Självbyggarens fiffiga fritidshus
Jens-Christian Carlsson har byggt sig ett drömfritidshus med smarta lösningar och genomtänkta detaljer. Huset är byggt med nyfikenhet som drivkraft, begränsningar som kreativ klackspark och skogens rofylldhet som inspiration.
Huset skulle tåla att användas
2012 köpte Jens-Christian Carlsson med familj (fru och två döttrar) en billig tomt på nordvästra Själland. Vid köpet stod det bara ett skjul på tomten. 2014 flyttade han det lilla skjulet till tomtgränsen och därefter började han bygga familjens fritidshus.
Tanken var att det skulle bli så billigt som möjligt så att man inte kände sig tvingad att använda huset varje helg, och samtidigt att det skulle vara gjort i praktiska material som tålde användning. Huset skulle vara en oas dit familjen kunde fly från stadens brus och vardagens stress för att koppla av i den rogivande naturen.
En av grundtankarna var därför även att bjuda in naturen i huset och låta den bli en närvarande del av husets utformning och inredning. Det tog över fem somrar för Jens-Christians tankar och drömmar att materialisera sig i form av ett riktigt hus.
Vänder olyckor och fel till kreativ stryka
Jens-Christian Carlsson är utbildad möbelsnickare och industridesigner. På sitt företag Barlby Carlsson har han sedan 2006 skapat design- och inredningslösningar för framförallt modekunder. I sitt arbete är han van vid att vara problemlösare och han vänder alltid misstag och fel till en kreativ styrka som gör hans projekt oförutsägbara och nytänkande.
Trots massor av praktisk och hantverksmässig erfarenhet hade Jens-Christian aldrig tidigare byggt ett hus. Åren 2014 till 2018 ägnade han således alla sina semesterdagar på tomten och han lärde sig fortlöpande hur man fäller träd, kör en grävmaskin, lägger en grund, reser en stålkonstruktion, bygger väggar, lägger tak, sätter i stora fönsterpartier som kan motstå stark vind o.s.v.
Ett speciellt kök
Under resans gång har små finurliga idéer uppstått och han har lyckats integrera en massa små detaljer som dels löser basala behov och problem, och dels berättar små fina historier och gör varje rum till en upplevelse.
Köket är ett bra exempel på detta.
Jens-Christian älskar att laga mat och han älskar att vara utomhus. Istället för att göra både ett inom- och ett utomhuskök, använde han därför sin möbelsnickarerfarenhet för att utveckla en möbel som med hjälp av ett kullager kan vridas ut på terrassen när vädret medger det.
Alla installationer, både el och vatten, har letts ner genom den trumma som köket står på i ena sidan och Jens-Christian har byggt in gastroformar i arbetsbänken för förvaring av exempelvis örtkryddor, oljor och bestick.
Dessutom har han i mitten av köket, under en liten lucka, skapat plats för elvisp och stavmixer, som får sin ström inifrån möbeln. På så sätt har man allt nära till hands – för som han så riktigt påpekar, ska det vara lätt att laga mat när man är på semester.
Bakgrunden som möbelsnickare syns tydligt i huset
Köket ligger intill husets enda teknikrum, där alla husets installatio- ner sitter. På andra sidan teknikrummet ligger badrummet, och även här har man använt sig av speciella och billiga lösningar.
Golvet i badrummet är gjort av sten som de hade över på hans verkstad och som har skurits till så att de naturligt skapar ett litet avlopp där vattnet kan rinna ut. Väggarna är gjorda av ett utomhusmaterial och tål därför vatten.
De små vita lamporna fyndade Jens-Christian för flera år sedan på en marknad i Berlin, väl medveten om att han en vacker dag skulle få användning för dem. När det gäller belysningen i resten av huset har han dolt aggregat i trätaket genom att dra LED-lampor i en rak linje tvärs över hela taket så att aggregaten inte syns.
Det är till och med uppdelat i zoner så att man tända och släcka olika delar efter behov. Ja, hans bakgrund som möbelsnickare framgår tydligt på flera platser i huset. Till exempel genom många fina detaljer i träarbetet.
Inne / ute
På alla sätt har man i varenda del av huset lyckats skapa små upplevelser, berättelser och speciallösningar som passar familjen och dess behov perfekt – från de praktiska till de mer poetiska. Och huset liknar så klart inget annat.
Som Jens-Christian förklarar har huset uppstått under byggprocessen och genom de idéer han fått under resans gång. Han använder inte, som så många andra, Pinterest och andra sociala medier för att hitta inspiration, utan låter istället naturen, hantverket, budgeten, slumpen och problemen styra.