Följ med oss in i huset på Fanø, som inspirerats av öns speciella byggtraditioner

Bodil och Egon föll för Fanøs rofylldhet och vackra natur, och byggde ett hus som passade in i öns bebyggelse. I alla fall till stor del – för husets icke-täckta ytor gör det till något alldeles speciellt.

Fanøs rofylldhet och vackra natur träffade mitt i prick

Vid ankomsten till huset i Nordby en grå septemberdag ser byggnaden trivsamt bekant och traditionell ut med harmoniska proportioner. Den rödputsade gaveln lyser upp och det branta sadeltaket klätt med vingtegel bildar en skyddande huva mot den kraftiga västanvinden. Men när man kommer närmare märker man att huset helt saknar detaljer.

Det liknar faktiskt i det närmaste en skiss till ett hus där det står, avskalat och enkelt. Ön Fanø, som ligger utanför Esbjerg vid den jylländska västkusten, förknippar de flesta danskar oftast med nostalgiskt sommarhusliv i en fantastisk fredad natur och Vadehavet. Men för makarna Bodil och Egon Bjørnshave Noe, som ursprungligen bodde i mellersta Jylland, blev upplevelsen av yta, himmel och luft så lockande att de valde att slå sig ner här.

– Vi flyttade till Esbjerg när vi båda hade fått nya jobb där, och bodde ett par år i lägenhet. Under den perioden besökte vi ofta Fanø. Vi föll för rofylldheten, naturen och ölivet som fanns här nära staden, så vi bestämde oss för att bosätta oss här, berättar Bodil och Egon.

Huset på Fanø
© Ida schmidt

Skjutdörr och fasad putsad med färgen Fanørød, som paret har tagit fram tillsammans med producenten.

Ett ärligt och öppet hus

Paret ville ha ett hus som inte utmärkte sig, utan smälte in naturligt i öns bebyggelse och historiska byggnadstraditioner. Parets son Søren, som är utbildad smed, har tidigare samarbetat med arkitekterna Lenschow & Pihlmann, och därför låg det nära till hands att föreslå ett möte mellan dem och föräldrarna.

– Under det inledande mötet med Søren Thirup Pihlmann och Kim Lenschow Andersen märkte vi snabbt att vi hade bra kemi och att de hade en del spännande idéer om vad man skulle kunna göra. Myndigheterna har varit mycket hjälpsamma, så vi tycker inte att vi har stött på några större utmaningar under processen.

Men det är klart, att när man bygger ett hus som byggtekniskt sett är rätt otraditionellt, har det varit många saker vi tvingats att ta ställning till under resans gång, berättar Bodil och Egon. På fasadens utsida har man putsat direkt på teglet, vilket också är i linje med det traditionella sättet. Färgen Fanørød, som teglet utomhus är putsat med, har familjen tagit fram tillsammans med producenten.

– Arkitekterna ville att allt skulle ha en så ärlig och öppen framtoning som möjligt. En idé som vi verkligen gillade.Huset har inga målade ytor, allt man ser är det som huset är byggt av och det tycker vi skapar ett behagligt lugn.

Huset på Fanø
© Ida schmidt

Tegelblocken består av naturens egna material, lera, sand och vatten. Därför innehåller de inga giftiga ämnen och avger inga skadliga ångor. Längst upp skymtar man övervåningens stora fönster mot öst.

Huset på Fanø
© Ida schmidt

Ute-inne-vardagsrummet med utsikt mot innergården. Fönstret är ett stort skjutparti.

Huset på Fanø
© Ida schmidt

Matbordet har man nyligen köpt secondhand och även stolarna är begagnade, dock inhandlade för många år sedan. Den broderade stolen från 1920-talet är ett arvegods från släktingar som försörjde sig på att sy hattar och brodera. Sekretären och väggskåpet intill är också arvegods.

Huset på Fanø
© ida schmidt

Arbetsrummet på övervåningen. Farfars gamla skrivbordslådor, som han själv gjorde 1920, används fortfarande för förvaring.

En varm effekt i naturliga material

Inomhus ger rummen intryck av att bada i ljus och överallt möts man av det varma spelet hos de naturliga materialen. Golvet är gjort av en rödaktig cement, som passar vackert till den ljusa tegelstenen och de röda dörrarna av MDF.

Taket har en ljus framtoning med en yta av obehandlad fibergips över isolerande pappersull. Den ljusa ytan reflekterar det naturliga ljuset, som det finns gott om tack vare de stora glasytorna.

Samtidigt innebär den dubbla takhöjden i huset att det naturliga ljuset får friare spelrum. Huset är byggt med kertobalkar, vilket gav möjlighet till en större glasyta tack vare det större spann som balkarna ger. Det ger familjen extra utsikt, framförallt i gaveln mot väst, där man kan njuta av den skiffergrå himlen och vidsträckta heden.

Huset på Fanø
© Ida schmidt

Eftersom köket har placerats framför fönstret, blev sex mobila komponenter den bärande idén. Komponenterna står på hjul och varje modul består av ett skåp med vardera tre lådor. Köksbänken har ett underrede av pulverlackat stål i samma färg som takbjälken. Det gör att köket, trots sitt utförande i tunga material, ändå har ett lätt uttryck.

Läs också:

Ett helt unikt kök

Sonen Magnus, som är arkitektstudent, fick idén till hur garderober och dörrarna i huset skulle utformas och han har själv platsbyggt dem. Till detta projekt använde han brandsäker MDF, som naturligt har en rödaktig färg. Sonen Søren är smed och har tillsammans med sin partner Nikolaj och arkitekterna designat köket.

Här strävade man efter att skapa luft runt ett traditionellt lådbaserat kök. Då modulernas baksida vetter mot ett fönster mot gården, var det ett krav att köket skulle kunna vara njutbart både från fram- och baksidan samt att rutan skulle vara enkel att rengöra. Därför är komponenterna på hjul och kan användas som flytande köksöar.

– Det är helt enkelt kul på ett helt annat sätt att stå i ett kök när det kan transformeras. Det påverkar hela matrummet när rummets komponenter är levande. Vi är otroligt förtjusta i köket, det fungerar bra till vardags kombinerat med ett välinrett förrådsrum, berättar Egon och Bodil.

Huset på Fanø
© Ida schmidt

Gästtoaletten är också inredd i linje med husets ärliga och öppna stil. Handfatets underrede är i samma material som underredet till köksbänken.

Huset på Fanø
© Ida schmidt

Utsikten från sovrummet genom trappan upp till det som familjen kallar ute-inne-vardagsrummet.

Yta, himmel och luft

Den varma, rofyllda atmosfären och den behagliga akustiken gör huset på Fanø till ett levande hem med ett fantastiskt inomhusklimat. Ljuset vandrar fritt genom rummen och de stora glaspartierna släpper generöst in öns kärva natur.

– Vi har det vi behöver på ön, och det är lätt att ta sig till Esbjerg och vidare därifrån på motorvägen eller med tåget. Det bästa här är att det finns massor av yta, himmel och luft. Att kunna ta sig ett dopp från stranden både på öns östra och västra sida är ett privilegium. Varje dag är himlen ny.

Huset på Fanø
© Ida schmidt

Trappa av betong till övervåningen, med skjutdörrar på sidorna.

Huset på Fanø
© Ida schmidt

Handbyggda garderober med lådmoduler i grovköket, byggda av sonen Magnus.