Den nyrenoverade gården på 400 kvm med 180-graders utsikt över Östersjön

Den vackra, moderna och fyrlängade gården i trä har ett fantastiskt naturskönt läge på ön Møn i Danmark. Följ med in!

Pionjärprojekt med havutsikt

Följ med oss till den lilla danska ön Møn, där den grafiska designern Lene Arevad Gade och hennes make förverkligat en dröm de haft sedan länge om att flytta ut på landet. De valde att bygga en vacker och modern fyrlängad gård i trä med ett naturskönt läge och med panoramautsikt över Östersjön.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Över bordet i det kombinerade köket och allrummet hänger ett av Egon Gades fotografier som föreställer molnskyar och hög himmel. I glaset speglas trädgården och havet. Lampan i keramik kommer från Lenes barndomshem. Längst fram på bordet står två Kubus-ljusstakar i koppar designade av Mogens Lassen.

Enastående natur

Møn, på 218 km2, är en naturskön ö sydost om Själland. Den är känd för sin vackra natur och fina stränder med Møns Klint i särklass, ja faktiskt världsklass.

Men det var inte öns magiska skönhet som Lene Arevad Gade och Egon Gade hade i tankarna när de för fem år sedan påbörjade sitt sökande efter den perfekta platsen för deras nystart på landet.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Lene och Egon Gade arbetar nästan uteslutande hemifrån. De har sitt kontor i det stora ateljérummet med takfönster. Ateljén eller studion används även för konferenser, bildkonstkurser och föredrag. Upp till nock är det 630 cm. I taket hänger lampan Gigant från Wever & Ducré.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Gården har samma planritning som bondgården som låg här tidigare och som var så förfallen att den måste rivas. Den nya gården är byggd av trä från douglasgran med tak av Plannja-stålplåtar. På taken finns solcellspaneler. Man har även installerat jordvärme, vilket gör att kostnaderna för att värma upp den 400 kvadratmeter stora gården är blygsamma. Runt gården har man anlagt en stig av slottsgrus.

En ny livsfas

De ville hitta helt rätt ställe för att förverkliga sin dröm om att skapa en ny och unik inramning kring nästa fas av deras liv, nu när deras två barn hade flyttat hemifrån. Som kreativa egenföretagare är de mer flexibla än de flesta, men avståndet till Köpenhamn fick ändå inte vara för stort, eftersom de flesta av deras samarbetspartner håller till där.

De gav sig god tid och undersökte många vackra ställen, men det var hela tiden något som inte stämde riktigt. Men när de kom till den förfallna fyrlängade gården i Vindebæk med utsikt över Östersjön blev de helt knäpptysta.

– Lene och jag utbytte inte ett ord. Tysta cirklade vi runt den förfallna gården innan vi körde vidare för att se fyra andra objekt som var till salu. Men innan vi körde tillbaka till Köpenhamn var vi helt enkelt tvungna att se Vindebæk-gården igen, och då var det kört. Vi kände båda tydligt att detta var platsen för vårt nya liv, berättar Egon Gade.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Det stora ateljérummet eller studion som den också kallas, är inredd med ett multiflexibelt möblemang. På så vis kan man enkelt omvandla rummet till undervisningslokal, föredragsrum, konferensrum osv. Endast fantasin sätter gränser. I bakgrunden syns den höga sandfärgade hyllan, som är kreativt sammansatt av Montana-moduler i olika format. Från rummet har man utsikt över Östersjön genom nästa länga.

En arkitektritad gård

Så de köpte gården, rev den och byggde en ny. Den nya gården ritades av arkitekt Uffe Black och är gjord av massiv douglasgran, som nu efter snart tre år har fått en vacker grå patina.

Man har installerat jordvärme under de vackra marmorerade betonggolven, och på taket finns det solcellspaneler, vilket gör att man kan hålla ner uppvärmningskostnaderna rejält.

På taket ligger Plannja-stålplåtar. Den helt kvadratiska gårdens fyra längor mäter 22 meter vardera, och boytan utgör tillsammans 400 m². En länga vetter mot öst och har två separata rum med badrum och havsutsikt. De används både som gästrum och för B&B-uthyrning.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Köksmodulerna består av Fritz Hansens gamla receptionsdisk, från den tid då företaget huserade i Pakhus 48 i Köpenhamns frihamn, kombinerat med Ikea. På väggen hänger några gamla Brugsen-affischer som gör reklam för kaffe och tobak. Dessa har Lene fått med sig från barndomshemmet i Vig, där hennes pappa var butikschef.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Längan är 22 meter och låter vi blicken vandra längs med rummet ser vi en garderob, två Poul Kjærholm-stolar där man kan sitta och njuta av utsikten, och allra längst ner en inbyggd eldstad. I taket hänger en INO circle-lampa från XAL. Eldstaden har målats antracitgrå. Färgytorna i Lene och Egons hem har målats med extremt matta, miljövänliga silikatfärger från det tyska färgföretaget Keim. Färgerna har inspirerats av de italienska frescoteknikerna. Men större delen av väggytorna har putsats med Rødvig Kulekalk från Faxe. Väggarna skapar en effektfull kontrast mot betonggolven.

En vacker utsikt över Östersjön

Den privata bostadslängan rymmer ett stort multifunktionellt vardagsrum med öppen spis, kök och matplats.

Sovrummet ligger i den östra delen och har en fantastiskt utsikt även mot syd. Hela längan vetter mot söder med panoramautsikt över Östersjön, där Falster med Stubbehage sticker ut i havet. Den motstående längan, som vetter mot norr och fälten bakom gården, är inredd till garage och redskapsrum.

Den sista längan i västerläge är inredd med enstudio på 70 m2 med takfönster. Här har paret sin arbetsplats, men rummet kommer framöver även att hyras ut för exempelvis kurser, konferenser och föredrag.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Längs ytterväggen i douglasgran har Lene och Egon staplat murstenar som de har hittat på stranden. Stenarna har slipats runda av havet.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Lene Gade har valt färgsättningen – här ser vi aubergine. På väggen hänger ett av Egon Gades fotografier som skildrar en ovädershimmel. Han är en skicklig fotograf som under senare år har arbetat friare med det fotografiska mediet.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Från sovrummet har man direkt utgång till trädgården. Över sänggaveln hänger Egons fotografi Golden Leaf. På den andra väggen hänger två vävarbeten av Sharon Fisher. Lampan är en Wiro Diamond från Wever & Ducré.

Som gjord för landskapet

Den nya fyrlängade gården byggdes under sommaren 2018. Gårdens ägor har de arrenderat ut till en granne som bedriver lantbruk, men Lene och Egon har planer på att skaffa får och höns när trädgården står klart inom kort. Här ligger nu en vacker byggnad som smälter in perfekt i landskapet och ser ut som den alltid har stått där. Och det har den ju på sätt och vis.

De gamla bönderna var väl insatta i väderstrecken och visste hur man såg till att gårdarna fick en optimal utsikt. Något som de nya initiativtagarna bakom detta pionjärprojekt har dragit klar fördel av

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Egon Gade är en enastående fotograf. Här ser vi hans fotografi Ballerina – en violett vallmo fotograferad i motljus.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Gården sedd från parkeringsplatsen med ingång till gårdsplatsen. Havet glittrar blått i bakgrunden.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Lene och Egon driver företaget Studiegården, där de bjuder in olika aktörer att i samarbete med dem hålla föredrag, workshops och konferenser. De driver även onlinegalleriet Egon Gade Artwork, där man kan köpa Egons fotografiska verk i stora och små format.