

Den stora vävstolen, som tidigare var hennes viktigaste arbetsredskap, står lite på standby, medan Annemette ägnar sig åt att undersöka de plastiska egenskaperna hos järntrådar eller skapa manetliknande installationer av silikon.
I ett hus på den danska ön Fanø hittar Annemette Beck det lugn hon behöver för att kunna höra sin egen konstnärliga röst
AfNaturen längs västkusten är i ständig interaktion med havet och vinden. Nya strukturer, avtryck och fragment blottläggs och försvinner, och det är just i denna skärningspunkt mellan evighet och föränderlighet som det magiska sker.
Det säger konstnären och textildesignern Annemette Beck, vars imponerande meritförteckning omfattar uppdrag för Chanel och Dior, danska ambassaden i New York respektive Prag samt Vibergs Domkyrka, för att bara nämna några.
För fyra år sedan slog hon sig ner mitt i den karga naturen på ön Fanø utan Esbjerg på Danmarks västkust. Här finner hon den rofylldhet som ger henne möjlighet att höra sin egen konstnärliga röst.
Det har gått drygt fyra år sedan konstnären och textildesignern Annemette Beck packade ner allt i sin eleganta lägenhet med högt i tak i Aarhus.
Flyttlådorna rymde fragment från ett konstnärsliv i den internationella ytterfilen, ett antal fantastiska designmöbler från Støvlelandet, två enorma vävstolar, garn- och textilprover från ett helt livs konstnärligt skapande plus en förväntan om att inleda ett helt nytt kapitel på Fanø, i ett gammalt hus med lågt i tak.
Annemette behövde med sina egna ord komma ner på jorden och ut i naturen – helst i en natur som ibland reser ragg, och det är Vesterhavet bra på.
Att det blev just Fanø var inte helt en tillfällighet, för Annemette tillbringade alla sina barndomssomrar vid Vesterhavet. Men det var faktiskt hennes dotter och samarbetspartner sedan en rad år som uppmanade sin mamma att prova på ölivet. Sagt och gjort.
Annemette köpte ett gammalt Fanø-hus i utkanten av Nordby, och sedan satte hon igång med att förvandla husets interiör till en bostad hon kunde se sig själv i.
Hon bodde kvar i huset under den kaotiska restaureringsperioden, då väggar revs, tak öppnades upp till nock och ett nytt kök och badrum byggdes. Huset har renoverats med stor respekt för den ursprungliga byggstilen, men Annemette behövde både mer ljus och svängrum. Därför lät hon riva några väggar och skapade bland annat ett hemtrevligt kombinerat kök och allrum med eldstad och vackert ljusinsläpp.
Annemette, som i sin konstnärliga verksamhet är van vid att skala bort, minimera och avlägsna allt överflödigt i sin strävan att nå fram till ett tydligt och enkelt uttryck, visade samma mod vid inredningen av sin nya bostad. Ett svart kök, vitlackerade trä- golv, en blomfärgad vägg, som passar till husets ursprungliga holländska kakel, konst som väcker känslor, moderna möbler och ett organiserat arbetskaos är bara några av elementen i det som har resulterat i ett både spännande och trivsamt hem.
Det råder inget tvivel om att här bor en konstnär med en mycket stilsäker känsla för material, färger och texturer. Oavsett var man låter blicken vila så stimuleras sinnena av material som antingen har omvandlats till konstverk eller som väntar på att finna sin form. Materialen letar sig fram till ateljén – och resten av huset – under de dagliga promenaderna i naturen, vid besök på skrotupplag eller på resor till bland annat Italien.
Inspirationen hämtar Annemette både ur den natur det finns i överflöd utanför dörren och i mötet med det främmande, med konsten, modeindustrin – och inte minst i mötet med andra människor, gärna i en internationell kontext.
Precis som Fanøs gamla sjömän och skeppare, som hade rötterna i bygden men mod nog att bege sig ut på de sju världshaven, har även Annemette ett internationellt perspektiv. Lusten att utforska alla hörn av det konstnärliga rummet har präglat hela den kreativa resan från studierna på konsthantverksskolan i Kolding, där huvudämnet var textiltryck och fram till den aktuella konstnärliga utgångspunkten.
Djärvhet, äventyr- slusta och längtan bort har, tillsammans med en gnutta tur att träffa rätt personer, banat väg för en internationell karriär med utställningar på många platser världen över. Annemette har satt konstnärliga avtryck på några av världen största modehus och hotell, som Armani, Chanel och Dior samt Fairmont St Andrews Hotel, The Waldorf Hilton Hotel och Emirates Marina Hotel.
Hon har även hunnit med att skapa en lång rad utsmyckningar till kyrkorum, bland annat till domkyrkorna i Köpenhamn och Viborg. Nu intar hon världen från Fanø, där växelverkan mellan de lugna vintermånaderna och de hektiska sommarmånaderna passar hennes konstnärssjäl.