utstakad.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

I samband med designeventet 3daysofdesign svarvade Malte Gormsen dessa fina träsnurror till kunder och besökare. Bordet är gjort av rester av douglasgran.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Alla vitvaror i huset är från Miele och Siemens, och de är inbyggda i skåp av ek.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Som möbelsnickare har Malte trogen sin profession nördat ner sig när det gäller förbanden i huset, och syllen är gjord med traditionellt träförband.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Vid gavelfönstret återfinns en bit historiskt trä från Holmen som Malte köpte en del trä från för många år sedan. Nu har det funktion som ett konstföremål i huset, och det har även använts på restaurang Noma, vars ombyggnation
Malte deltog i. Dekorativ ljung och vinterkål har planterats
i fönsterlådan av järn framför fönstret.

Möbler ska hålla i flera generationer

Med tiden har Malte byggt upp ett gediget snickeri med fokus på kompromisslös kvalitet och hållbarhet – för tanken med hans möbler är att de i design och kvalitet ska hålla i flera generationer. Kundlistan är lång och omfattar bland annat även restaurangerna Noma, Geranium, Geist och La Glace. Han har också ett nära samarbete med designstudion Space Copenhagen.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Eld har en samlande effekt och den stora eldstaden är placerad framför matrumsmöbeln i det kombinerade köket och allrummet. Långbordet kommer från serien Holmen som Malte har skapat i samarbete
med Space Copenhagen. Det är i Dark Nature-ek och har iläggsskivor och ses här i full storlek. De tillhörande stolarna från samma serie har fått ljusa dynor i kärnläder som bidrar till att skapa ett exklusivt uttryck i förening med färgvalet och de moderna, rundade formerna. De långa linjerna hos pendellamporna i mörk ek över bordet framhäver takhöjden.

Från kolloverksamhet med 160 sängplatser - till bostad för en familj

Tidigare bodde familjen i en lägenhet i Köpenhamn, men i takt med att barnen blev större växte även behovet av ett ställe där man kunde koppla av på helgerna. Dessutom hyste Malte en stor längtan efter att bara kunna gå över till en verkstad och testa nya designer och prototyper.

Därför köpte paret gården, som innan hade fungerat som barnkoloni med hela 160 sängplatser. Allt tömdes och innanmätet revs ut för att skapa ett stort rum där hela familjen och alla vänner kunde vara. Idéen bygger på vikingarnas klassiska långhus vars samlingspunkt var eldstaden. Därför gjorde man om en hel länga till ett stort kombinerat kök och allrum.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Med stor passion för kvalitetshantverk

För att få ljus och skapa ett modernt uttryck byttes alla fönster ut mot fönster från golv till tak och sitter som i djupa trädklädda ramar. När man sätter igång med ett försummat hus tar allt mycket längre tid än förväntat. Framförallt när man måste leta reda på de gamla originalmaterialen om man som Malte vill återställa fastigheten till dess forna prakt.

– Att helrenovera en så stor fastighet när man är så petig som jag är kring materialval och finish tar tid. Men det får ta den tid det tar. Jag har som tur är alltid samlat på bra, gedigna material när byggnader har rivits, säger Malte, som anser att gamla hus och material har en själ och att han är i full färd med att återskapa den själen på gården.

Här ska det dock även skapas nya minnen, i det som vid första anblicken liknar en traditionell trelängad gård, men som vid en närmare granskning är en nytolkning av den klassiska gården. För den ska både rymma idén om det klassiska med gamla, gedigna material och samtidigt vara en avspegling av nya tider – allt förenat i en stor portion kärlek till bra hantverk.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

I en annan del av gården har Malte fått ett arbetsrum, något som var ett viktigt skäl till varför familjen ville flytta ut på landet.
På en pall av Dark Nature-ek med grått läder ur Holmenserien kan man mysa vid den gamla Bekkasinkaminen som värmer upp rummet.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad