otroligt arkitektoniskt hus i mörkt trä och skarpa kanter © Inger Marie Grini

De hittade drömplatsen och byggde drömhuset själva

Även om de precis funnit sig tillrätta i sitt förra hem, kunde de inte motstå det alldeles speciella läget – så de valde att bygga drömhemmet från grunden.

otroligt arkitektoniskt hus i mörkt trä och skarpa kanter
© Inger Marie Grini

Bra, gedigna och naturliga material kännetecknar huset i Stavanger, som har skapats i samarbete med inredningsarkitekterna på Magu Design.

otroligt arkitektoniskt hus i mörkt trä och skarpa kanter
© Inger Marie Grini

Vitlaserade ekpaneler formar en skulptural trappnisch mellan vardagsrum och kök. Det är ett smart sätt att separera zonerna på och samtidigt bevara ljus, luft och transparens – dessutom samspelar den snäckformade strukturen vackert med dagsljuset.

Vägen till drömhemmet

De hade inte bott länge i sitt splitter nya hus i stadsdelen Hinna i norska Sta- vanger innan Siv Tone Hilde-Larsen och Dag Vevatne åter började drömma om sitt nästa byggprojekt.

– Huset vi bodde i var ett typhus, och vi kände inte riktigt att det var vårt. Därför var vi säkra på att det inte var sista gången vi skulle bygga hus, berättar Siv Tone.

Läs också:

modern inredning med träpanel i taket och mörk atmosfär
© Inger Marie Grini

Färgerna och materialvalen är få och tidlösa, tonvikten ligger på att skapa en trivsam och bra atmosfär. Paret ville inte ha en störande visuell solavskärmning utanför, så de stora fönstren har inbyggd soldämpning. Golvet från Boen är i samma material som taket: vitoljad ek.

En vardag med kvalitet

En fredag i maj 2015, tre år efter att de hade flyttat in i sitt typhus, hittade de en annan tomt strax i närheten. De gick på visning på söndagen och tisdagen efter var tomten deras. Det utgjorde det officiella startskottet för projekt drömhus. Paret arbetar både med headhunting och rekrytering, och genom sitt stora nätverk hittade de arkitekten Mikal Hafsahl på Studio Moll. Han har utformat bostadens 400 m2 efter följande beställning: Det skulle kännas både som ett hus och en stuga.

– Det har han infriat. Huset är lättskött både in- och utvändigt och vi kan använda terrassen från morgon till kväll. Vi blir glada varje dag när vi kommer hem, samtidigt som vi får den där härligt avkopplande känslan när det är fredag, berättar paret.

Köksinspiration: svart köksö med mörkblå väggar och unik stol
© Inger Marie Grini

I den fyra meter långa köksön från Multiform i svart ekfaner med bänkskiva i svart corian ryms både diskho, spishäll och diskmaskin. Även om köksön är väldigt framträdande, lät paret den gå i svart för att göra den så neutral som möjligt och få den att smälta samman med väggfärgen. Stolen är Hans Brattruds Scandia Nett från Fjordfiesta.

Köksinspiration: svart köksö med mörkblå väggar
© Inger Marie Grini

Skåpväggen i köket rymmer ugn, kylskåp och all annan elektrisk köksutrustning samt skärbrädor. Fronterna är konstruerade så att de kan skjutas in i sidorna och därmed skapa en öppen kökslösning. Bänkfläkten ser till att stekoset inte sprids i rummet när spishällen från Gaggenau används.

Naturliga material och arkitektoniska lösningar

Förutom att huset skulle rymma Siv Tone, Dag och deras son Linus på 13 år, skulle där även finnas plats för Dags tre vuxna barn samt regelbundna sammankomster med släkt och vänner. Planlösningen är därför öppen med naturliga material och arkitektoniska lösningar, som gör hemmet trivsamt även när det inte är många hemma.

Hemmets grundton sätts av träarbetena på golv och i tak, mörka väggar och ett svart elegant Multiform-kök samt stora fönster. Färg- och materialvalen har familjen beslutat om i samarbete med inredningsarkitekterna på Magu design.

Läs också:

Inga nya byggprojekt inom den närmaste framtiden

Efter snart två år i sitt nya hus är familjen mycket nöjda – och framtiden, den innehåller inga nya byggprojekt, försäkrar Siv Tone, och ler:

– De får nog bära ut oss härifrån.

Köksinspiration: svart köksö med mörkblå väggar
© Inger Marie Grini

Matplatsen badar i dagsljus från de stora fönstren och de ljusa Softshell-stolarna designade av Ronan och Erwan Bouroullec från Vitra framhäver den lätta atmosfären. De svarta Stchu-Moon-lamporna av Enzo Catellani från Catellani & Smith, vars uttryck samspelar fint med det svarta Multiform-köket, har monterats på en skena. På så vis kan familjen justera ljusmängden över matbordet, som också är justerbart. Keramiken från Odd Standard utgör dekorativa föremål både på matbordet och på köksön.