En olycka blev startskottet för Tommys husprojekt

“Jag är ganska glad och stolt över mitt hus och har inte ångrat ett endaste val”. Se det arkitektoniska huset i särklass här.

© Foto och styling: Mia Mortensen

Husets överraskande formspråk syns redan vid huvudentrén med insyn över husets spektakulära trappa.

© Foto och styling: Mia Mortensen

Trappan i huset fungerar inte bara som en funktionell förbindelse mellan två våningar, den är även en vacker skulptur och husägaren Tommy Rands stolthet.

En olycka...

... blev katalysatorn för bygget av Tommy Rands drömhus, där den japaninspirerade trappan är hans stora stolthet.

© Foto och styling: Mia Mortensen

Tommy Rand, 39 år, har en bakgrund som snickare och byggnadskonstruktör och har under de senast tolv åren arbetat med arkitektur på olika arkitektbyråer. Med tiden har han utvecklat sin känsla för design och arkitektur med en förkärlek till det minimalistiska och stilrena. Idag äger han fastighetsutvecklingsföretaget Markholt & Rand som utvecklar och bygger nya bostadsprojekt. I huset bor förutom Tommy även hans två barn, Luna och Elias.

Förälskade sig inte i huset, men i marken

När Tommy Rand köpte huset i Skåde Bakker vid Aarhus för sju år sedan var det inte själva huset som han förälskade sig i, utan tomten.

Huset från 1877 var nämligen inte mycket värt, men låg däremot i ett äldre villakvarter, med en vildvuxen trädgård och lagom avstånd till grannarna. Han såg genast tomtens möjligheter och köpte stället trots att han just då bodde i ett radhus i Aarhus.

Till att börja med hyrde han därför ut huset för att ge sig själv arbetsro och tid att rita sitt drömhus. Dessvärre kom projektet att ta längre tid än först förväntat.

© Foto och styling: Mia Mortensen
© Foto och styling: Mia Mortensen
© Foto och styling: Mia Mortensen

Den skulpturala trappan har han både ritat och konstruerat själv. Den är byggd av 630 delar CNC-skuren plywood som har monterats på plats, bit för bit.

© Foto och styling: Mia Mortensen
© Foto och styling: Mia Mortensen
© Foto och styling: Mia Mortensen

“Skisserna av huset blev min väg tillbaka”

För tre år sedan körde Tommy nämligen omkull med sin motorcykel och skadades allvarligt. Olyckan innebar att han under en period blev rullstolsbunden och sjukskriven från sitt arbete som byggnadskonstruktör. Sjukskrivningen blev dock även startskottet för hans husprojekt, eftersom Tommy under samma period på allvar påbörjade ritningarna på sitt nya hus.

– Jag kunde bara sitta uppe en timme i taget, så för mig blev arbetet med ritningarna på huset ett sätt träna upp mig igen, berättar Tommy.

Och det är tydligt för alla och envar att huset är skapat mot bakgrund av grundlig eftertanke och omsorgsfulla överväganden.

© Foto och styling: Mia Mortensen

Det rymliga köket blir ofta festens samlingspunkt, en trivsam plats där gästerna avnjuter drinkar och umgås vid den stora köksön. Tommy har själv designat och ritat köket, medan PN Møbelfabrikken står bakom själva utförandet. Det är producerat i ek med en genomgående och vågrät ådring, vilket ger massor av spel och värme till rummet.

© Foto och styling: Mia Mortensen

Inredningen i köket är, liksom i resten av huset, enkel. Här samlas familjen kring matbordet från Haslev Møbelsnedkeri. De tillhörande svarta stolarna är från italienska Crassevig och de nästan svävande lamporna är från Nordlux.

© Foto och styling: Mia Mortensen

Den inbyggda hyllan är en vacker detalj i vardagsrummet som tillför värme. Den svarta fåtöljen i hörnet är köpt på Ilva.

© Foto och styling: Mia Mortensen

Den minimalistiska inredningen präglar även vardagsrummet som är möblerat med en enkel fåtölj, en svart lädersoffa och ett par soffbord. Här är det i gengäld husets material som skapar det särpräglade uttrycket.

© Foto och styling: Mia Mortensen

Ett litet bonsaiträd på hyllan över soffan vittnar om Tommys inspiration från Japan.

© Foto och styling: Mia Mortensen

Den inbyggda hyllan i vardagsrummet har medvetet inte fyllts med en massa prylar, utan istället med ett fåtal saker som har affektionsvärde för Tommy. En del saker är köpta på resor och vittnar om trevliga upplevelser på olika håll i världen.

© Foto och styling: Mia Mortensen

Den svävande eldstaden är från Cocoon Fires

En röd tråd

Framförallt har husets placering på tomten, byggnadens formspråk och valen av material varit viktiga för Tommy.

Han har valt ett fåtal material genomgående i hela huset, som betong, ek, naturskiffer från Norge och borstat stål. Genom att kombinera strukturerna och ytorna hos dessa fåtaliga material i alla rum har han lyckats skapa en röd tråd genom huset.

För Tommy har målet hela tiden varit att uppföra ett arkitektoniskt hus i särklass – något nytt och annorlunda som samtidigt skulle kännas trivsamt för honom och hans familj.

– Betongväggarna ger till exempel ett rått och bunkerliknande uttryck, som jag sedan har gett värme och mjukat upp med hjälp av lamelltak och många inbyggda inventarielösningar i vackert ekträ, berättar Tommy stolt.

Och kombinationen av de tidlösa och minimalistiska materialen och de minutiöst proportionerade formerna skapar en genomgående rofylldhet och stillhet i huset. Samtidig kompletterar färgerna hos det norska naturskiffret och betongväggarna varandra och resultatet är ett harmoniskt och estetiskt uttryck igenom hela huset.

© Foto och styling: Mia Mortensen

Husets genomgående råa ytor i betong och norskt naturskiffer glider som en organisk massa från rum till rum och ger ett harmonisk uttryck. Ett överdimensionerat titthål i skjutdörren mellan kök och vardagsrum är en annorlunda detalj och bidrar samtidigt till att bevara den luftiga och rymliga känslan i huset, även när dörren är stängd.

© Foto och styling: Mia Mortensen

Överallt finns det många vackra inbyggda detaljer, som till exempel den inbyggda belysningen i taket, inbyggda skåp och en byrå som fungerar som bänk. De skulpturala hängarna från Muuto matchar husets material perfekt.

© Foto och styling: Mia Mortensen

På gästtoaletten återkommer materialen trä och betong och även här hittar vi inbyggda lösningar som garanterar massor av förvaringsutrymme.
På så vis komprometteras inte det stilrena, enkla och rofyllda uttrycket av en massa prylar.

© Foto och styling: Mia Mortensen

I det stora badrummet, som ligger i en förlängning av Tommys sovrum, känner man sig nästan som ett med naturen. De stora glaspartierna ger inte bara ett fantastiskt ljus, utan även direkt utsikt mot de mäktiga gamla träkronor som står längs kanten av tomten. Vilket skänker sinnesfrid.

Trappan med inspiration från Japan har en särskild betydelse

Husets mest spektakulära objekt är den arkitektoniska trappan som var Tommys största utmaning i husprojektet. Hela processen från idé och ritningar till 3D-modellering och slutligt byggande var lång och krävande, men enligt Tommy var det värt alla de sena arbetstimmarna.

– Husets trappa betyder särskilt mycket för mig och jag har ägnat väldigt många timmar åt att rita trappan och få den att ”landa” rätt i rummet. Men jag är väldigt nöjd med resultatet och de sena arbetstimmarna var verkligen inte bortkastade, säger Tommy med ett leende.

© Foto och styling: Mia Mortensen

Inne och ute förenas av material och stil.
När de stora glasdörrarna öppnas utvidgas det kombinerade köket/allrummet när det smälter samman med den stora terrassen utanför.

© Foto och styling: Mia Mortensen

Från husets master bedroom har man direkt tillgång till husets minimalistiska takterrass på 37 m2.

Inredningen är helt unik - precis som huset

Inspirationen till huset har Tommy hämtat från japansk arkitektur som han hyser en speciell förkärlek till. Och hans förkärlek till japansk arkitektur, japanska trädgårdar och den japanska skärpan och minimalismen syns inte bara i husets arkitektur, utan även inredningsmässigt.

Inredningen i huset är nämligen enkel med få möbler och inga överflödiga dekorationer. Istället är det ljus, luft och massor av yta mellan möblerna i linje med traditionell japansk arkitektur. Den minimalistiska inredningen är rå och äkta och på många sätt sin egen – precis som huset. Och frågar man Tommy är han också själv mycket nöjd med slutresultatet:

– Jag är väldigt glad och stolt över mitt hus och har inte ångrat ett enda val.

© Foto och styling: Mia Mortensen

Harmonin mellan husets moderna skärpa och den äldre trädgården har bevarats och det visar Tommys respekt för den ursprungliga naturen på tomten. Därför har han endast kompletterat med ett fåtal nya växter, bland annat vackra japanska lönnar som han har planterat både ute framför huset och på terrassen.