Från gammalt packhus till modern bostad

Följ med in i detta lyxiga hem vackert inrett med stilren design och massor av konst.

Livet med design & konst centralt i storstaden

Ett gammalt packhus i Köpenhamn har fått nya kläder i form av en invändig totalrenovering. Idag är det en modern bostad, lyxigt inredd med kvalitetsdesign och massor av konst.

© Gert Skærlund Andersen

Trapperummet i det gamla packhuset är ett konstverk i sig och blev elegant renoverat på 60-talet av arkitekten Hans Munch Hansen.

© Gert Skærlund Andersen
© Gert Skærlund Andersen

Soffgruppen samlas runt De Padovas Square-soffan i läder. Valet föll på den rustika Tobacco-läderfärgen, vars karaktär matchar packhusatmosfären. Även Sen-soffborden och Bistro-fåtöljerna kommer från De Padova. Tavlan ovanför soffan är av Anna Bjerger, medan lampan kommer från Roomstore. Mattan, som binder samman soffgruppen, kommer från Fraster.

Gammalt packhus med potential

I Köpenhamn byggs det nya flerbostadshus för fullt. Väldigt många byggs i de gamla hamnområdena längs vattnet. Men inget är så vackert som de gamla packhus som gudskelov har fått stå kvar. Vi har besökt ett av packhusen i Frederiksstaden, som efter en brand på 1950-talet restaurerades helt tio år senare.

Läs också:

© Gert Skærlund Andersen

Istället för en mörk korridor träder man tack vare glasväggen in i ett ljust rum med utsikt över hamnen genom vardagsrummet. I hörnet står Eames eleganta Lounge-stol med snurrfot.

© Gert Skærlund Andersen

Låter ma blicken vandra vidare ut i hallen ser man genom glasväggen en skulptural metallstol av Philippe Starcks hand. Klädhängaren är Eames Hang It All med knoppar av valnöt. De fina perforerade filtmattorna kommer från Ruckstuhl och den kvadratiska spegeln från Cassina.

© Gert Skærlund Andersen

Den lilla granitskulpturen på golvet har man hittat hos Studio Oliver Gustav. Bilden på väggen är ett fotokollage av Cornelius Quabeck från Martin Asbæk Gallery.

Modern bostad i gammal inramning

Huset är delvis K-märkt. Det betyder att fasaden inte får röras, men invändigt går det fortfarande att ändra saker. Den ursprungliga planritningen innehöll ett avskärmat kök mot gatan, liksom profilerade dörrar, karmar och fotlister. Stilen liknande mer en patriciervilla än ett packhus. Nu har rummen öppnats upp, dörrar tagits bort och väggar flyttats, allt för att skapa en helt uppdaterad, modern bostad.

© Gert Skærlund Andersen

Matbordet är från De Padova med en bordsskiva som matchar köksön. Den lätta Bolle-pendeln i glas är från Møller & Rothe, medan de eleganta stolarna med armstöd är från Knoll. En rund Jacaranda-matta från Fraster i samma färg som golvet binder samman gruppen. Golvlampan i svart och mässing är från Studio Oliver Gustav.

© Gert Skærlund Andersen

Köksön i elegant Grey Stone-marmor framstår som en monolit mitt i rummet. Den innehåller både diskho och spishäll och även fläkten är integrerad i själva bänkskivan. Den avlånga pendeln över ön kommer från Anker & Co. De stora svartvita porträtten är av Matt Saunders från Martin Asbæk Gallery och ovanför stolen från Knoll hänger en liten Kvium-tavla. Den gula skulpturen på golvet är av Kristian Dahlgaard och plaststolen med tjocka ben är från Studio Oliver Gustav.

© Gert Skærlund Andersen

Det smäckra konsolbordet är från De Padova och skulpturen är från Studio Gunhild Aaberg.

© Gert Skærlund Andersen

Matplatsen har placerats för att få utsikt över hamnen. Mitt i rummet står en fantastisk läderpuff, Capitonné, från De Padova. Den står precis mellan köket och matplatsen. Det är här man kopplar av eller sitter och knyter skorna. Tal R:s gouache lyser upp i starkt gula nyanser.

© Gert Skærlund Andersen

Skåpet med höga ben är ritat av Le Corbusier och producerat av Cassina. Det är gjort i ek med en fällucka i antracitgrått och används som barskåp. Den lätta konstruktionen skapar en effektfull kontrast mot det något tyngre köket. Det cirkelrunda konstverket är gjort av Nicolai Howalt, medan lampan kommer från Studio Oliver Gustav.

Ljus från alla håll

Även om rummen nu har blivit mer sammanhängande, känns de intima och hänger ihop tack vare en fin grå väggfärg. Ett av de stora ingreppen i planritningen av lägenheten var borttagandet av den ena väggen i entrén mot vattnet. Väggen har ersatts av två sektioner glasvägg med en ram i gråsvart järn som säkerställer att ljuset flödar genom bostaden. De ursprungliga golven i kvartskuren furu har också fått en lutbehandling för en ljus och modern look.

Läs också:

© Gert Skærlund Andersen
© Gert Skærlund Andersen

Bakom vardagsrummet ligger sovrummet med fönster som vetter mot hamnen. Här har man valt en Auping-säng med gavel i gråmelerad Remix-textil från Kvadrat.

© Gert Skærlund Andersen

Ett härligt badrum skjuter in i rummet så att det bildas en nisch med plats för ett par lådmoduler, 2R, från Paustian. Den höga, smala Ute-spegeln är också från Paustian. Sängborden Taschino i läder kommer från Zanotta och rymmer allsköns elektronik. Bordslampan heter Tab och kommer från Flos.

© Gert Skærlund Andersen

Det runda handfatet i corian kommer liksom resten av inventarierna från Boffi. En lätt glasvägg avskärmar duschhörnan från resten av rummet. Mittemot duschhörnan finns en infälld tvättpelare. De stora kvadratiska klinkerplattorna på 60 x 60 cm kommer från Flisegalleriet Hesseldahl. Dessutom har man bevarat den ursprungliga nischen med spegel i full storlek – diskret upplyst av en LED-list.

Konst sprider glädje och energi i hemmet

Nytt kök och nya badrum har installerats, allt ordnat av Boffi och deras arkitekter. Det stora kombinerade köket och allrummet är genomgående och sträcker sig över hela fastigheten. I köket har man även låtit högskåpen gå ända upp till taket för att undvika att fett och smuts samlas längst upp. Samtidigt bidrar lösningen till att framhäva takhöjden.

Denna stilrent enkla och lyxiga inramning får liv av en omfattande konstsamling. Ägarna har alltid varit intresserade av konst, som för dem betyder massor av glädje och energi. Sammantaget smälter bostaden in väl i det gamla packhuset och det råder fin harmoni mellan den lite tunga designen i grå-beige toner och den gamla byggnadens rustika karaktär.

© Gert Skærlund Andersen
© Gert Skærlund Andersen

Gästrummet domineras av en enkel bäddsoffa och en ryabetonad matt från Massimo. Sänglampan Kelvin LED är från Flos.