modern rustik inredning med panoramafönster i 60-talsstil © Andreas Mikkel Hansen

Besök designduons New York-inspirerade tegelhus

Efter många år i New York har designduon bakom Bunn Studio återvänt till Danmark, men inspirationen från den pulserande storstaden är tydlig i deras helrenoverade hem.

modern rustik inredning med panoramafönster i 60-talsstil
© Andreas Mikkel Hansen

Gardinerna är sydda av Louises mamma Marianne av Kvadrat-tyget Ace och soffan är en vintage Wegner från Getama.

DESIGNERNA Marcus Hannibal och Louise Sigvardt.
© Andreas Mikkel Hansen

Designerna Marcus Hannibal och Louise Sigvardt.

Med inspiration från New York

Både namnet på deras designstudio och valet av deras nyrenoverade hem är inspirerade av Louise Sigvardt och Marcus Hannibals fem år i New York. Bunn Studio är uppkal- lad efter en kanelbulle – en cinnamon bun – från deras lokala café i Fort Greene i Brooklyn, där de bodde medan de arbetade för några av de bästa varumärkena i deras respektive bransch: hon som designer på sko- och accessoarlinjen hos det amerikanska modemärket Everlane, känt för sin hållbara materialkonsumtion och sin transparenta produktionskedja, han som möbeldesigner hos Søren Rose Studio, OEO, Lewis Designers och Softline.

I Bunn-regi har designparet bland annat designat Brdr. Krügers showroom i Köpenhamn, designat textilier för Kvadrat och skapat möbler för Sibast Furniture. De flyttade tillbaka till Danmark 2020, först till en lägenhet i Vesterbro, varifrån de sedermera letade hus.

– Vi inspirerades båda två av att bo i Fort Greene, som låg en bra bit ifrån vad de flesta tänker som New York. Kombinationen av att bo lite avskilt från stadens centrum och om- rådet, som hade brownstonehus, passade oss mycket bra. Så det blev också målet för vår husjakt när vi bestämde oss för att flytta hem till Köpenhamn.

– Utmaningen var att hitta ett hus som hade samma typ känsla och inte var allt för renoverat, eftersom vi hade en dröm om att skapa något alldeles eget, säger Louise Sigvardt.

modernt rustikt kök med stenbordsskiva och trädörrar
© Andreas Mikkel Hansen

Matsalen utgörs av ett bord som har satts samman av ett Eames-stativ och en bordsskiva, som paret själva har låtit göra, samt stolar från Brdr. Krüger respektive Mattiazzi. På bordet står en skål av Helge Sigvardt, och såväl pendellamporna ovanför bordet samt golvlampan är från Flos. Hyllan med porslin och köksredskap är gjord av överskottsträ från Dinesen-golv. Verket intill är av Sara-Vide Ericson.

Ett äkta ”no nonsense”-hem

Valet föll på södra Amager i ett lugnt kvarter längs en avstängd väg. Kastrupgård med sina stora träd och en trädgård fylld med konstverk ligger precis runt hörnet och vattnet ligger också i närheten. Förutom läget var det husets ”no-nonsense” som Louise och Marcus föll för: det har ett plan, vilket betyder att man inte slösar bort plats med en trappa eller använder tid på att gå upp och ned, och så finns det ett stort fönster i söderläge, som ger både en otrolig mängd ljus och en bra anslutning till trädgården.

Överraskande välvalda material talade också för huset, liksom en tillbyggnad där den öppna spisen är byggd i mörkbrunt tegel och där det finns en smal fönsterbräda av travertin. De kunde snabbt se på planlösningen att de kunde modernisera och skapa något mer modernt ge- nom få ändringar, som till exempel att ha färre rum och ge det hela mer rymd.

– Eftersom vi har en hel del erfarenhet av inredning har vi själva hanterat hela renoveringen, och i samarbete med ett bra och kreativt team av hantverkare blev processen relativt smärtfri. Ett av de tyngre delarna i ombyggnadsprocessen var när de öppnade upp ända till taknocken. I det fallet gav vi ritningar till snickare och murare, där vi efter input och råd från dem planerade projektet, berättar Louise.

Läs också:

modernt rustikt kök med stenbordsskiva och trädörrar
© Andreas Mikkel Hansen

Louise och Marcus kunde inte hitta ett kök som de tyckte om, så istället ritade de ett själva och fick det tillverkat av Møbelsnederi Kjeldtoft i Århus. Det är gjort i ask oljat med naturolja, och inspirationen bakom det är ”industrikök möter lantkök”: Funktionaliteten är i toppklass, men samtidigt finns det tillräckligt med bänkyta för att de saker och redskap de tycker bäst om kan stå framme.

Renovering på egen hand

Det som i dag är hemmets största rum, var en annan anledning till att Louise och Marcus såg stor potential i huset. Det var en perfekt plats för alla funktioner de använder varje dag – en plats där man kan vara tillsammans, oavsett om man svarar på e-post, lagar mat eller tittar på tv. Köket har också utgjort en stor del av renoveringen och ännu ett inredningsprojekt som Louise och Marcus till sist planerade själva från grunden.

japanska aluminiumskålar, en Bialetti Moka-kaffekanna, indiska termoskålar, koppar från San Francisco, en vintagepepparkvarn och vintageskålar i teak och keramik.
© Andreas Mikkel Hansen

Paret har ett motto som lyder: Man ska inte ska vara rädd för prydnadssaker. Här i kökshyllan står bland annat japanska aluminiumskålar, en Bialetti Moka-kaffekanna, indiska termoskålar, koppar från San Francisco, en vintagepepparkvarn och vintageskålar i teak och keramik.

modernt rustikt hemmakontor
© Andreas Mikkel Hansen

En del av renoveringen bestod av att skapa ett stort rum som rymmer de viktigaste funktionerna i hemmet – kök, matplats, vardagsrum och kontor är alla samlade på 70 m2
– samt att öppna upp i nock för att öka rumskänslan i rummet ännu mer. Mellan köket och arbetsplatsen hänger det som Louise kallar ett av de bästa köpen i hemmet: lampan från Produzione Privata, som ger ett varmt mjukt ljus i hela kontorsområdet. Den var ett av de objekt som paret jagat under ett antal år, eftersom den länge varit ur produktion. De hittade den till slut i en butik som var på väg att flytta och gärna ville sälja den.

Funktionellt och rustikt

– I vårt sökande upplevde vi att de flesta kök designas så minimalistiskt att det går ut över funktionen. Ett exempel är när handtag utformas för att vara dolda så att de blir svåra att använda. Så vi bestämde oss för att rita själva och låta tillverka ett kök hos Møbelsnederi Kjeldtoft i Århus.

– Inspirationen har vi hämtat i det funktionella industriköket och det klassiska franska lantköket, där man inte är rädd för att låta köksredskap stå framme, eftersom man ändå använder dem jämt och ständigt. Vi älskar kombinationen av de rustika laserskurna aluminiumbeslagen och de svängda handsvarvade handtagen i ask. Vi är väl medvetna om att de kommer att ändra uttryck med tiden, men vi kan enkelt skruva loss trädelen, slipa upp den eller helt byta ut den om det behövs, berättar Louise och säger om inredningen av resten av rummet:

– Inspirationen har blandats med många olika intryck och inte en viss källa. Vi gillar att hålla det eklektiskt, så vi har många föremål från våra gemensamma resor och har helt klart en svaghet för köksredskap, så vi har alla möjliga olika slags soppslevar, keramikskålar och koppar. Vi har haft tur som kunnat samla under en längre tid och verkligen känna efter vad vi tycker om och hitta saker av god kvalitet. Och så har vi har ett motto som lyder att man inte ska vara rädd för prydnadssaker.

Läs också: