Underjordisk källa
Johannes Jensen tar emot oss i lusthuset i den frodiga trädgården vid Kinabakken ute på Landevejen i Torshavn. I bakgrunden skymtar kyrkan som påminner om en segelbåt på väg österut, en syn som skapar ett otroligt samspel med de japanska drag som märks överallt i trädgården.
Johannes pekar mot den underjordiska källan som borrats 182 m ner för att tillföra huset jordvärme. Det är ett lyckat projekt. Man har ingen oljeräkning, utan bara en elräkning på 1 300 kr, och nu porlar en källa muntert vid trädgårdsgången.
Funkisliknande hus
– Ta ett glas, det har helt rätt temperatur och pH-värde, säger Johannes, som är utbildad i hotellbranschen.
I två och ett halvt år har han och Anna Dahl-Olsen bott i detta lilla funkisliknande hus från 1938, som de köpte 2007 och renoverat avsevärt sedan dess. Alltid med varsam hand och med respekt för familjen, som har nära band till huset.
Funktionellt och överskådligt
De är båda 56 år. Han är hotell- och restaurangchef på den färöiska restaurangen KOKS och arbetar professionellt för att bättre utnyttja branschens matspill. Hon är chefssekreterare och tillsammans har de tre söner på 25, 30 och 33 år.
– Det var dessutom en utmaning att lämna hemmet där barnen vuxit upp. Men nu när det bara är vi två passar det utmärkt med lite mindre yta. Här är härligt privat och ändå nära centrum, berättar Anna, som beskriver huset som funktionellt, överskådligt och lättskött.
Nära naturen
– Vi är nära naturen och har bra ljusinsläpp från alla håll. Jag njuter lika mycket av regnet mot fönstret som det vackra ljuset. Något som har överraskat mig är den stora betydelse jag har märkt att kyrkklockorna har för mig. Det visste jag inte, säger Anna, i det mörka och lite maskulina köket.
Historiska band
I husets ursprungliga kök är Johannes mamma född, och i de två rummen nedanför drog hans morföräldrar sin sista suck på samma dag med bara några få timmars mellanrum, 90 år gamla och mätta på livet. De starka historiska banden är uppenbara redan vid ingången framför originaltrappan.
Både ute och inne
– Vi är ute och samtidigt inne på ett synbart och taktilt sätt, säger Johannes och pekar på plattorna som är likadana både utom- och inomhus. Och så finns det åtta ytterdörrar och fyra innerdörrar.
Omgivna av natur
Arkiteken Eyðun Eliasen, ägare till ritkontoret EYA i Torshavn, Färöarnas huvudstad, fick i uppdrag att renovera och omarbeta det ursprungliga huset, som var gjort i betong, samt förena det med en tillbyggnad. Huset och utomhusytorna omges av träd, som både skyddar mot vind och insyn från besökarna i den lilla angränsande parken samt från trafikanterna som kör förbi på vägen.
Bevarat det ursprungliga uttrycket
– Tomten omfattades av särskilda byggregler, vilket innebar vissa utmaningar. Dessutom var målet att bevara så mycket som möjligt av det ursprungliga husets arkitektoniska uttryck.
Klimataspekter
Tillsammans med paret diskuterade och preciserade arkitekten önskemål om rum, deras antal, funktion, användning och karaktär. Man diskuterade även byggregler och klimataspekter, där arkitekten framförallt har tagit hänsyn till sol, vind, buller och utsiktslinjer.
Hus och tillbyggnad smälter samman
– Utmaningen var att designa tillbyggnaden och att få hus och tillbyggnad att smälta samman, både till det yttre och inre, berättar Eliasen.
– Vår största utmaning var nog att få till källarvåningen, med förvaring, tvättrum och teknik. Det är självfallet rätt omfattande och omständligt att gräva så långt ner när du har ett befintligt hus att ta hänsyn till och ganska få meter fram till tomtgränsen Men som tur var lyckades vi även med det.
Mötet mellan byggnad och natur
Om- och tillbyggnaden har gett paret goda möjligheter att känna och uppleva de dagliga, asketiska rikedomar som ligger i mötet mellan arkitektur och kontext, mellan byggnad och natur, som Eliasen uttrycker det med arkitektens professionella blick.
Årstidernas växlingar
– Det är härligt att uppleva huset i samspel med ljusets skiftningar under dagens lopp och genom årstidernas växlingar. Även från den stora takterrassen på utbyggnaden från det kombinerade köket och allrummet, med lätt tillgång till ett stort skyddat uterum. Det förlänger allrummet och gör på så vis huset mycket större.
Gammalt och nytt
Genom att ta upp de ursprungliga fönsteröppningarna hela vägen ner till golvet, har det visuella samspelet mellan inomhus och utomhus blivit mycket bättre jämfört med före renoveringen, menar Eliasen, som också tycker att man har lyckats förenat gammalt med nytt på ett bra sätt.
Rundade hörn
– Designen, formspråket och materialvalet berättar att här handlar det om något äldre respektive något tillagt. Tillbyggnadens rundade hörn skulle kanske kunna signalera något retro, dock utan att man kan säga att de direkt pekar mot något specifikt årtionde, säger Eliasen.
Arkitekt med många projekt bakom sig
Den dansk-franska inredningsarkitekten Pascale Nemery har utfört många uppdrag på Färöarna.
– Jag blev hitbjuden första gången 2004, och då förlorade jag mitt hjärta till Färöarna, berättar Pascale.
Bland de många spännande färöiska inredningsuppdragen Pascale har haft finns KOKS, The Tarv, Etika, Mikkeller, No.12, Hotel Tórshavn, Ebenezer, Kongshøll i det nya universitet, som tidigare var en saltsilo, och Hotel Føroyars nya utbyggnad.
Kontakt med naturen
– Johannes och Annas primära önskemål kring inredningen av det nya hemmet var att bo i ett praktiskt och funktionellt hus, med största möjliga kontakt med naturen, berättar Pascale och fortsätter:
– Materialen skulle samspela både med önskemålen om de många moderna tekniska speciallösningarna och den yttre råa inramningen på den för Färöarna ovanligt tätt trädbevuxna tomten. Samtidigt skulle morföräldrarnas hus inredas så att husets ursprungliga själ och historia bevarades och framhävdes. Det skulle vara en tolkning av ett modernt färöiskt hem och en fridfull oas i en hektisk vardag.
Ett hus som sticker ut
Familjens bostad består i dag av den ursprungliga huvudbyggnaden, uppförd 1938 av Asbjørn Skarðhamar. Två år därefter såldes huset till Johannes morfar, Hans Poulsen, bördig från den färöiska ön Nólsoy, som man kan se mellan trädtopparna från huset. Dessutom består huset av Eyðun Eliasens nya arkitektritade tillbyggnad.
Med putsade fasader och ett kantigt funkisuttryck skiljer sig huvudbyggnaden helt klart från de vanliga färöiska husen. Tillbyggnadens rundade hörn och träpanel skiljer sig från huvudbyggnaden, men harmonierar naturligt med den omgivande skogen.
Rå struktur
Bottenvåningen i morföräldrarnas hus var ursprungligen obebodd och användes som stall, verkstad och tvättstuga.
– Här är väggarna byggda i färöisk sten, som ursprungligen varit ett billigt byggmaterial till bostadens mindre viktiga rum. Dessa vackra väggar rengjordes grundligt och framhävs nu med indirekt belysning för att understryka det råa materialet och den dramatiska strukturen. Samma råa struktur har bevarats i de ursprungliga råa betongväggarna, där byggnadens ärr och historia, i möjligaste mån, har framhävts i stället för att rättas till, säger Pascale.
Puritanskt uttryck
På övervåningen har man valt golv med hyvelspår och akustikreglerande tak av gammalt träpanel från österrikiska alpstugor. Allt för att understryka husets ursprungliga puritanska uttryck. I tillbyggnaden har fasadens rundade hörn och panel letat sig in i själva bostaden. Återigen har man arbetat med indirekt belysning som framhäver det råa materialet.
Den specialdesignade badrumsmöbeln i corian och badkaret understryker återigen byggnadens form och knyter samman inom- och utomhusmiljö på ett elegant sömlöst sätt. Samtidigt bidrar valet av de mer exklusivt bearbetade materialen i köket, badrummet och möblerna i övrigt till att framhäva detta klassiska och moderna hem.
Tidlös inramning
– Johannes och Annas hus är ett personligt hem med själ och verkligt historiskt värde. Husets råa, obearbetade uttryck, i kombination med de bearbetade exklusiva detaljerna, bildar tillsammans en tidlös inramning som alltid är intressant för besökare att gå på upptäcktsfärd i. Både nu och i framtiden, säger Pascale Nemery.