
Terrassen följer huset hela vägen runt och fungerar som en förlängning av rummet innanför, vilket gör att de 60 m2 känns större. Stolen och bordet är från Anker och bänken är från Skagerak.

Mitt i det pulserande storstadslivet ligger den vackra husbåten där allt samspelar perfekt.
AfMånga drömmer om ett hem där man får det bästa av både natur och stad, och där båda finns inom nära räckhåll. Kristina Line och Anton Bak har lyckats få den ekvationen att gå ihop. Vi är i Köpenhamns södra hamn, och alldeles i närheten av vattnet och huvudstaden ligger deras lilla hus. Eller rättare sagt står det på pelare i vattnet, och paret kallar det ett båthus snarare än en husbåt.
– Vi landade här eftersom Anton arbetade här ute vid ett tillfälle och förälskade sig i området. Han fick möjlighet att köpa huset från en äldre dam som hade bott här i många år. Vi kunde bara inte säga nej till det, säger Kristina, som själv har vuxit upp på en liten ö i Norge och alltid har bott nära vatten.
De 60 m2 på markplanet skulle totalrenoveras, ett projekt som de inledde 2019. Under renoveringen bodde de på en båt som låg för- töjd alldeles intill. Båda är arkitekter och har ritat, utformat och byggt varenda centimeter av huset tillsammans med Antons arki- tektkontor Vermland.
Därför är mycket av interiören också prototyper som paret provar innan det sätts i produktion, som exempelvis soffan i furu och bouclétextil som de har designat tillsammans. Kö- ket är också skapat av Vermland och är ett koncept som heter The Collection, som är ett nytt grepp på ett moduluppbyggt snickar- kök. Den är gjort i massiv ek och tanken är att skapa ett flatpack-kök som är lätt att montera själv
I och med att huset bara är 60 m2 har paret fokuserat mycket på att skapa flera små avdelningar i det största rummet, som rymmer både vardagsrum, kök, matsal och kontor, för att ha gott om förvaringsmöjligheter och ett hem som är skapat för att leva i – det måste finnas plats för gäster, även om det- ta innebär att sovrummet blir mindre.
– Så länge allt har sin plats gör det inget att det är lite litet och det finns så många kvaliteter med att bo vid vattnet, säger Kristina och fortsätter:
– Det bästa är att man kan titta på något som är i ständig rörelse – det finns något meditativt i det. Ljuset är mycket speciellt i närheten av vatten, och ibland kan man se vågorna reflekteras i taket. Jag känner mig lycklig som har möjligheten att få den typen av naturlig konst i mitt hem.
Men det krävs lite is i magen att bo på vattnet, till exempel när ja- nuaristormen Malik drog in över Danmark.
– Både Anton och jag tycker om att hålla koll på vattennivån, men det är det inte så många av våra vänner som gör, skrattar Kristina och noterar samtidigt att det finns en annan sak som hon uppskat- tar med att bo som de gör: att det är klokt att vara uppmärksam på sin omgivning på så vis och hur man verkligen känner att naturens krafter tar över då och då.
Den södra hamnen i Köpenhamn är fortfarande ett relativt rustikt och opolerat område, men det utvecklas snabbt.
– Det känns som att bo i en liten by på landet med god grannsäm- ja och där alla känner alla. Många av dem som bor här ute arbetar också här, och den lokala miljön kännetecknas av eldsjälar som sät- ter stort värde på området, säger hon.
Förutom hamnen erbjuder närområdet även Amager Fælled och Sluseholmen på motsatt sida av kajen och man kan vara inne i Köpenhamn på bara tio minuter på cykel. Anton och Kristina upplever att de har alla fördelar av att bo i en storstad – restauranger, deras vänner, konserter och museer – samtidigt som de har naturen allde- les utanför dörren. Och när man bor i ett båthus har man självklart också en båt.
– Vi har en liten fiskebåt eftersom Anton tycker mycket om att fis- ka. Vi använder den också till att segla över till Sluseholmen för att handla på Irma. På sommaren seglar vi ofta till Christianshavn om vi ska ut och äta. Det är verkligen härligt.