Här är huset som förvandlades från bondgård till drömhus

På bara några månader förvandlades bondgården till ett drömhus.

© Andreas Mikkel Hansen

På den nordsjälländska kusten ligger det 690 m2 stora nyrenoverade huset byggt på grunden av en gammal bondgård. Genom porten får man syn på en sällsynt nybyggnation – med en parkliknande trädgård med egen sjö.

Förstklassig nybyggnation

Från bondgård med halmtak till drömhus i toppskick på mindre än ett år? Omöjligt, skulle de flesta tänka. Men det gjorde inte John Kildehus som förverkligade sitt drömhus i Vedbæk på bara några månader. Ett projekt som utmanade hantverkarna, men som idag står som ett manifest för kompromisslöshet och hantverkskänsla.

mand smil tænder
© Andreas Mikkel Hansen

John Kildehus förstod att det inte var någon helt enkel uppgift som han hade satt hantverkarna på.

© Andreas Mikkel Hansen

Välkommen till ett hem som är extraordinärt på alla sätt och vis. Inte nog med att det byggdes och färdigställdes på bara några få månader. Det är ovanligt på alla sätt. Inrett som ett internationellt lyxhotell – med en dansks passion för det goda hantverket och snickeriarbetet som drivkraft. John Kildehus är entreprenör, men har varit snickarlärling som ung och är son till en entreprenör som ursprungligen var snickarmästare. Så han förstår att hantverket ska vara i ordning och han är kompromisslös – särskilt när det gäller hans eget hem där han bor med sina 13-åriga tvillingar.

Endast ytterväggarna bevarades

John Kildehus köpte huset som låg här tidigare, i mars förra året. Det var ett hus med halmtak, väggar klädda med mahogny, röda terrakottaplattor och ett otal andra plattor, inomhuspool, sydländska kolonner och med en omisskännlig 1970- och 1980-talsstil.

  • Det körde helt enkelt en grävmaskin runt inne i huset och rev ner allt, bara ytterväggarna sparades. Alla burspråk togs också bort. Sedan byggde vi upp allt i en något stramare form. Dock med småspröjsade fönster, paneler, golv täckta av fiskbensparkett i ek osv.

Och mindre än ett halvår senare, ja faktiskt bara tre månader senare, kunde han flytta in i sitt moderna – och toppexklusiva – 690 m2 stora nybygge på två våningar och med källare. Det är inte ett palats eller en herrgård utan ett hus med en helt egen stil, byggt utan att kompromissa på ett enda ställe. Man har valt att bara använda de allra bästa materialen och i stort sett allt är snickeribyggt på plats och är därför skräddarsytt in i minsta detalj.

– Jag har jobbat med det här hela mitt liv så jag har lyckligtvis ett öga för vad jag vill ha, det är en arbetsskada och jag är van vid att styra en byggprocess. Vanligtvis skulle det ta 18 månader med ett projekt som detta, här tog det bara 3 månader, men det är alltså inte regeln, berättar John Kildehus med ett leende och medger att det var ett ambitiöst och tufft uppdrag för hantverkarna.

© Andreas Mikkel Hansen

Matbordet ackompanjeras av ett gigantiskt specialbyggt glasskåp där det står danska designikoner från bl.a. Georg Jensen och Kay Bojesen – ett av få ställen i huset där det danska arvet kommer till uttryck. Bord och stolar är köpta utomlands. Pendeln är från engelska Ochre.

Inspirerad av upplevelser och intryck

En av hans mantran är att om man inte kan vara fullt involverad så är det bättre att köpa några färre kvadratmeter och göra det ordentligt där. Själv började han med att köpa en liten lägenhet på Amager som 18-årig lärling.

Han renoverade den och sålde den senare med en vinst som han direkt investerade i nästa lägenhet, som renoverade och ... ja, sålde. Så började hans karriär och han har i över 25 år byggt lyxhus utomlands och bott i England, Spanien, Sydafrika, Frankrike, Schweiz och Gibraltar. Eftersom han också alltid har rest mycket så är det inte ett typiskt danskt hem som han har skapat här i Vedbæk utan med inspiration från alla de upplevelser och intryck han har fått, bland annat på de designhotell han har bott på genom åren. Han uppskattar alltid när han ser något speciellt, och han har naturligtvis ett stort nätverk som har kommit honom till godo när han skulle inreda huset här. En lampa på Hotel Nimb på Tivoli hänger nu i hallen och vardagsrummet, eluttag från Tyskland är installerade överallt och så fortsätter det.

Precis som på hotellen finns det loungemiljöer, mjuka golvmattor från vägg till vägg, taklånga gardiner och musik som styrs i alla rum (och på terrassen!). Inte mindre än fyra öppna spisar ger intimitet och trivsel i de stora rummen och färgpaletten är nedtonad med puder, beige, grått och lavendel i en dekadent mix med velour, päls, linne och massor av levande ljus för den mörka delen av dygnet.

© Andreas Mikkel Hansen
© Andreas Mikkel Hansen

Det känns som om det kunde ligga ett enplanshus i vardagsrummet. Det gigantiska rummet är indelat i olika zoner – och med ett steg upp till tv-rummet som utgör en förlängning. När man står i ena änden och tittar ut i köket är det 50 meter till den andra änden. Matbordet har skapats av en möbelsnickare och de flesta möbler har antingen specialtillverkats eller hittats utomlands.
Interiören kommer från bl.a. Little Luxury Home, Rue Verte, lampor från Design by Us och vaser från Guaxs.

© Andreas Mikkel Hansen
© Andreas Mikkel Hansen

Som en hotellounge. Tv-rummet är skapat för att rymma många personer – och har en skräddarsydd 14-sitssoffa som är placerad framför den stora LG-tv:n. Här låg tidigare en inomhuspool. Förutom att ta bort den bestämde sig John Kildehus även för att höja taket för att släppa in massor av luft och ljus i rummet. Den ena väggen är målad i en härlig blågrå färg för att bryta av mot de i övrigt många vita väggytorna.

© Andreas Mikkel Hansen
© Andreas Mikkel Hansen
© Andreas Mikkel Hansen
© Andreas Mikkel Hansen

Köket är inte bara dekoration. John Kildehus älskar matlagning och hans tvillingar får därför väldigt sällan take away. Som före detta krögare på en skidort i Alperna har han koll på grytor och pannor – och det är långt ifrån någon traditionell och konservativ dansk gastronomi som tillagas här. Skåpen är fyllda med olika exotiska kryddor och ingredienser som används för att experimentera med. Köket i ek är ett modernt lantkök specialsnickrat för huset, och allt är därför handarbete. Bänkskivorna är i marmor och alla invändiga lådor och hyllor är också tillverkade i ek. Vitvarorna och vinskåpet för 600 flaskor kommer från Sub-Zero och Wolf. Det finns ett dubbelt kylskåp, dubbel spishäll, wokspis och friteringsinsats och i mittdelen en liten ö för kokböcker ... och med en kraftfull pepparkvarn från Peugeot. Från köket kommer man direkt ut till den härliga parkliknande trädgården, en privat sjö och den stora klinkersbelagda terrassen som ska inredas som en Ibizalounge under sommaren.

© Andreas Mikkel Hansen

På övervåningen finns ett master bedroom som även är inrett som en hotellsvit med egen balkong. Här finns både minibar och kaffebryggare så att John Kildehus kan starta dagen i lugn och ro utan att behöva gå ner i köket för att brygga dagens första kopp kaffe eller om han blir törstig. Inredning med sänggavel, lyxtextilier och lampor från Design by Us. Hela våningen förenas av en tjock, mjuk heltäckningsmatta och sovrummet har en öppen och direkt förbindelse till badrum och en stor klädkammare.

© Andreas Mikkel Hansen
© Andreas Mikkel Hansen
© Andreas Mikkel Hansen

Badrummet är en exklusiv wellness-oas. Inredningen är i art deco-stil med interiör från Devon&Devon med ett härligt klinkersgolv. Den stora duschen rymmer en hel familj.

© Andreas Mikkel Hansen

The K-House

På mindre än ett år har huset genomgått en enastående förvandling. Så här såg det ut när John Kildehus köpte det 2017. Vill du läsa mer om konceptet bakom det nya huset, gå in på thekhouse.dk.