© Rod White / Studio Muk

Hemma hos chefsdesignern: Se ett stilsäkert hus med fokus på rena linjer och rofyllda miljöer

Enligt Rod White, chefsdesigner på Philips TV & Sounds, kan man skapa det perfekta hemmet genom att följa fyra designprinciper.

In i minsta detalj

Hemma hos Rod White är allt genomtänkt in i minsta detalj. Från formen på skrivbordet till den unika färgpaletten. Efter att ha arbetat över tio år som chefsdesigner på Philips TV & Sound är Rod White van att ta sig an inredningsprojekt på ett alldeles speciellt och metodiskt sätt. Man kan dra tydliga paralleller mellan hans yrkesapproach och inredningen hemma.

Revolutionerande kreativitet

Redan från det att han var väldigt ung har Rod White innehaft strategiska roller för prominenta aktörer i tech-branschen. Efter att ha börjat karriären på Toshiba blev han 1996 en del av Philips designteam, och i dag står han med ansvaret för den kreativa och strategiska ledningen av TP Vision, som producerar och distribuerar Philips tv- och ljudprodukter.

Som chefsdesigner på Philips har Rod White stått bakom utvecklingen av tech-gigantens designspråk, som slår broar mellan Asiens strömlinjeformade design och den typiska nordeuropeiska minimalismen. För att göra det har Rod White utarbetat fyra designprinciper, som utgör grunden för allt från tv-apparater till högtalare.

© Rod White / Studio Muk
© Rod White / Studio Muk

Principen för bra design

De fyra designprinciperna bygger på Dieter Rams tio principer för bra design, som alla formgivare har fått i sig med modersmjölken. För Philips TV & Sounds del betyder det att designen alltid har en tydlig riktning, materialvalet är innovativt och nytänkande, produkten saknar onödiga dekorationer och avslutningsvis att varje enskild detalj framhäver hantverket.

”De fyra principerna syns även tydligt i vår inredning hemma och för oss har de banat väg till ett hem i balans. Vi har utgått från bra material som är trogna mot sig själva så att säga. Med utgångspunkt från materialen har vi valt en färgpalett som både kompletterar och utmanar det naturliga och rofyllda uttryck som materialen ger. Samtidigt har vi under hela processen haft fokus på att det skulle finnas en tydlig röd tråd i hemmet”, berättar Rod White och fortsätter:

”Till vardagsrummet har vi valt Philips OLED+986-tv som verkligen kompletterar uttrycket och inredningen i vårt hem som har vassa detaljer, till exempel Kvadrat-tyg och Muirhead-läder. Samma tv-modell har vi valt till vårt hemmakontor, eftersom den visuellt har en så lätt och slank framtoning tack vare den strömlinjeformade designen och vinklade kanten.”

© Rod White / Studio Muk
© Rod White / Studio Muk

En oväntad ljuspunkt

Under en genomgripande renovering av övervåningen hemma upptäckte Rod White och hans hustru att det gick att öppna upp taket så att det gick ända upp till nock. På så vis kunden man skapa ett rum med naturligt ljus.

”Det kom faktiskt som en överraskning att övervåningen skulle bli vår favoritplats hemma. Men när vi upptäckte att vi kunde få ett så stort och ljust rum blev det ett naturligt val. Vi brukar säga att det snudd på är en upplevelse i sig att vistas här uppe: kombinationen av allt det naturliga dagsljuset och takhöjden på hela 5,5 meter är helt enkelt så imponerande”, förklarar Rod White.

© Rod White / Studio Muk
© Rod White / Studio Muk
© Rod White / Studio Muk

Visuellt vilsamt och strömlinjeformat

I hela hemmet har paret prioriterat lösningar som garanterar att inga överflödiga detaljer stör ögat. Alla skåp och lådor är stilrena och handtagsfria, här finns inga onödiga prydnadssaker och alla sladdar har gömts undan.

”Vi har haft turen att arbeta med en snickare som verkligen förstår sig på dold teknologi, så ljuskontakter och allt sådant har gömts undan. Vi har verkligen inrett efter principen om att det inte ska finnas några onödiga dekorationer i hemmet”, fördjupar Rod White.

© Rod White / Studio Muk
© Rod White / Studio Muk
© Rod White / Studio Muk
© Rod White / Studio Muk