Ett vackert och värdefullt hus
– Trots att jag alltid har drömt om att bo i en arkitektritad villa från 70-talet, kändes tanken att bo helt omgiven av rödbrunt tegel en smula överväl- digande, börjar Vivian Egebirk och fortsätter:
– Vi tvekade ett tag, men bestämde oss till sist för att köpa huset. Detta eftersom det är enastående och nästan var i originalskick i vackra materi- al och med många karakteristiska detaljer. Vi nändes helt enkelt inte ändra arkitekturen, som även 2022 framstår som modern. Vi skulle inte kunna hitta ett nytt hus som var bättre, och här hade vi en fantastisk inramning och material att bygga vidare på.
Huset behövdes fortfarande moderniseras lite och för detta arbete anlitade paret arkitektfirman Ardess med Sebastian Schroers i spetsen.
– Vi har bistått med allt från idéutveckling kring material och planlös- ning till det kompletta utförandet. Uppdragets kärna var att förstå husets DNA och kontextuella kvaliteter och utifrån det omvandla ett vacker och arkitektoniskt värdefullt hus från 1970 till ett hem för en modern, kvalitetsmedveten familj anno 2022.
Huset är en av sin tids mest distinkta representanter för modern, nordisk bostadsarkitektur. Tack vare den ärliga materialanvändningen samt att man framgångsrikt låtit formen följa funktionen, har arkitekturen fått en hållbar och tidlös framtoning, berättar Sebastian Schroers.
Förening av gamla och nya material
Byggstilen och ombyggnaden skulle således respektera de bestående karaktärsdragen och kvaliteterna. De nya materialen betong, trä, natursten samt mässing och koppar är därför omsorgsfullt utvalda för deras samspel, och man har använt sig av detaljerna för att stödja och lyfta husets befintliga DNA.
Idag smälter golv, väggar och trappor i tegel samman och bildar ett skulpturalt inre. Paret övervägde som hastigast om de skulle putsa alla väggar och måla dem vita, men enades om att det skulle vara synd. Därför valde de istället att se det distinkta teglet som något positivt. Det visade sig dock inte vara helt problemfritt att bevara teglet och samtidigt modernisera huset.
Modern nordisk bostadsarkitektur
– Det unika handslagna teglet i golven, som matchar väggarna, framställdes på 1960-ta- let på ett lokal tegelverk som inte längre finns. Vi var tvungna att lyfta upp dem en efter en, rengöra dem och halvera dem på höjden, så att vi kunde lägga golvvärme under utan att ändra golvnivån i förhållande till trappor dörrar och rumshöjd, förklarar Sebastian Schroers.
Vivian Egebirk tillägger:
– Vi förlängde huset mot stranden, utökade ytan med 20 m2 och flyttade några väggar, och alla förändringar skulle utföras med befintlig tegelsten eftersom det inte gick att hitta nya stenar. Så vi tvingades hela tiden lägga pussel för att tegelstenarna att räcka – både till golv och inner- och ytterväggar. Många av tegelstenarna i golven gick sönder när vi plockade upp dem, och samtidigt byggde vi till, så vi valde att lägga plankgolv i ek i alla rum och i vardagsrummet.
– Vi hade heller inte tillräckligt med sten till väggarna, så på den nya fasaden mot stranden lät vi gjuta en stor rå betongvägg invändigt, vilket vi även gjorde mellan sov- rum och badrum. Det löste problemet med tegelstensbristen och tillförde även huset något nytt, som bildar en vacker kontrast mot det råa teglet och de ursprungliga tvärbalkarna i betong och trösklarna vid dörrar och fönster.
Harmonisk och enkel inredning
Inredning och interiör är minimalistisk och enkel, precis som Vivian och Stephan vill ha den. De hittar framförallt inspiration från hotell och restauranger, där man noggrant har tänkt igenom färg- och materialsammansättningen så att allt harmonierar, samtidigt som det är lite spännande på ett sätt som gör att man får lust att stanna kvar. Paret fördrar specialtillverkade möbler och interiör framför designklassiker, precis som de värdesätter konst och konsthantverk.
Utanför finns en spegeldamm med näckrosor, bara en av många detaljer som bidrar till att länka samman huset med de natursköna omgivningarna. All utomhusbelysning är de ursprungliga kopparlamporna, ritade av Friis & Moltke, som har restaurerats för att kunna återanvändas. Man har även planterat bergtall och dvärgidegran samt fyra meter höga stammade österrikiska tallar, som är tåliga träd som kan överleva närheten till havet.
– Jag kan inte förklara det, men jag tycker vatten hör till. Det är ett otroligt fascinerande element och jag kan inte låta bli att betrakta det, säger Vivian Egebirk.