modernt stilrent båthus med högt i tak och ljus © Stine Christiansen

Följ med ombord på den imponerande husbåten

Mitt i det pulserande storstadslivet ligger den vackra husbåten där allt samspelar perfekt.

Anton Bak och Kristina Line
© Stine Christiansen

Anton Bak och Kristina Line är båda arkitekter med egna arkitektkontor – han Vermland och hon Kristina Line Architects. De har själva haft händerna i varje liten detalj i båthuset.

Ett enastående tillfälle

Många drömmer om ett hem där man får det bästa av både natur och stad, och där båda finns inom nära räckhåll. Kristina Line och Anton Bak har lyckats få den ekvationen att gå ihop. Vi är i Köpenhamns södra hamn, och alldeles i närheten av vattnet och huvudstaden ligger deras lilla hus. Eller rättare sagt står det på pelare i vattnet, och paret kallar det ett båthus snarare än en husbåt.

– Vi landade här eftersom Anton arbetade här ute vid ett tillfälle och förälskade sig i området. Han fick möjlighet att köpa huset från en äldre dam som hade bott här i många år. Vi kunde bara inte säga nej till det, säger Kristina, som själv har vuxit upp på en liten ö i Norge och alltid har bott nära vatten.

modernt stilrent båthus i Sluseholmen
© Stine Christiansen

Terrassen följer huset hela vägen runt och fungerar som en förlängning av rummet innanför, vilket gör att de 60 m2 känns större. Stolen och bordet är från Anker och bänken är från Skagerak.

modernt stilrent båthus i Sluseholmen
© Stine Christiansen

Renovering från golv till tak

De 60 m2 på markplanet skulle totalrenoveras, ett projekt som de inledde 2019. Under renoveringen bodde de på en båt som låg för- töjd alldeles intill. Båda är arkitekter och har ritat, utformat och byggt varenda centimeter av huset tillsammans med Antons arki- tektkontor Vermland.

Därför är mycket av interiören också prototyper som paret provar innan det sätts i produktion, som exempelvis soffan i furu och bouclétextil som de har designat tillsammans. Kö- ket är också skapat av Vermland och är ett koncept som heter The Collection, som är ett nytt grepp på ett moduluppbyggt snickar- kök. Den är gjort i massiv ek och tanken är att skapa ett flatpack-kök som är lätt att montera själv

modernt stilfullt båthus med träkök
© Stine Christiansen

Vermlands kök, The Collection, är tillverkat i massiv ek med bänkskiva av marmor och monterat i moduler, vilket ger köket en viss flexibilitet. När Kristina senast firade sin födelsedag flyttade hon den lilla köksön, som går ut i rummet, in mot väggen för att göra plats för ett större bord.

modernt stilfullt båthus med träkök
© Stine Christiansen

Det lagas massor av mat i det lilla köket, och såväl ugn som kylskåp är integrerade i högskåpet bredvid. Den lilla köksön har en inbyggd fläkt, vilket är ett viktigt element när man har många funktioner i samma rum. På köksbänken och hyllorna står utvalda föremål framme: en kaffemaskin från Smeg, en glasskål från Holmegaards samarbete med Serché, skålar från 101 CPH och knivar från Ansø. Barstolen är från Make Nordic.

Plats för allt på 60 kvm

I och med att huset bara är 60 m2 har paret fokuserat mycket på att skapa flera små avdelningar i det största rummet, som rymmer både vardagsrum, kök, matsal och kontor, för att ha gott om förvaringsmöjligheter och ett hem som är skapat för att leva i – det måste finnas plats för gäster, även om det- ta innebär att sovrummet blir mindre.

– Så länge allt har sin plats gör det inget att det är lite litet och det finns så många kvaliteter med att bo vid vattnet, säger Kristina och fortsätter:

– Det bästa är att man kan titta på något som är i ständig rörelse – det finns något meditativt i det. Ljuset är mycket speciellt i närheten av vatten, och ibland kan man se vågorna reflekteras i taket. Jag känner mig lycklig som har möjligheten att få den typen av naturlig konst i mitt hem.

modernt stilrent båthus med högt i tak och ljus
© Stine Christiansen

Soffan i furu har Anton och Kristina själva gjort
– den är en prototyp som de har beslutat sig för att sätta i produktion genom Vermland. Bilderna på väggen är från Galerie Maeght i Sydfrankrike, till höger av Jean Arp och till vänster av Eduardo Chillida. Det stora trädet är en Ficus Audrey. På bordet står en musselvas från Ferm Living, en trälåda från 101 CPH, en Skultuna-ljusstake och en vintageglasvas.

modernt stilrent båthus med högt i tak och ljus
© Stine Christiansen

Den stora målningen är gjord av Antons bror Jonathan Bak, som studerar vid Konstakademin, stolen och pallen är från Paustian och det lilla sidobordet är från Ferm Living. Braskaminen från Esse är husets enda värmekälla.

Med omgivningen i fokus

Men det krävs lite is i magen att bo på vattnet, till exempel när ja- nuaristormen Malik drog in över Danmark.

– Både Anton och jag tycker om att hålla koll på vattennivån, men det är det inte så många av våra vänner som gör, skrattar Kristina och noterar samtidigt att det finns en annan sak som hon uppskat- tar med att bo som de gör: att det är klokt att vara uppmärksam på sin omgivning på så vis och hur man verkligen känner att naturens krafter tar över då och då.

Den södra hamnen i Köpenhamn är fortfarande ett relativt rustikt och opolerat område, men det utvecklas snabbt.

– Det känns som att bo i en liten by på landet med god grannsäm- ja och där alla känner alla. Många av dem som bor här ute arbetar också här, och den lokala miljön kännetecknas av eldsjälar som sät- ter stort värde på området, säger hon.

Centralt läge

Förutom hamnen erbjuder närområdet även Amager Fælled och Sluseholmen på motsatt sida av kajen och man kan vara inne i Köpenhamn på bara tio minuter på cykel. Anton och Kristina upplever att de har alla fördelar av att bo i en storstad – restauranger, deras vänner, konserter och museer – samtidigt som de har naturen allde- les utanför dörren. Och när man bor i ett båthus har man självklart också en båt.

– Vi har en liten fiskebåt eftersom Anton tycker mycket om att fis- ka. Vi använder den också till att segla över till Sluseholmen för att handla på Irma. På sommaren seglar vi ofta till Christianshavn om vi ska ut och äta. Det är verkligen härligt.

modernt båthus med sovrumsalkov
© Stine Christiansen

Sovrumet är det enda rum som ligger högre än resten av huset. Även om rummet är litet och bara har plats för en säng så badar det i ljus, både från ett takfönster som går att öppna och från det lilla oxögat in till vardagsrummet.