modern tolkning av den timrade stugan © Niklas Hart

Ett praktexempel på en modern tolkning av den timrade stugan

Väl dolt i snölandskapet hittar du denna fantastiska stuga i trä. Följ med ut på en tur i ett norskt winter wonderland.

FASADEN klädd i så kallad vildmarkspanel © Niklas Hart

Hela fasaden är klädd i så kallad vildmarkspanel, där i stort sett hela trädstammen har använts för att minimera spill och uppnå ett motstånds- kraftigt resultat.

modern tolkning av den timrade stugan © Niklas Hart

Den avlånga stugan ligger på höjden likt ett strandat fartyg. Den spetsiga profilen är tydligt markerad i det kuperade landskap som kännetecknar norska Sirdal.

Mitt i en vinterdröm

En spetsig vinkel tittar fram ur snön. Den vassa, geometriska formen skiljer sig tydligt från de runda bergen i det norska området Sirdal. Framifrån liknar huset mest av allt ett enkelt shelter eller kanske en liten jaktstuga. Men förvillar man sig till stugans långsida förstår man snabbt att den är betydligt större än så. Visserligen har stugan en bredd på endast tre och en halv meter, men längden på denna speciel- la bostad är hela tjugo meter.

– Den avlånga formen är resultatet av en naturlig önskan om att få ut så mycket som möjligt av den storslagna utsikten och om att utnytt- ja ytan optimalt, berättar arkitekten Ådne Trodahl och fortsätter:

– Genom att ge stugan en viss längd får man bland annat ett sovrum som kan vara helt åtskilt från den zon där man vistas mest under da- gen. Det skulle vara svårt att uppnå det med samma antal kvadratme- ter i en mer fyrkantig form.

ÅDNE TRODAHL © Niklas Hart

Ådne Trodahl från den familjeägda arkitektfirman Trodahl Arkitekter med bas i Sandnes, står bakom den speciella stugan i Norges orörda natur.

enkel hall med skiffergolv © Niklas Hart

Man stiger in i huset via en enkel hall med skiffergolv. Huvudrummet ligger på vänster sida, medan flygeln med rummen, som ligger till höger, kan avskärmas med en diskret skjutdörr.

Läs också:

långa korridoren © Niklas Hart

Hemmets öppna planlösning betyder att den långa korridoren fyller en både praktisk och visuell funktion. I vardera änden har man dessutom installerat ett stort fönster, som gör det möjligt att se rakt igenom huset samtidigt som ljuset tillåts flöda in.

Inspirerad av ett skepp

De speciella proportionerna påminner på många sätt om ett fartyg och hemmet präglas också av denna maritima inspiration.

– Stugan är tänkt och planerad som en båt. Man har funktionsväg- gen med hyllor och utrymme för förvaring, och så har man skapat små hytter med huvudrummet som utgångspunkt, förklarar Trodahl.

På det hela taget finns det inga stängda rum eftersom alla zoner är sammankopplade, men de kan ändå stängas av med någon av de fyra skjutdörrarna.

LOUNGEOMRÅDET längst ner i stugan © Niklas Hart

Loungeområdet längst ner i stugan består i all sin enkelhet av en inbyggd soffa längs kortväggen och en bänk med plats för förvaring på långsidan. Mattan är från Bohus, soffdynorna från Ikea och sittdynorna längs fönsterraden från Bolia. Kaminen är designad av Anderssen & Voll för Jøtul.

kök allrum i trä © Niklas Hart

I allrummet har den fulla takhöjden och takets branta lutning utnyttjas med utsikt ända upp till nock, vilket får hemmet att kännas ljust och rymligt. Utzon-pendlarna i mässing är från &Tradition, medan Børge Mogensens J39-stolar, som designades för Fredericia Furniture, står runt bordet.

Multifunktionella rum

– Genom att använda skjutdörrar får man fem rum som kan fungera som ett. På så vis används allt hela tiden. När skjutdörren mellan allrummet och de övriga rummen är öppen upplever man rummet i hela dess längd. Det är en rolig egenskap att kunna se hela vägen rakt igenom ett hus på det sättet, tycker arkitekten.

Och även om stugan är smal, känns den aldrig trång. De stora ramlösa fönstren fångar konstant blicken med sin utsikt över de hukande fjällbjörkarna och antingen brusande vattenfall eller snöklädda fjäll, beroende på årstid.

träskål med nötter © Niklas Hart

Närheten till naturen genomsyrar hela projektet, där både utsidan och insidan genomgående går i trä. Bänkskivan i köket är gjord av träblock, där ändarna har vänts uppåt och avslöjar virkets karakteristiska årsringar.

Läs också:

vacker stuga inredning i norge © Niklas Hart

De enorma fönstren bjuder på en enastående utsikt över en natur så storslagen att konst på väggarna blir helt överflödigt. Utsikten ramas in av furuskivor, som bildar en bänk med plats för förvaring. Utsikten ner genom stugan avslöjar en fascination för materialet och en genomtänkt konstruktion.

Minimalistiskt och ärligt

Vi befinner oss i ett skyddat naturområde där den vilda naturen har företräde. Därför är det långt mellan stugorna och man har inte anlagt några vägar. Sommartid tar man sig hit med båt eller till fots, och på vintern är det snöskoter eller skidor som gäller.

Från skidspåret ser stugan minimalistisk och stram ut, men när man kommer närmare upptäcker man fasadens oregelbundna form, där plankorna tycks vrida och böja sig på väggarna.

– Detta är Norges egen naturliga resurs, använd på samma sätt som på 1600-talet. Man använder hela trädstammen, till och med barken kan man se rester av. Metoden är kanske varken raffinerad eller förfinad, men bidrar till att skapa ett ärligt och naturligt uttryck i fasaden, där varje planka är unik och skiljer sig från den bredvid, säger Trodahl.

vacker norsk stuga i snö © Niklas Hart

Sett från sidan framstår huset inte längre som en liten stuga. Över sovrumsflygeln har man nämligen byggt ett burspråk, som också gör att man får fullt utbyte av utsikten.

stort fönster i trästuga med snöutsikt © Niklas Hart

Även från loftet har man en storslagen utsikt över den omgivande naturen. Det långa fönstret liknar nästan en lysande konstinstallation och blir en del av hemmets inredning.

Naturliga toner

För arkitekten var projektet inte minst en materiell uppgift. Hela stugan skulle vara i furu – från tak och väggar utvändigt till insidan av huset. Man har inte försökt tona ner träets struktur med lack eller bets, och generellt har både färg- och materialpaletten i huset fått gå i naturliga toner.

De specialsydda dynorna på den bänk och soffa som har integrerats i hemmets väggar har överdrag i grå ull, medan det rustika skiffergolvet i hallen är rostfärgat. Det mest färgstarka inslaget i hemmet är den obligatoriska väggbonaden med röda och orange nyanser som mormor har köpt.

På så sätt befästs dominansen av furu, men utan att hemmet känns vare sig enformigt eller trist, tycker arkitekten.

vit säng i trästuga © Niklas Hart

Det borde vara alla förunnat att vakna upp till en utsikt som den från hemmets gästrum. Här ligger madrasserna direkt på golvet eftersom takhöjden inte tillåter annat.

Läs också:

SNEDTAKET PÅ LOFTVÅNINGEN © Niklas Hart

Snedtaket på loftvåningen ger en trevlig känsla och låter furuträet stå i fokus. Interiören går i ljusa färger och trä i samma toner som väggar och golv. Den lilla batteridrivna lampan, FollowMe, är från Marset, medan vägglampan är från Bega. Kerros- bordet har designats av Metti Klenell för Iittala.

Tvärsnitt av en tall

– Det är kul att se hur många olika uttryck man kan skapa med sam- ma råmaterial, i alla olika sätt som man kan använda träet på – från bjälkar som går tvärs över taket till golvbrädor och skivor i plywood som förvandlas till hyllor och sittplatser.

Det resulterar i en bostad som visar hela tvärsnittet av en tall, säger Trodahl.

norsk stuga i snölandskap © Niklas Hart

Stugan ligger i ett skyddat naturområde där det varken finns tillgång till avlopp eller elektricitet. Belysningens el levereras därför av tre solcellspaneler. Här lever man fullständigt off-the-grid, bortkopplad från allt, och kan låta sig uppslukas av traktens vackra natur, som fortfarande är oförstörd och vild.