Husets centrum
Vi har väl offrat en yta på mellan 36 och 40 kvadratmeter. I gengäld har vi fått ett luftigt rum med en takhöjd på sex meter, säger Torkel Mohn, som tillsammans med Line Woldbo har byggt det nya huset. Takhöjden i allrummet framhävs tydligt av den enkla trappan som leder upp till mezzaninen och bildar en ren, vit diagonal mot den bakomliggande ekpanelsklädda väggen.
– Den väggen är centrum för hela huset. Vi kan gå och smeka den, och det gör vi faktiskt, säger Line Woldmo.
Röd tråd i materialvalet
Materialpaletten är konsekvent. Vita väggar och tak, ek, betonggolv samt textilier i jordfärger. Uttrycket är sobert och lätt igenkännligt för alla som älskar nordisk inredning. Spänningen, eller särprägeln, ligger i alla de möjligheter till olika perspektiv som bostaden har: Hur blicken ständigt lockas åt olika håll när man rör sig runt i huset. Nerifrån och upp och uppifrån och ner. Inifrån och ut.
Utsikt från sovrummet
Det mest originella perspektivet hittar man kanske i sovrummet, genom de stora inomhusfönstren som vetter ut mot allrummet.
– Det fönstret är nog det vi är allra gladast över. Från sovrummet får du en fantas- tisk rumskänsla med utsikt mot mezzaninen, trappan, hela allrummet och himlen utanför, säger Line.
– Det blev ännu mer fantastiskt än vi hade föreställt oss, vi har nog haft tur. Eller, ”tur och tur”, skulle nog arkitekterna ha sagt, säger Torkel.
Massor av smarta lösningar
Paret har nämligen satt sin tillit till expertisen. Huset ligger på Nedre Charlottenlund utanför Trondhjem och har ritats av Inger Svare Morset vid det lokala arkitektkontoret Brendeland og Kristoffersen. Husägarna har sagt ja till de förslag och lösningar som arkitekterna presenterat; de låga fönstren som suddar ut gränsen mellan trädgården i allrummet, den vita trappan och det tidigare nämnda fönstret mellan sovrummet och allrummet. De har även förlitat sig på heminredningsdesignern, fotografen och vännen Anniken Zahl Furunes när det gällde både fasta och lösa möbleringslösningar.
Kökslösningen
– Anniken kom fram till kökslösningen. Vi önskade oss ett kök som var en del av, och inte bara låg i anslutning till, allrummet. Därför ligger det på tvärs. Det gör det lättare att ha folk runt omkring sig hela tiden och flera kan hålla på samtidigt, menar Torkel.
– Och hennes idé om att sätta upp en halv vägg som delar badrummet i två är genial, tycker Line.
Ett luftigt resultat
Paret bor här själva och har visserligen inga gemensamma barn, men däremot fem stycken sedan tidigare. Huset är stort nog för att alla barn ska kunna komma på besök samtidigt. Men till vardags handlar det om att ta så mycket som möjligt av huset i bruk och undvika tomma, avstängda gästrum. Därför är huset uppdelat i avdelningar, separerade av skjutdörrar.
Så när Line och Torkel har huset för sig själva är dörrarna öppna och gardinerna i inomhusfönstret fråndragna.
Då odlar de luftigheten.