Från gammalt mejeri till modernt rustik bostad

Stora fönsterpartier och glänsande kakelväggar utgör en stor del av det totalrenoverade mejeriet. Följ med in i den unika bostaden.

Från gammalt mejeri till modernt rustik bostad
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Från gammalt mejeri till modernt rustik bostad
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Här bor paret Britt Christiansen och Mikkel Küster med sina båda hundar.

Drömmen om en fabriksbyggnad

Britt Christiansen och Mikkel Küster har alltid drömt om få lägga vantarna på en nedlagd fabriksbygg- nad och förvandla den till ett hem med massor av personlighet och smarta lösningar. En dröm som gick i uppfyllelse för några år sedan, då de kontaktades av en kund som behövde hjälp att inreda Vallø Mejeri på Själland i Danmark.

Men innan paret, som arbetar med kreativ inredningsdesign speciellt för hotell, restauranger och företag, ens hade hunnit sätta igång med projektet, hade de fått överta det gamla mejeriet på 2 400 m2 under tak plus en lada och en tomt på 14 000 m2.

Från gammalt mejeri till modernt rustik bostad
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Det finns gott om plats både för människor och hundar på Vallø Mejeri. Britt och Mikkel tycker om att samla släkt och vänner runt det stora matbordet som omges av olika stolar – alla med en gemensam nämnare att man sitter bekvämt. Lamporna från Tom Dixon hänger i en skena, som gör det möjligt att flytta dem efter behov. Belysningen har på det hela taget fått extra kärlek i inredningen, där både dyra och billiga lampor blandas.

Läs också:

Från gammalt mejeri till modernt rustik bostad
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Britt och Mikkel har själva skapat en enorm ljuskrona av olika lampor med glasspegel från Hübsch.

Ett industriellt uttryck

Nu har de ägnat den större delen av de senaste två åren åt att bygga om huvudbyggnaden från 1949, som fungerade som mejeri och ysteri fram till 1987. Det har tagit tid eftersom de har utfört renoveringsar- betet på egen hand och med viss hjälp av goda vänner, och under tiden har paret även varit tvungna att sköta verksamheten i det egna företaget.

Men nu står det röda tegelhuset färdigt i all sin rustika brutalism. Paret har varit mycket noggranna med att bevara så mycket som möjligt av det industriella uttrycket, från det ursprungliga vita kaklet, som de fick kämpa med att tvätta, till de tjocka betongmellantaken, hålen efter mjölktankarna, personaltoaletten och de höga fönsterpartierna och dörrarna.

woonkamer met witte tegels en grijze bank en roze tapijt
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Britt och Mikkel blandar nytt och gammalt, hemgjort och köpt. Bordet i vardagsrumsavdelningen är ett arvegods bestående av en gammal svarv som har fått en sockel av gasbetong. Soffan, som även hundarna har tillträde till, heter Macchiato och kommer från Norr11. Den mysiga fåtöljen med lammskinn heter Big Big Chair och kommer också från Norr11. Vitrinen, som rymmer samlingar och porslin, kommer från House Doctor. Fikonträdet och väggmattorna från 101 Cph framhäver rummets generösa storlek.

två söta hundar i gamla mejeri
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Det råder inget tvivel om att Britt Christiansen och Mikkel Küster har skapat ett hem med gott om plats för att leva ett gott liv. Det inkluderar självfallet även familjens två hundar.

New York som inspiration

Resultatet på- minner närmast om en vindsvåning i New York med stora sammanhängande rum och råmaterial.

– Det råder inget tvivel om att vi båda är sjukt detaljorienterade och går upp helt även i allra minsta sak, berättar Britt Christiansen. Tillsammans med sin partner Mikkel Küster driver hon inredningsföretaget Makwärk, som delvis har sin bas på mejeriet, men som även håller till på kontorshotellet 5teSTED i hjärtat av Köpenhamn.

EN VACKER TABLÅ bestående av fotokonst, tryck och underhållan- de effekter, som exempelvis en gammal tryckdyna från osttillverkningen
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

En vacker tablå bestående av fotokonst, tryck och underhållan- de effekter, som exempelvis en gammal tryckdyna från osttillverkningen

woonkamer met witte tegels en grijze bank en roze tapijt
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Det stora sällskapsrummet är avdelat av en betongvägg, som ger plats för en eldstad som kan avnjutas från tre sidor.

Läs också:

betongvägg med inbyggd öppen spis och svart skinnsoffa
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Muren delar av och skapar en liten mysig vrå, där man kan dra sig undan en smula. North-läderloungestol från Bolia och stålbord från House Doctor. Den runda mattan kommer från Zuiver.

Strävan efter hotellobby- och restaurangestetik

Paret medger att de är miljöskadade efter flera år i inredningsbranschen och att de alltid är på jakt efter ny input. De hämtar gärna inspiration på resor och genom att besöka internatio- nella hotellobbyer och restauranger där man visat prov på djärvhet och överdåd.

– Vi gillar det ovanliga och neoklassiska, och låter oss gärna svepas med av galna och originella idéer. Det kan explodera och då måste vi skala av ända in till benet, säger Britt Christiansen, som också berättar att renoveringen avslöjade många överraskningar – en del positiva, men även av den typ som plöts- ligt krävde en extra insats.

badrum med badkar och tegelväggar och röda velourgardiner
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Det rustika och dekadenta möts i sovrummet, där de råa tegelväggarna tillsammans med det vita kaklet skapar ett sammanhang med resten av huset. De tunga, röda och extra långa velourgardinerna från Ikea ger en teatralisk känsla, och badkaret från Bernstein Badshop tillför rummet en lyxig och extravagant touch. Bilden fulländas av en Dragør-armatur och Etch Pendel från Tom Dixon.

badrum med turkos fiskbenskakel och röda väggar
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Sovrummets röda färger har följt med in i badrummet.

Ett utmanande projekt

– Huset rymde många fina detaljer och vi har satsat på att försöka bevara så många som möjligt. Bland annat har vi bevarat mellanvåningen och lagt glas i hålen som mjölktankarna lämnat i golvet.

Det tjocka glaset väger 250 kilo, och det var ett rätt tungt jobb att lyfta in det i huset med en kran, berättar Mikkel Küster, som har varit hundra procent hängiven uppdraget att koordinera hantverkare, samtidigt som han själv deltagit aktivt i renoveringen.

sovrum med röd vägg och blå sängkläder
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Sängen är extraordinärt hög, och man får automatiskt associationer till sagan ”Prinsessan på ärten”. Sänglamporna kommer från Hübsch och mattan från Zuiver. Bakom den röda kakelväggen döljer sig badrummet, och även här blandas gammalt och nytt.

Läs också:

walk in closet med boucle fåtölj
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Strax intill badrummet ligger en mycket stor walk-in-closet med Pax-garderober från Ikea kombinerad med en antik monter. Stolen och puffen är från Norr11 och ljuskronan från 101 Cph.

Det personliga hemmet

Mejeriet har förvandlats till ett mycket personligt hem för två och ett par hundar eller flera. Här finns det både hjärterum och stjärterum för massor av gäster, och planen är på sikt att även rusta upp tomtens många andra byggnader – gärna som en bogemenskap fylld med goda vänner.

GAMLA PERSONALTOALETTEN med mosaikgolv.
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Ute på den gamla personaltoaletten har man installerat en Silas-skänk från Pure Home och en spegel från House Doctor. Handfaten kommer från Bernstein Badshop.

trappa, som leder vidare till ett gästrum och ett extra badrum
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Bakom köket och sällskapsrummet finns en trappa, som bland annat leder vidare till ett gästrum och ett extra badrum.

STOLEN I GÄSTRUMMET heter Amsterdam och kommer från Kare Design
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Stolen i gästrummet heter Amsterdam och kommer från Kare Design

modernt vardagsrum med vitt kakel och röd soffa och designerstolar
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Myshörna med soffa med överdrag i roströd velour. Hippo-stol, Gear-bord och Mammoth-loungestol från Norr11. Den stora Geometry-golvlampan från DesignAffair samlar möblemanget.