© Pia Enghild

Vinkelvridning väver ihop villa och sjö

En sned vinkel runt den nordsjälländska villan binder samman terrass, trappa och en ny loungemiljö och linjerna hjälper blicken att komma förbi jätteeken och vidare ut över den lilla sjön. Att vrida vinkeln i förhållande till huset ger även terrassen en större golvyta.

© Pia Enghild

En ahaupplevelse

– Det var en ahaupplevelse att få se ritningarna. Jag köpte genast idén om den sneda vinkeln i förhållande till huset. Det är en favorit. Inte minst för att den sneda vinkeln är meningsfull med utsikten över sjön.

Orden kommer från Michael, villans ägare, om när han såg ett förslag på framtidsplanerna för fastighetens över 2 000 m2 stora trädgård.

© Pia Enghild

Men något saknades

År 2017 köpte Michael en 150 år gammal villa vid Nordsjällands kust. Han föll för den jättestora ek som förmodligen har växt där sedan den första delen av villan byggdes.

Han föll också för den varsamma renoveringen av husets interiör, medan trädgården med hans egna ord bara var en enda stor gräsmatta.

– Sett underifrån liknade terrass och källare närmast ett garage. Det saknades i synnerhet något som förenade huset och sjön i trädgården, säger Michael.

© Pia Enghild

Huset och sjön kopplas samman

Därför började han leta efter en trädgårdsarkitekt, faktiskt redan innan han köpte villan. Michael googlade efter trädgårdsarkitekter och hittade många som hade en ”för romantisk och engelsk trädgårdsstil”.

– Det kändes som om något saknades. Då stötte jag på DesignHavers hemsida. Kakel i stora dimensioner, loungemöbler, belysning, rostiga tråg. Många av de elementen kunde jag se för mig. Det hade något speciellt, säger Michael.

Därför kontaktade han Tor Haddeland, mannen bakom DesignHaver. Han står nu i trädgården tillsammans med Michael och betraktar förverkligandet av samarbetet.

– Den riktigt stora kampen vid ritbordet var att skapa en övergång mellan huset och sjön.

© Pia Enghild

En vinkelvridning med stor effekt

Utmaningen var framför allt den stora höjdskillnaden och att husets fasad vände mer över mot grannens mark än mot sjön, säger Tor Haddeland.

För att hjälpa ritarbetet på traven hade trädgårdsarkitekten fått ett helt prospekt med foton och ritningar som beskrev problemen med trädgården – och Michaels önskan om att binda samman hus, trädgård och sjö.

Det önskemålet infriade Tor Haddeland genom att dra upp hela den vinkel, terrass, trappa och loungezon som DesignHaver sedan har lagt trädgården i.

Vinkeln är vriden ca 25 grader mot huset och den lilla vinkelvridningen har stor effekt. Till exempel erbjuder den sneda vinkeln en större yta för terrassen än för den gamla terrassen, som följde husets linjer.

Eftersom terrassen nu har sänkts i nivå kan man se ut över sjön från köket utan att utsikten hindras av möblerna på terrassen.

© Pia Enghild

Ett trapparti som väcker uppseende

Den gräsklädda sluttningen har bytts ut mot ett trapparti med dubbla steg som kan tjäna som sittplatser, och mitt på trappan har man till och med lyckats bevara en lönn som stod mitt i sluttningen.

Den krokiga lönnen skapar en vacker, organisk kontrast till de snörräta linjerna och tre sorts rhododendron, som lyser upp med ett blommande färgskådespel på båda sidor av den minimalistiska trappan. En trappa som med sina dubbelsteg leder tankarna till gamla grekiska amfiteatrar.

– Det är en riktigt vacker syn när man står här nere vid sjön och tittar upp mot huset. Det uppstår till exempel en skulptural effekt på det sätt som trappstegen rör sig runt den stora lönnen. Trappan har skapat en snygg kontrast till den gamla villan. Och när mörkret faller på ger belysning under loungemöbler och trappsteg och spots under lönnen en fantastisk effekt, säger Michael.

© Pia Enghild

Naturen ger ro åt själen

Leken med effekterna slutar inte där. Hela grundidén med vinkelvridningen är att blicken förs ut från terrassen – och köket – direkt ut över sjön istället för in i grannens trädgård.

– Det är en lockande utsikt. Ibland står jag i köket och lagar mat, och kanske letar jag efter något i kylskåpet och så fångar utsikten min blick. Och så står jag bara där och tittar ut på eken och sjön. Det ger lugn, säger Michael och fortsätter:

– Efter att DesignHaver har anlagt trädgården har jag inte längre ett samtalskök – utan ett meditationskök, berättar Michael med ett stort leende.