© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Har du någonsin sett så många växter i en och samma lägenhet?

Arkitekten Jakob Lange utvinner produktivitet, arbetsglädje och välmående genom alla de växter som fyller varje hörn av hans hem.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Jakob Lange ses här i sitt hem.

Jakob ritar morgondagen

Från en förbränningsanläggning med en skidbacke längst upp via vidareutveckling av Elon Musks Hyperloop till arkitektur för Mars och intelligent produktdesign – Jakob Lange, partner i BIG och ansvarig för BIG Ideas, räds inte att tänka stort.

Vi har besökt den moderna oppfinnar-jocke i hans gröna hem på Vesterbro och tecknar här ett porträtt av en av Danmarks mest visionära design- och arkitektprofiler som medverkar till att definiera framtiden – från de små strecken till de riktigt stora linjerna.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Visionära idéer kommer till uttryck i hemmet

Talar man om smarthome, ny teknologi och nya sätt att bo på i framtiden, så är arkitekten Jakob Lange en av de personligheter som är svår att bortse från. Som partner i arkitektfirman BIG och grundare av avdelningen BIG Ideas bidrar han till att rita framtiden med sina visionära idéer – inte bara på hemmaplan, utan även internationellt.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

För Jakob är det onaturligt att bo utan grönska eftersom vi människor kommer från naturen och är beroende av den. Dessutom skapar växter ett sunt inomhusklimat. Därför får de gröna växterna massor av utrymme i Jakobs hem.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Verket på väggen har Jakob själv skapat av brun pakettejp. Det föreställer VM-Husen i Ørestaden. Den runda högtalaren och den rektangulära teven utgör geometriska byggklossar i en större visuell komposition.

En ren talang som student

Redan medan Jakob fortfarande gick på arkitektskolan, såg Bjarke Ingels nå- got speciellt hos denna fynbo. Han anlitade honom därför till att leda arbetet med Amager Bjerget – ett kombinerat bostads- och parkeringshus i kvarteret Ørestaden.

Därefter anställdes Jakob som en av de första sex partnerna på Bjarke Ingels ritkontor. Under loppet av några år utvecklades ritkontoret till att bli ett av världens mest innovativa och distinkta ritkontor med avdelningar i London, New York, Barcelona och Köpenhamn och med sexton partner utöver Bjarke Ingels själv.

I samband med expansionen startade Jakob avdelningen BIG Ideas som han i dag är chef för.

– Jag har alltid varit någon slags Oppfinnar-Jocke och BIG Ideas är som en plattform för alla de projekt som ligger utanför de normala ramarna. Bland annat har vi jobbat på Hyperloop i Las Vegas. Det bygger på en idé om höghastighetstransport där du transporteras inuti ett slutet rör nästan i ljudets hastighet. Vi står också bakom Mars Science City utanför Dubai. Där har vi byggt upp en stad som man skulle bygga den på Mars och vi har tagit höjd för strålning, syre, temperatur, för lite resurser osv. Dessutom har jag till BIG Ideas anlitat en rad specialister så att vi kan simulera alla förhållanden runt våra byggnader som exempelvis vind, vågor, energi med mera innan de byggs. På så vis kan vi skapa smartare och klokare byggnader. Avslutningsvis är BIG Ideas även den plats där vi har vår produktdesignavdelning, där vi designar allt från stolar till dörrhandtag, fönsterramar, lampor osv. Alltsammans något som inte redan finns på marknaden och som vi därför själva måste skapa, förklarar Jakob.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Kruksystemet från Boskke i fönstret rymmer chiliplantor och är designat av Jakob som en del av hans Window Farming-projekt.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Matbordet är en vitmålad kryssfanerskiva med slipade kanter på ett par vita benbockar från Hay. Stolarna är från HAY, Paustian, Fritz Hansen och Holmris. De sistnämnda i kork är designade av Jakob och hans designteam på BIG. Vasen SKUM på bordet är också ritad av BIG-teamet, men för Rosenthal.
Över bordet hänger en lampa från Frederik Roijé.

Ett smarthomes många funktioner

För Jakob är det avgörande att allt som skapas i BIG Ideas ska bygga på nya idéer och ny kunskap. Det ska lösa problemställningar som ingen annan tidigare har löst. Därför står även ny teknologi i centrum för många av de produkter de sätter till världen.

Det gäller även en av deras nyaste produkter, Friday Smart Lock, som även sitter på Jakobs egen ytterdörr.

– För det första kan man säga att en Ruko-nyckel inte har mer än 1 000 kombi- nationer. Har du däremot installerat ett smartlås motsvarar det att hacka sig in i en bank. Förutom detta kan du ge bort obegränsat med nycklar och du kan ge bort dem under en begränsad tidsperiod. Du kanske ska hyra ut din lägenhet till Airbnb-gäster i en vecka. Då kan de få tillträde via sin mobil och när hyresperioden är över har de inte längre tillträde till lägenheten. Låset har även andra smarta funktioner, som att automatiskt öppna dörren när ägaren närmar sig så att man slipper plocka upp nycklarna ur fickan. Du får liksom en massa möjligheter som kan förenkla din vardag, berättar Jakob.

Förutom låset finns det även andra smarthome-lösningar hemma hos Jakob. Han har till exempel installerat olika ljusscenarier så att han med ett klick kan anpassa all belysning i lägenheten efter en arbetssituation, en hemmabio, en mysig middag osv. Han har smarta rökvarnare och en termostat som automatiskt justerar temperaturen i lägenheten och den kan han även kan fjärrstyra via mobilen när han inte är hemma.

All teknologi i hemmet är dock mer eller mindre osynlig, och för Jakob är det avgörande att ny teknologi inte gör för stort väsen av sig. Den ska helst bara smälta in diskret i omgivningen och förenkla vardagen.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Det vita köket sett från vardagsrummet. Runtomkring i lägenheten hittar man en del smarthome- teknologi som hjälper Jakob i vardagen. Bland annat kan belysningen i hela lägenheten ställas in till olika scenarier som man kan växla mellan med en enkel knapptryckning. Denna teknologi är dock inte synlig i hemmet, för Jakob är fullt och fast övertygad om att teknologi varken ska ses eller höras utan osynligt smälta in i omgivningen och bistå oss på de ställen där den behövs.

Djungel av växter

En annan smart produkt som Jakob har på flera ställen i hemmet, och som han även har varit med att utveckla, är Gople-lampan från Artemide. Lampan bygger på ett speciellt RWB-ljussystem som kan växla mellan röda, vita och blå nyanser, och på så vis både skapa en varm och trivsam atmosfär samt bidra till fotosyntesen hos gröna växter och få dem att frodas.

Lamporna hjälper Jakob att hålla liv i den djungel av växter som han odlar i sitt hem, och som han för övrigt själv kallar en grundläggande smarthome-funktion. Detta eftersom de många växterna bidrar till att rena luften hemma och skapa ett behagligt inomhusklimat att vistas i.

– Jag köper i första hand mina växter baserat på vad de kan. Hos BIG har vi verkligen noga satt oss in i vilka växttyper som har en positiv effekt på inomhusklimatet. Så för mig är det viktigt att få in några av de växter i mitt hem som kan ta upp vissa av de gaser som plastprodukter och kemikalier avger. De giftiga ämnena absorberas av växterna och omvandlas till rent syre. Inom arkitektur arbetar man med begreppet Biophilia, vilket är en vetenskap som bevisar att man genom olika åtgärder i förhållande till inomhusklimatet kan förbättra produktiviteten, arbetsstyrkan och välbefinnandet. Till exempel ska man se till att erbjuda utsikt över natur, rinnande vatten som kan dränka eventuellt bakgrundsbuller, gröna växter, osv. Och här får man säga att lägenheten följer Biophiliariktlinjerna, säger Jakob och pekar på de stora fönsterpartierna som låter solljuset flöda in och de många gröna växterna.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Gamla vackra fönster i sovrummet bär vittnesbörd om byggnadens historia – en gammal skola som har omvandlats till moderna lägenheter, ett projekt där Jakob medverkade. Även i sovrummet finns en massa gröna växter som fungerar som en naturlig klimatanläggning som renar luften. Tavlan på väggen är ett verk av Victor Ash.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

I badrummet finns en bild av ett konstverk uppfört av Jakob, Bjarke Ingels och deras team på BIG i Nevadas öken under festivalen Burning Man. Verket The Orb är ett enormt spegelklot som reflekterar solens upp- och nedgång och fungerar som en navigationspunkt för besökarna på samma sätt som den reflekterar folklivet på festivalen.

Växter spelar en viktig roll

Enligt Biophilia-teorin har vi som människor en inbyggd tendens att söka en förbindelse till naturen och det levande och vitala, och därför har även växter spelat en viktig roll i Jakobs projekt med att skapa arkitektur för Mars.

– När vi nu beger oss så långt bort från jorden, att den bara är en liten blå prick som knappt kan ses med blotta ögat, så tror jag att det är viktigt att man till Mars får med sig några av de element av det som det innebär att vara jordbo. Här spelar grönska en viktig roll. Förutom att påminna oss var vi kommer ifrån, kan växter även tåla mycket av den strålning som finns i rymden. Därför kan vi ha stora trädgårdar under kupolerna som man kan andas i, berättar Jakob.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Gople-lampan är skapad i ett samarbete mellan Artemide och BIG. Lamporna är utrustade med ett RWB-belysningssystem som hjälper växterna att växa bättre.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Även i badrummet hittar vi gröna växter.

Vad ska det till för att åka till Mars?

Det där med att bygga en stad på Mars tycks nog abstrakt för de flesta, men faktiskt kan det lära oss väldigt mycket om livet här på jorden och bana väg för hur vi använder ny teknologi för att förbättra människors livskvalitet.

– Vi har tittat mycket på vad det krävs för att människan ska resa till Mars. Faktiskt har vi upptäckt att åtta av de sjutton hållbarhetsmål som FN har ställt upp skulle påverkas direkt av den teknologi som vi skulle behöva utveckla för att kunna resa till Mars. Genom att studera hur vi kan bemästra de utmaningar som en resa till och bosättning på Mars skulle innebära, skulle vi samtidigt vara tvungna att utveckla väldigt mycket teknologi som vi också kan använda oss av här på jorden. Det kan till exempel handla om att lära sig odla grödor på en minimal yta, återanvända vatten, minimera vår inredning och liknande, förklarar Jakob.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Här finns även en spatiös duschkabin med svart marmor och vita armaturer från Vola.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Det stora trädet, ”Ficus Exotica”, växer och blir större för varje år och tar upp rejält med plats i den annars stora och spatiösa lägenheten. Växterna får massor av naturligt solljus från de stora fönsterpartierna på ömse sidor om fastigheten, och utöver detta har Jakob överallt i lägenheten installerat konstbelysning som bidrar till att hålla växterna vid liv.

“Jag tror mycket på att teknologi kan göra vår vardag enklare”

För Jakob handlar det hela tiden om att utmana det befintliga och bidra till att forma en värld som han själv gärna vill leva i.

– Jag vill bidra till att skapa en värld som är lite mer spännande. Om man bara för tio år sedan hade sagt att man kan kommer att kunna åka skidor från toppen av ett kraftvärmeverk så hade folk skakat på huvudet, men i dag verkar det faktiskt rätt naturligt. För oss handlar det mycket om kunskap och om att utbilda folk så att de kan göra skillnad. Jag tror mycket på att teknologi kan förenkla vår vardag så att vi får mer tid över till allt annat, som att skriva en roman eller pyssla om växterna, säger Jakob.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Bo bättre med gröna växter

Som Jakob Lange berättar har människor alltid bott sida vid sida med naturen. Men efter den senaste industrialiseringen, då vi flyttade in till staden, har människorna haft mindre och mindre grönt i sin vardag. Enligt Jakob blir den moderna arkitekturen och stadsplaneringen alltmer fokuserad på grönska. Förutom att det är naturligt för människor att omges av grönska så har växter även en bevisat positiv effekt på vår hälsa.

Här är en lista över växter som är bra att omge sig med:

  • Guldpalm renar luften från koldioxid och skadliga ämnen. Dessutom återfuktar den luften vilket är bra för luftvägarna i ett instängt sovrum.
  • Aloe vera är en tropisk suckulent. Den drivs därför bra i det ofta varma sovrummet där den samtidigt bidrar till att rena luften.
  • Benjaminfikus är en av de mest effektiva luftrenarna och den filtrerar skadliga ämnen som avges från textilier.
  • Svärmors tunga avger syre, renar luften från skadliga ämnen och är bra för våra luftvägar. Många anser även att den hjälper både mot huvudvärk och för högt blodtryck.
  • Spjutbräken renar i likhet med de övriga växterna luften, samtidigt som det även finns indicier för att bräken som används som krukväxter även kan ha en reglerande effekt på vårt nervsystem och kan bidra till att lindra stress.

(Källor: Jakob Lange, bobedre.dk och NASA)

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Den stora altanen är förstås också fylld med gröna växer och är som en liten grön oas som ger en känsla av att befinna sig mitt i en härlig skog snarare än i Köpen- hamns ”tegeldjungel” som Jakob Kallar Köpenhamns ”brokvarter” (Østerbro, Nørrebro, Vesterbro, Amagerbro och Islands Brygge).