Följ med in i patriciervillan, som är som tagen från våra drömmar

Den imponerande villan har med respekt för arkitekturen gjorts om från ett 1970-talshus till en tidlös, kvalitetsmedveten huspärla.

exteriör av hus av röda tegelväggar och utomhusdamm
© Andreas Mikkel Hansen

I spegeldammen framför huvudentrén har man satt näckrosor av arten Almost Black, som sommartid ger mörka blommor. Utomhusbelysningen utgörs av de ursprungliga kopparlamporna, ritade av Friis & Moltke, som har restaurerats och åter får tjänstgöra runt huset.

VIVIAN EGEBIRK
© Andreas Mikkel Hansen

Ett vackert och värdefullt hus

– Trots att jag alltid har drömt om att bo i en arkitektritad villa från 70-talet, kändes tanken att bo helt omgiven av rödbrunt tegel en smula överväl- digande, börjar Vivian Egebirk och fortsätter:

– Vi tvekade ett tag, men bestämde oss till sist för att köpa huset. Detta eftersom det är enastående och nästan var i originalskick i vackra materi- al och med många karakteristiska detaljer. Vi nändes helt enkelt inte ändra arkitekturen, som även 2022 framstår som modern. Vi skulle inte kunna hitta ett nytt hus som var bättre, och här hade vi en fantastisk inramning och material att bygga vidare på.

Huset behövdes fortfarande moderniseras lite och för detta arbete anlitade paret arkitektfirman Ardess med Sebastian Schroers i spetsen.

– Vi har bistått med allt från idéutveckling kring material och planlös- ning till det kompletta utförandet. Uppdragets kärna var att förstå husets DNA och kontextuella kvaliteter och utifrån det omvandla ett vacker och arkitektoniskt värdefullt hus från 1970 till ett hem för en modern, kvalitetsmedveten familj anno 2022.

Huset är en av sin tids mest distinkta representanter för modern, nordisk bostadsarkitektur. Tack vare den ärliga materialanvändningen samt att man framgångsrikt låtit formen följa funktionen, har arkitekturen fått en hållbar och tidlös framtoning, berättar Sebastian Schroers.

exteriör av hus av röda tegelväggar
© Andreas Mikkel Hansen

Denne fasaf är helt ny och en del av tillbyggnaden på huset. Huset har förlängts ut mot stranden, men eftersom tillbyggnaden har byggts av gammalt tegel från bland annat en lämur och hela huset har fogats om, märks inte övergången mellan det gamla huset och tillbyggnaden.

tegel och trä hall
© Andreas Mikkel Hansen

Även om inramningen av tegel och trä är enkel, är det samlade arkitektoniska uttrycket rätt spektakulärt

Läs också:

KÖKET MED SNEDTAK och tegelväggar
© Andreas Mikkel Hansen

Köket med snedtak byggt i ek. Lamelltaken i huset fortsätter ut under takfoten som omger solgården. Bänk och bord har designats av Rørvang Furniture och är tillverkade av massiv ek och mässing. Matstolarna och pendeln över bordet är från Gubi. Serveringsvagnen är från Ethnicraft och lampan ovanpå ett fynd från en resa till Hongkong.

Förening av gamla och nya material

Byggstilen och ombyggnaden skulle således respektera de bestående karaktärsdragen och kvaliteterna. De nya materialen betong, trä, natursten samt mässing och koppar är därför omsorgsfullt utvalda för deras samspel, och man har använt sig av detaljerna för att stödja och lyfta husets befintliga DNA.

Idag smälter golv, väggar och trappor i tegel samman och bildar ett skulpturalt inre. Paret övervägde som hastigast om de skulle putsa alla väggar och måla dem vita, men enades om att det skulle vara synd. Därför valde de istället att se det distinkta teglet som något positivt. Det visade sig dock inte vara helt problemfritt att bevara teglet och samtidigt modernisera huset.

KÖK GJORT AV RØRVANG FURNITURE, huvudsakligen av massiv ek och med massor av detaljer i obehandlad mässing
© Andreas Mikkel Hansen

Köket är gjort av Rørvang Furniture, huvudsakligen av massiv ek och med massor av detaljer i obehandlad mässing, som diskhon, armaturen från Cooker och stänkskyddet i spisnischen. Vitvarorna är från Gaggenau.

HYLLAN ÄR AV JÄRN, designad av Vivian och levererad av Rørvang Furniture
© Andreas Mikkel Hansen

Hyllan är av järn, designad av Vivian och levererad av Rørvang Furniture. På den står diverse koppar från Royal Copenhagen och Louise Roe, en tekanna hemförd från Hongkong. På översta hyllan står en vas från Moooi och en vintage-champagne- kylare som paret har fått i present.

stor öppen eldstad, vilket också var mycket karakteristiskt för Friis & Moltke
© Andreas Mikkel Hansen

Ursprungligen hade huset en stor öppen eldstad, vilket också var mycket karakteristiskt för Friis & Moltke. Men paret valde att låta höja upp den lite över golvet och mura igen så att man kunde installera en kamininsats. Denna är från Meteor i storlek XXL. Soffan, som är lika bred som rummet, är husets mysställe. Dynorna och de runda kuddarna är gjorda av Horsens Polstring och klädda med samma Kvadrat-metervara som sofforna från &Tradition.

Modern nordisk bostadsarkitektur

– Det unika handslagna teglet i golven, som matchar väggarna, framställdes på 1960-ta- let på ett lokal tegelverk som inte längre finns. Vi var tvungna att lyfta upp dem en efter en, rengöra dem och halvera dem på höjden, så att vi kunde lägga golvvärme under utan att ändra golvnivån i förhållande till trappor dörrar och rumshöjd, förklarar Sebastian Schroers.

Vivian Egebirk tillägger:

– Vi förlängde huset mot stranden, utökade ytan med 20 m2 och flyttade några väggar, och alla förändringar skulle utföras med befintlig tegelsten eftersom det inte gick att hitta nya stenar. Så vi tvingades hela tiden lägga pussel för att tegelstenarna att räcka – både till golv och inner- och ytterväggar. Många av tegelstenarna i golven gick sönder när vi plockade upp dem, och samtidigt byggde vi till, så vi valde att lägga plankgolv i ek i alla rum och i vardagsrummet.

– Vi hade heller inte tillräckligt med sten till väggarna, så på den nya fasaden mot stranden lät vi gjuta en stor rå betongvägg invändigt, vilket vi även gjorde mellan sov- rum och badrum. Det löste problemet med tegelstensbristen och tillförde även huset något nytt, som bildar en vacker kontrast mot det råa teglet och de ursprungliga tvärbalkarna i betong och trösklarna vid dörrar och fönster.

Läs också:

barnrum med tegelvägg och bordsbänkset från Ferm Living
© Andreas Mikkel Hansen
badrummet med sandblästrad marmo
© Andreas Mikkel Hansen

Badkaret heter Mood 178 och kommer från Bad & Stil. Ovanför det finns en inbyggd praktisk hylla för förvaring av diverse produkter.

badrummet med sandblästrad marmor kombinerats med armaturer från Vola i borstad mässing
© Andreas Mikkel Hansen

Paret har valt att låta klä alla ytor i badrummet med sandblästrad marmor. Marmorn har kombinerats med armaturer från Vola i borstad mässing, som patinerar vackert med åren, och med ekskåp, som tillför mjukhet och värme och är i linje med väggarnas naturmaterial.

Harmonisk och enkel inredning

Inredning och interiör är minimalistisk och enkel, precis som Vivian och Stephan vill ha den. De hittar framförallt inspiration från hotell och restauranger, där man noggrant har tänkt igenom färg- och materialsammansättningen så att allt harmonierar, samtidigt som det är lite spännande på ett sätt som gör att man får lust att stanna kvar. Paret fördrar specialtillverkade möbler och interiör framför designklassiker, precis som de värdesätter konst och konsthantverk.

Utanför finns en spegeldamm med näckrosor, bara en av många detaljer som bidrar till att länka samman huset med de natursköna omgivningarna. All utomhusbelysning är de ursprungliga kopparlamporna, ritade av Friis & Moltke, som har restaurerats för att kunna återanvändas. Man har även planterat bergtall och dvärgidegran samt fyra meter höga stammade österrikiska tallar, som är tåliga träd som kan överleva närheten till havet.

– Jag kan inte förklara det, men jag tycker vatten hör till. Det är ett otroligt fascinerande element och jag kan inte låta bli att betrakta det, säger Vivian Egebirk.

SOVRUMMET har direkt åtkomst till solgården, som har anlagts med samma gamla gatsten som låg där före renoveringen
© Andreas Mikkel Hansen

Sovrummet har direkt åtkomst till solgården, som har anlagts med samma gamla gatsten som låg där före renoveringen. Det är en härligt soldränkt gård, där man alltid kan hitta lä om det för ovanlighetens skull är pålandsvind. Här finns gott om plats och ett vackert samspel mellan gatstenen, spegeldammen, den nyanlagda betongväggen och de städsegröna växterna, som den japanska rönnen och kutolan i den stora krukan från Plantorama.

DEN VACKRASTE UTSIKTEN över Aarhusbukten. Trädgårdsmöblerna är från Hay
© Andreas Mikkel Hansen

Den vackraste utsikten över Aarhusbukten. Trädgårdsmöblerna är från Hay.