Ett självbyggt fritidshus med smarta lösningar

Målet med huset var att det skulle vara så billigt som möjligt, så att man inte skulle känna sig pressad att använda det.

Självbyggarens fiffiga fritidshus

Jens-Christian Carlsson har byggt sig ett drömfritidshus med smarta lösningar och genomtänkta detaljer. Huset är byggt med nyfikenhet som drivkraft, begränsningar som kreativ klackspark och skogens rofylldhet som inspiration.

© Andreas Mikkel Hansen

Själv är bäste dräng. Målet med huset var att det skulle bli så billigt som bara gick, så att man inte skulle känna sig tvingad att använda det. Eftersom Jens-Christian har gjort allt själv, lyckades han bygga huset för totalt 500 000 DKK.

Huset skulle tåla att användas

2012 köpte Jens-Christian Carlsson med familj (fru och två döttrar) en billig tomt på nordvästra Själland. Vid köpet stod det bara ett skjul på tomten. 2014 flyttade han det lilla skjulet till tomtgränsen och därefter började han bygga familjens fritidshus.

Tanken var att det skulle bli så billigt som möjligt så att man inte kände sig tvingad att använda huset varje helg, och samtidigt att det skulle vara gjort i praktiska material som tålde användning. Huset skulle vara en oas dit familjen kunde fly från stadens brus och vardagens stress för att koppla av i den rogivande naturen.

En av grundtankarna var därför även att bjuda in naturen i huset och låta den bli en närvarande del av husets utformning och inredning. Det tog över fem somrar för Jens-Christians tankar och drömmar att materialisera sig i form av ett riktigt hus.

© Andreas Mikkel Hansen

Ute/inne. Köket kan rullas ut på terrassen när vädret medger det, och binder på vis samman inomhus- och utomhusmiljön.

© Andreas Mikkel Hansen

Med känsla för detaljer. Förutom huset har Jens-Christian själv byggt alla inbyggda möbler liksom även fåtöljer och soffbord.

© Andreas Mikkel Hansen

Inbyggda lösningar. Köket i trä är inbyggt i husets konstruktion. Detsamma gäller för den stora bokhyllan där man hittar massor av böcker för semesterläsning – för som Jens-Christian säger hör semester och bokläsning ihop. En rad LED-lampor är inbyggda i taket och samlingarna döljs mellan takplattorna.

© Andreas Mikkel Hansen

Köket som möbel. Alla stora vitvaror kylskåp, diskmaskin och ugn är inbyggda i en trämöbel som elegant smälter samman med resten av huset.

Vänder olyckor och fel till kreativ stryka

Jens-Christian Carlsson är utbildad möbelsnickare och industridesigner. På sitt företag Barlby Carlsson har han sedan 2006 skapat design- och inredningslösningar för framförallt modekunder. I sitt arbete är han van vid att vara problemlösare och han vänder alltid misstag och fel till en kreativ styrka som gör hans projekt oförutsägbara och nytänkande.

Trots massor av praktisk och hantverksmässig erfarenhet hade Jens-Christian aldrig tidigare byggt ett hus. Åren 2014 till 2018 ägnade han således alla sina semesterdagar på tomten och han lärde sig fortlöpande hur man fäller träd, kör en grävmaskin, lägger en grund, reser en stålkonstruktion, bygger väggar, lägger tak, sätter i stora fönsterpartier som kan motstå stark vind o.s.v.

© Andreas Mikkel Hansen

Allt inom räckhåll. Formar i stål och plast är inbyggda i köksön, så att man har allt man behöver inom räckhåll.

© Andreas Mikkel Hansen

Elegant lösning. Med hjälp av ett kullager kan köket dras ut på terrassen och tillbaka in i huset igen, beroende på vädret.

© Andreas Mikkel Hansen

Fram och tillbaka. En metallskena gör att köksön smidigt kan glida fram och tillbaka över dörrtröskeln.

© Andreas Mikkel Hansen

Terrasliv. Köksön har här rullats ut på terrassen.

Ett speciellt kök

Under resans gång har små finurliga idéer uppstått och han har lyckats integrera en massa små detaljer som dels löser basala behov och problem, och dels berättar små fina historier och gör varje rum till en upplevelse.

Köket är ett bra exempel på detta.

Jens-Christian älskar att laga mat och han älskar att vara utomhus. Istället för att göra både ett inom- och ett utomhuskök, använde han därför sin möbelsnickarerfarenhet för att utveckla en möbel som med hjälp av ett kullager kan vridas ut på terrassen när vädret medger det.

Alla installationer, både el och vatten, har letts ner genom den trumma som köket står på i ena sidan och Jens-Christian har byggt in gastroformar i arbetsbänken för förvaring av exempelvis örtkryddor, oljor och bestick.

Dessutom har han i mitten av köket, under en liten lucka, skapat plats för elvisp och stavmixer, som får sin ström inifrån möbeln. På så sätt har man allt nära till hands – för som han så riktigt påpekar, ska det vara lätt att laga mat när man är på semester.

© Andreas Mikkel Hansen

Terrass, vardagsrum och trädgård i ett. När köket har rullats ut och alla dörrar står öppna, är det som om inne och ute smälter samman.

© Andreas Mikkel Hansen

Billiga möbler med historia. Det gamla matbordet stod i Jens-Christians barndomshem. De röda stolarna kommer från Ikea och blev över efter en utställning han en gång gjorde. Den stora arkitektlampan såg han för första gången i Barcelona, där han förälskade sig pladask i den. Senare hittade han den på Light-Point och kunde där köpa den billigare eftersom det var ett utställningsexemplar. Soffan och puffen från Fritz Hansen fick han gratis av en kompis mot avhämtning, mattan är en souvenir från Indien, och fåtöljerna och soffbordet har han gjort själv.

© Andreas Mikkel Hansen

Ett stort rum. Huset är i själva verket ett enda rum, där man har satt in två lådmoduler på ömse sidor om en korridor. I den ena lådmodulen hittar man de två sovrummen och i den andra hittar man husets badrum och teknikrum. Dessutom finns det inbyggda skåp överallt vilket säkerställer massor av förvaringsutrymme.

© Andreas Mikkel Hansen

Strålande utsikt. I sovrummet är sängen inbyggd i huset och genom takfönstret kan man kan ligga i sängen och skåda stjärnorna.

© Andreas Mikkel Hansen

Takfönster. Naturligt ljus strömmar in från takfönstren och gör det ljust i hela huset.

Bakgrunden som möbelsnickare syns tydligt i huset

Köket ligger intill husets enda teknikrum, där alla husets installatio- ner sitter. På andra sidan teknikrummet ligger badrummet, och även här har man använt sig av speciella och billiga lösningar.

Golvet i badrummet är gjort av sten som de hade över på hans verkstad och som har skurits till så att de naturligt skapar ett litet avlopp där vattnet kan rinna ut. Väggarna är gjorda av ett utomhusmaterial och tål därför vatten.

De små vita lamporna fyndade Jens-Christian för flera år sedan på en marknad i Berlin, väl medveten om att han en vacker dag skulle få användning för dem. När det gäller belysningen i resten av huset har han dolt aggregat i trätaket genom att dra LED-lampor i en rak linje tvärs över hela taket så att aggregaten inte syns.

Det är till och med uppdelat i zoner så att man tända och släcka olika delar efter behov. Ja, hans bakgrund som möbelsnickare framgår tydligt på flera platser i huset. Till exempel genom många fina detaljer i träarbetet.

© Andreas Mikkel Hansen

Skräddarsytt. Badrummet är snickrat precis som allt annat, och de små vita lamporna kommer från Berlin. Det vita handfatet i corian är något av det dyraste i huset eftersom det har specialmått för att kunna passa in i konstruktionen.

© Andreas Mikkel Hansen

Fiffiga detaljer. Som snickare vet Jens-Christian allt om hur trä utvecklas över tid och förändras i förhållande till luftfuktighet och temperaturväxlingar. Därför har han lagt kork, som är ett flexibelt material, längs väggar och golv.

© Andreas Mikkel Hansen

Estetisk praktik. I entrén täcks golvet av en stor matta, så att man kan stiga in utan att oroa sig för att smutsa ner det ljusa trägolvet. Den fina entrémöbeln har designats av Bartmann Berlin, en samarbetspartner till Jens-Christian. Möbeln kan både användas som bänk och för förvaring.

© Andreas Mikkel Hansen

Nästa generation självbyggare. Bänkbordet framför huset har Jens-Christian byggt tillsammans med sin äldsta dotter. Bordet är gjort av trärester som var kvar efter husbygget.

Inne / ute

På alla sätt har man i varenda del av huset lyckats skapa små upplevelser, berättelser och speciallösningar som passar familjen och dess behov perfekt – från de praktiska till de mer poetiska. Och huset liknar så klart inget annat.

Som Jens-Christian förklarar har huset uppstått under byggprocessen och genom de idéer han fått under resans gång. Han använder inte, som så många andra, Pinterest och andra sociala medier för att hitta inspiration, utan låter istället naturen, hantverket, budgeten, slumpen och problemen styra.

© Andreas Mikkel Hansen

När naturen stör. Framför ingången till huset har familjen planterat upphöjda odlingsbäddar. Det som växer här är dock begärligt för områdets många rådjur som trots järnnät får in nosen och äter alla upp bär. Rabarber och potatis låter de dock vara så de växer fint när vi besöker familjen en solig dag i maj.