Från idé till praktik

Michael Jensen har alltid drömt om att bygga sitt eget hus. Så när en vän för några år sedan av olika skäl inte kunde nyttja den avstyckade tomt han hade köpt av grannen, gav Michael honom ett erbjudande han inte kunde motstå.

– Jag har haft ritningarna till det här i mitt huvud länge. Jag ville gärna ha något nytt, något minimalistiskt och fyrkantigt i nivåer, säger Michael Jensen, som berät- tar att han och familjen tidigare bodde i en vacker gammal tegelvilla i tre plan, men den blev för opraktisk när barnen flyttat ut.

Det blev Morten Wæhrens från Arkitekthuset Vodskov som omsatte Michaels tankar från idéer till praktik och när projektet väl kom igång svällde det.

– Vi började med att 360 m2 var tillräckligt när det bara var vi två som skulle bo här. Men jag hade svårt att säga nej, när vi nu ändå skulle bygga nytt, säger Michael leende.

En av sakerna de gillar allra mest med sitt nya hus är hur det ser ut i mörkret när det är upplyst. Här ses lampor från Lumiére.

© ANDREAS MIKKEL HANSEN

På tomten i Söderläge är det alltid lä. Termometern behöver därför stå på mer än åtta plusgrader för att paret ska börja använda terrasserna.

© ANDREAS MIKKEL HANSEN

Extraordinära ljuslösningar

Istället blev det en villa på 630 m2, helmurad med över 86 000 RT Ultima-stenar från Randers Tegl. Ett stort hus vars högsta punkt mäter åtta och en halv meter från golv till tak, med platser på bottenplanet där man kan se ända upp till nock.

En central punkt när vi brainstormade med arkitekten var att all belysning skulle vara indirekt och dold i taket eller belysa interiören bakifrån eller underifrån. Det är ljus- firman Lumiére som har skapat alla ljuslösningar. De har även fungerat som rådgi- vare och samarbetat med Boform, som har designat stora delar av interiören. Man har bland annat byggt in LED-ljuslister i taket kring akustikplattorna.

Huset är byggt i flera nivåer som förenas av trappor. På så vis förblir huset öppet istället för att ha separata, avgränsade våningsplan. De tre lamporna är från Moooi Random och målningen av Niels Sylvest.

© ANDREAS MIKKEL HANSEN

Michael Jensen var tidigare chef på Weber och är idag egenföreta- gare.

© ANDREAS MIKKEL HANSEN

Eftersom tomten har träd som är flera hundra år gamla, känns det som att bo mitt i skogen om våren och sommaren.

© ANDREAS MIKKEL HANSEN

Ett smart house-system

– Allt har försetts med dimmer och jag tror inte jag överdriver om jag påstår att vi har över 30 ljusdimrar i vårt teknikrum. Det är ett smart house-system så man kan programmera allt från mobilen eller datorn och man kan dessutom tända, släcka och dimma belysningen var man än är i världen. Det är en funktion vi fak- tiskt ofta använder oss av. Vi gillar till exempel att huset ser så fint ut utifrån när uppfarten och huset är upplysta. Så har vi glömt att tända innan vi åkte iväg, tän- der vi belysningen via mobilen så att vi kommer hem till ett upplyst hus.

Överallt flödar det in dagsljus. Här vid matplatsen i det stora kombinerade köket och allrummet, som är uppbyggt runt en rad klassiker, ser vi: Arne Jacobsens sjuanstolar med läderklädsel, ett glasbord från italienska Decoma Design och Poul Henningsens Kotten.

© ANDREAS MIKKEL HANSEN

Ritningarna till köket gjordes om flera gånger – bland annat skulle det ha en vinkel innan den slutliga layouten landade på denna design med de två stora köksöarna. Alla vitvaror är från Gaggenau.

© ANDREAS MIKKEL HANSEN

Överallt i huset ligger Jura Grau- marmorplattor, där de minsta är
70 x 70 cm, som skapar en effektfull kontrast mot den mörka interiören.

© ANDREAS MIKKEL HANSEN

Inspiration från Dubai

All belysning under möbler bygger på samma LED-ljusprincip och är inbyggd direkt från Boform. Boforms inredningsarkitekt Lars Riise, som har ritat och desig- nat mycket av inventarierna, har specialkonstruerat lösningarna. Själv har Michael funnit mycket inspiration under sina resor till Dubai. Där har han följt utvecklingen inom arkitektur och inredning, med ett särskilt intresse för det allra senaste inom materialsammansättningar och belysning.

Etanolkaminen på 3,25 meter i köket är en blinkning till den fiktiva advokaten Harvey Specter från serien Suits. För just köket ville man ha som en mittpunkt i huset. Det har Lars Riise designat så att alla de mörka fronterna i rökt ek kommer från samma trädstam, så att man kan följa ådringen från skåp till skåp. Färgen kontrasterar även vackert mot de vita väggar- na och golvens gyllene Jura Grau-marmor.

Det finns inga sportlights med skarp belysning i huset. Istället är
all belysning inbyggd i tak och inventarier och kan styras genom ett smart home-system.

© ANDREAS MIKKEL HANSEN

Nedervågningen kallar Michael och Gitte ”sin wellnessavdelning” och här finns vinkällare, spa och gym.

© ANDREAS MIKKEL HANSEN

Efter att ha sett Suits var Michael bara tvungen att ha en etanolkamin inspirerad av seriens huvudperson, den djärve advokaten Harvey Specter.

© ANDREAS MIKKEL HANSEN

Ljusets samspel i huset

För att huset skulle bli så vackert som möjligt har man även prioriterat samspelet mellan belysningen inomhus och det naturliga ljuset som kommer in utifrån.
– Tomten är rätt unik eftersom den ligger lite lågt och i söderläge, så solen vand- rar hela vägen runt. Hela huset är uppbyggt runt det naturliga ljusinfallet. Därför är det vackert att vara här alla tider på dygnet och vi upplever inte att kontrasten är så stor i övergången från dag till kväll. På samma sätt som inomhusbelysningen är omsorgsfullt avstämd, har vi även försökt stämma av det naturliga ljusinfallet med hjälp av arkitekturen. Det är otroligt vackert och fungerar helt fantastiskt, säger Michael Jensen.

Garderoben har skapats av Boform och ligger i förlängning till sovrummet, som huvudsakligen är gjort i ljus ek som matchar golvbrädorna från Dinesen.

© ANDREAS MIKKEL HANSEN

Halvväggen fungerar både som sänggavel och rumsavdelare mellan sovrummet och garderoben. Lädret på väggen matchar klädseln på stolarna i köket. Sängen är från Jensen.

© ANDREAS MIKKEL HANSEN