I detta luftiga hem går taket ända upp till himlen

Det arkitektritade huset är 220 kvadratmeter, men det är kubikmeterna som Line och Torkel älskar.

modern stilfull matsal med skandinaviska möbler och högt i tak
© Anniken Zahl Furunes

Matrumsavdelningen består av bordet Bjelke av Andreas Engesvik från Tonning & Stryn, About a Chair från Hay samt Y-stolen och CH23-stolen, båda av Hans J. Wegner från Carl Hansen & Søn. Mattan som binder samman allt kommer från House Doctor.

modern stilfull matsal med skandinaviska möbler och högt i tak
© Anniken Zahl Furunes

Köket, som består av en ö, skåp och funktionsvägg, har byggts av Lars Johansen på Byåsen Trevare. Flower Pot-pendlarna av Verner Panton är från &Tradition.

Husets centrum

Vi har väl offrat en yta på mellan 36 och 40 kvadratmeter. I gengäld har vi fått ett luftigt rum med en takhöjd på sex meter, säger Torkel Mohn, som tillsammans med Line Woldbo har byggt det nya huset. Takhöjden i allrummet framhävs tydligt av den enkla trappan som leder upp till mezzaninen och bildar en ren, vit diagonal mot den bakomliggande ekpanelsklädda väggen.

– Den väggen är centrum för hela huset. Vi kan gå och smeka den, och det gör vi faktiskt, säger Line Woldmo.

Line Woldmo
© Anniken Zahl Furunes

Det gav goda resultat att Line Woldmo litade fullt ut på arkitekterna.

Röd tråd i materialvalet

Materialpaletten är konsekvent. Vita väggar och tak, ek, betonggolv samt textilier i jordfärger. Uttrycket är sobert och lätt igenkännligt för alla som älskar nordisk inredning. Spänningen, eller särprägeln, ligger i alla de möjligheter till olika perspektiv som bostaden har: Hur blicken ständigt lockas åt olika håll när man rör sig runt i huset. Nerifrån och upp och uppifrån och ner. Inifrån och ut.

modern stilfull matsal med skandinaviska möbler och högt i tak
© Anniken Zahl Furunes

Matbordet har man placerat där takhöjden är som högst och ljusinfallet som starkast, medan eldstaden och loungen har en mer intim känsla eftersom trappan och mezzaninen skärmar av. Trappan, som har gjorts av Byåsen Trevare, och ekpanelsväggen, tillhör Lines och Torkels favoritdetaljer i huset.

Rislamporna Formakami är av Jaime Hayon för &Tradition
© Anniken Zahl Furunes

Från inomhusfönstret i sovrummet
kan man se ut över mezzaninen, trappan och allrummet. Rislamporna Formakami är av Jaime Hayon för &Tradition.

Utsikt från sovrummet

Det mest originella perspektivet hittar man kanske i sovrummet, genom de stora inomhusfönstren som vetter ut mot allrummet.

– Det fönstret är nog det vi är allra gladast över. Från sovrummet får du en fantas- tisk rumskänsla med utsikt mot mezzaninen, trappan, hela allrummet och himlen utanför, säger Line.

– Det blev ännu mer fantastiskt än vi hade föreställt oss, vi har nog haft tur. Eller, ”tur och tur”, skulle nog arkitekterna ha sagt, säger Torkel.

modernt stilrent hemmakontor med skandinaviska möbler och högt i tak
© Anniken Zahl Furunes

Ett stort fönster på första våningen harmats in med träskivor och framstår därmed som en integrerad del av hyllsystemet. Lösningen har ritats av Line och Torkel och byggts av Byåsen Trevare. Safaristolen, designad av Kaare Klint, är från Carl Hansen & Søn. Mattan kommer från Ikea.

modernt stilrent hemmakontor med skandinaviska möbler och högt i tak
© Anniken Zahl Furunes

Trappan leder upp till en mezzanin. Bakom den ekpanelsklädda väggen ligger det ett litet vardagsrum. Korgen och kuddarna kommer från inrednings- butiken Keiserens nye trær, soffan är Ghost av Paola Navone från Gervasoni, medan golvlampan är Akari av Isamu Noguchi från Vitra.

Massor av smarta lösningar

Paret har nämligen satt sin tillit till expertisen. Huset ligger på Nedre Charlottenlund utanför Trondhjem och har ritats av Inger Svare Morset vid det lokala arkitektkontoret Brendeland og Kristoffersen. Husägarna har sagt ja till de förslag och lösningar som arkitekterna presenterat; de låga fönstren som suddar ut gränsen mellan trädgården i allrummet, den vita trappan och det tidigare nämnda fönstret mellan sovrummet och allrummet. De har även förlitat sig på heminredningsdesignern, fotografen och vännen Anniken Zahl Furunes när det gällde både fasta och lösa möbleringslösningar.

Kökslösningen

– Anniken kom fram till kökslösningen. Vi önskade oss ett kök som var en del av, och inte bara låg i anslutning till, allrummet. Därför ligger det på tvärs. Det gör det lättare att ha folk runt omkring sig hela tiden och flera kan hålla på samtidigt, menar Torkel.

– Och hennes idé om att sätta upp en halv vägg som delar badrummet i två är genial, tycker Line.

modernt och stilrent sovrum med stora fönster mot resten av huset
© Anniken Zahl Furunes

Det specialbyggda fönstret, som vetter ut mot allrummet, ger möjlighet till nya perspektiv. När Line och Torkel är ensamma hemma är gardinerna i sovrummet fråndragna så att de kan få största möjliga glädje av luftigheten.

Ett luftigt resultat

Paret bor här själva och har visserligen inga gemensamma barn, men däremot fem stycken sedan tidigare. Huset är stort nog för att alla barn ska kunna komma på besök samtidigt. Men till vardags handlar det om att ta så mycket som möjligt av huset i bruk och undvika tomma, avstängda gästrum. Därför är huset uppdelat i avdelningar, separerade av skjutdörrar.

Så när Line och Torkel har huset för sig själva är dörrarna öppna och gardinerna i inomhusfönstret fråndragna.

Då odlar de luftigheten.

modernt och stilrent badrum med träväggar och marmordusch
© Anniken Zahl Furunes

Tack vare stora ekytor är den första delen av badrummet varmare och mer sensuell än den inre delen.

moderna och eleganta badrumsmarmorväggar och golv och stort badkar
© Anniken Zahl Furunes

Plattorna Imperiale Calacatta Bianco och badkaret Strømberg Arden kommer från Bergersen Flis. Armaturen är från Tapwell.