Huset är 100 år gammalt, men köket är nytt och modernt

Se det 34 kvadratmeter stora, personliga köket här.

Kök med kolon:

En blandning av material som linoleum- och ekfronter, mässing, sträckmetall och synliga gångjärn skapar ett intressant, kontrastrikt, lyxigt och industriellt uttryck i detta kök hos ägaren av företaget Kolon som arbetar med kompletta inventarier.

Här får du inspiration till ett kök med raffinerade detaljer.

© Foto: Andreas Mikkel Hansen, Styling: Elisabeth Kruse

Paret Anders och Sofie Bonde Jensen arbetar båda på familjeföretaget Kolon Total Inventar som tillverkar kompletta inventarier till företag, offentliga institutioner och privatpersoner.

© Foto: Andreas Mikkel Hansen, Styling: Elisabeth Kruse

Det ljusa köket/allrummet är egentligen två rum som har slagits ihop till ett och nu utgör husets mittpunkt. Hyllorna från Livrest kan köpas i den nya konceptbutiken The Audo där Anders har stått för en del av träarbetet i form av hyllor och skåp.

34 kvadratmeter stort kök

Anders och Sofie Bonde Jensens nya 34 kvadratmeter stora kök i Gentofte har en skarp och modern design men med en genomarbetad historisk klang.

– Köket är det rum vi använder mest. Den öppna lösningen med gott om utrymme, utsikt och ljus gör att vi alltid samlas här, berättar paret.

© Foto: Andreas Mikkel Hansen, Styling: Elisabeth Kruse

Familjens eget företag, Kolon Total Inventar, står bakom köket med luckor där företagets signifikanta gångjärn med kolonsignatur framträder tydligt. Köksön har fronter i mörk oljad ek och en bänkskiva av corian. Golvet i ek har lagts i ett vackert fiskbensmönster. Barstolarna Afteroom kommer från Menu.

Respekt för husets själ

Anders driver tillsammans med sin pappa familjeföretaget Kolon Total Inventar som tillverkar kompletta inventarier i många material för företag, offentliga institutioner och privata hem. Anders är försäljningsdirektör och Sofie marknadsansvarig.

Namnet kommer från Kolon-gångjärnet som Anders pappa uppfann 1976. Gångjärnet går igenom både stomme och lucka och ger på så sätt två karakteristiska prickar på luckan – precis som ett kolon.

Anders har själv designat köket och tillsammans med Sofie har han ritat spännande detaljer som ett vitrinskåp med front av sträckmetall som normalt används som halksäkert industriellt material till gångbroar och plattformar.

– Vi valde kök främst utifrån respekt för husets själ och ålder, berättar Anders och Sofie, som när de designade köket snabbt upptäckte att deras stora taklampor i industristil från ett tidigare hus inte passade ihop med gammal spröjs, stuckatur och mässingsdetaljer.

– Vi blev därför tvungna att tänka igenom valet av kök riktigt ordentligt, säger paret som valde ekfronter som är en perfekt matchning till fiskbensparketten på golvet.

© Foto: Andreas Mikkel Hansen, Styling: Elisabeth Kruse

Mässingsdetaljer ger ett varmt intryck mot den vita corian-bänkskivan. Diskhon är handgjord och säljs hos Kolon och armaturen är en Fusion Square från Quooker. Överskåpen har fronter i svart linoleum och synliga Kolon-gångjärn i rostfritt stål som är Kolons starka signatur och ursprungliga uppfinning. Glaskannan och brickan är från Skagerak.

”Här bara måste vi bo”

Husets många ursprungliga mässingsdetaljer gav idén till bänkskiva, diskho och Quooker-blandare i mässing. Fronter i svart linoleum med infällda kanter av ek ger en skarp kontrast till mässingen men samtidigt också en mjuk och härlig yta.

Huset ligger vid Gentofte Sø i ett lugnt och mysigt villakvarter. Anders och Sofie blev förälskade i både huset och läget.

– Vi var helt övertygade om att här bara måste vi bo, säger de.

© Foto: Andreas Mikkel Hansen, Styling: Elisabeth Kruse

Bänkskivan är tillverkad av mässing med en nedsänkt keramikhäll.

Ett av husets viktigaste rum

Huset är över 100 år gammalt och hade av den anledningen många intressanta hemligheter som uppenbarade sig vid ombyggnaden.

– Vi fick riva ner en vägg i köket eftersom det ursprungligen fanns otroligt många vardagsrum i huset, men det var en utmaning att hitta stavar till golvet som passade till det gamla. Det ursprungliga köket låg i ett annat rum, så vi fick göra om alla installationer när vi flyttade det. Eftersom köket är ett av de viktigaste rummen i huset ville vi placera det centralt med utsikt över sjön, förklarar paret som har prioriterat ett stort matbord eftersom de ofta har många gäster.

– Det bästa vi vet är att samla massor av släkt och vänner runt bordet för god mat, vin och mys, berättar paret.

© Foto: Andreas Mikkel Hansen, Styling: Elisabeth Kruse

Vitrinskåpet är tillverkat i mörk oljad ek med en front av sträckmetall som är en perforerad skiva av stålplåt.

© Foto: Andreas Mikkel Hansen, Styling: Elisabeth Kruse

Högskåpsväggen har fronter i svart linoleum med infällda ekkanter och rymmer alla hårda vitvaror och en vinkyl.

© Foto: Andreas Mikkel Hansen, Styling: Elisabeth Kruse

Köksön har soft close-lådor med fronter och bestickinsatser av mörk oljad ek.