Kontrasternes paradis: Titta in i betonghuset med den rå fasaden och det varma inre

I kvarteret Nordvest i Köpenhamn ligger familjen Eskildsens Bauhaus-inspirerade betongmastodont, RaaHus Cph. Inomhus bidrar mängder av trä och mässing till att mjuka upp det råa materialet och skapar ett helt otroligt taktilt och levande hem.

Rustikt betonghus
© Peter Kragballe

Raahus CPH har ritats av N + P Arkitektur. Eftersom huset ligger i ett redan etablerat villakvarter, har man noga tänkt igenom placeringen av fönster så att man inte blir störd, varken som boende i huset eller som granne.

En radikal omvandling

Det är inte så ofta man ser att folk river sitt hus för att bygga ett nytt. Jo, om man har köpt ett renoveringsobjekt som är fallfärdigt eller en plats där det är platsen man är ute efter snarare än huset. Men inte om man redan har bott där, bildat familj och sett sina barn växa upp och gjort det till sitt hem under 13 år. Inte desto mindre var det ett beslut som Marlene Eskildsen och hennes man Lasse tog 2019.

Betonghus kombinerat med trä
© Peter Kragballe

Det är nästen omöjligt att inte låta fingrarna glida över de många olika ytorna av betong och trä, något som Marlene Eskildsen Facius ofta själv gör. Dagbädden i ek heter Align och kommer från Menu.

RaaHus Cph

Med tiden har det tillkommit fler barn och familjen har helt enkelt vuxit ur sitt första hus.

– Vi är så glada för att bo här, det är ett barnfamiljsområde med högt i tak. I flera år talade vi om att bygga till en våning eller om vi skulle inreda källaren. Men en sådan ombyggnad är för vanlig, så i samarbete med våra arkitekter, N + P Arkitektur, slutade det med att vi beslutade att riva huset och bygga det här betonghuset som har fått namnet RaaHus Cph, berättar Marlene Eskildsen och fortsätter:

– Det var galet att vårt hem skulle rivas. Jag tror att vi var så inne i proces- sen när vi tog beslutet att jag inte riktigt hann reflektera över det. Jag var höggravid med vår fjärde son och födde tio dagar efter att vi rev huset. Det var faktiskt rätt överväldigande att säga farväl till det hem som våra tre första pojkar hade fötts in i.

Läs också:

Stor veloursoffa i betongvardagsrum
© Peter Kragballe

Den stora modulsoffan i velour kommer från Sofacompany och den brunorangea bärnstensfärgen spelar vackert med både träytor och mässingsdetaljer. Bakom den står en lampa från Kristina Dam Studio. Soffbordet är fyra Montana Panton-trådhyllor i krom som har satts ihop.

Rustik betongtrappa med mässingsräcke
© Peter Kragballe

Trappan blev måttgjuten och därefter installerad i huset. Mässingsräcket är designat i samarbete med smeden Michael Satterup som har utfört hantverket till perfektion.

Plats för hela familjen

Lyckligtvis lyder domen, efter att ha bott i det nya betonghuset i lite över ett år, att det helt lever upp till förväntningarna. Med fyra söner på 15, 13, 8 och 3 år har det också blivit ett internt skämt att det var nödvändigt med ett hus av betong.

Huset har precis allt det som vi hade hoppats på. Vi kan vara här utan att störa varandra, men det är heller inte större än att man kan gå ut i hallen och säga, ”nu är det mat”, och alla kan höra det. Vi sliter rejält på våra saker, och huset håller för det, och är en modig medspelare att ha i vardagen, förklarar Marlene.

Vardagsrum med Arne Jacosens Svanstol
© Peter Kragballe

Akustiktaken är tillverkade av ek och gjorda av Bygholm Wood. Detsamma gäller husets alla innerdörrar som har handtag från Buster + Punch. Här ser man även överdelen på en svanenstol från Arne Jacobsen i cognacsfärgat anilinläder. De två sidoborden av marmor är Menus Plinth Cubic.

Kök i oljad ek
© Peter Kragballe

Köket och badrummet samt alla skåp i huset är i oljat ekträ, som har ritats och byggts av Handcrafted Interior. Ovanför köksön hänger lampan Long John i rå mässing och läder från Rubn Lighting. Belysningsplanen i hela huset har skapats av Möller & Rothe, och spottarna omkring huset kommer från Faustlight.

Rå utsida – varm insida

Beslutet att bygga ett hus i betong i ett område som är fullt av murarmäs-tarvillor och låga bungalows var kanske en aning kontroversiellt. Men alla be- slut kring arkitekturen är noga genomtänka med arkitekter och ingenjörer, särskilt eftersom alla element blev gjutna i förhand på fabrik och sedan monterades ihop så att allt skulle passa ihop på millimetern, ungefär som att bygga med Lego.

Ett annat exempel är placeringen av de många stora fönsterpartier, som är placerade så att man är helt avskärmad från omvärlden inne i huset. Och vice versa i förhållande till omgivningen, så att man inte generar grannar- na genom att titta rakt ner i deras trädgård.

Läs också:

Elegant kök i grön marmor
© Peter Kragballe

Bordsskivorna i grön marmor i köket omsluter mjukt de två hoarna i mässing, som är måttbeställda från smeden Michael Satterup. Kranarna är från Vola respektive Quooker, båda i mässing.

Vackert och rått

Både Marlene och hennes make är förtjusta i betong som material och enormt inspirerade av Bauhaus-stilen.

– Vi övervägde också att putsa fasaden, men den blir snabbt sliten i ett om- råde med tät trafik och nära till mossen. Betong får en vacker och rå patina, och det krävs inget som helst underhåll. I regn blir den dramatiskt mörkare och i solsken får den en nästan pärlemorsaktig yta. Det var viktigt för oss att det blev ett enkelt hus att bo i, även invändigt, säger Marlene och fortsätter:

– Det är ett vänligt hus med en trevlig inomhusmiljö. Jag älskar att gå barfota över golvet, och det är aldrig kallt eftersom vi har golvvärme och ett ventila- tionssystem som garanterar konstanta temperaturer. Man får ofta lust att röra vid väggarna och det upplever vi även att gäster gör, säger hon.

Matsal i betonghus
© Peter Kragballe

Matplatsen är placerad i förlängning med köket. Matbordet har paret designat själva och det består av bordsben i mässing från Ferm Living och en linoleumskiva i färgen Pewter från Furn by Ox. Runt bordet står stolarna Hven och N01 från Skagerak respektive Fritz Hansen. Lampan är en Chambers Chandelier 76 från Menu och verket på väggen är Kaja Skyttes Wall Orbit No. 1.

Sovrum med kombination av trä, betong och rosa nyanser
© Peter Kragballe

Sängen är extra stor så att det finns plats för barnen. Den heter Prestige Eksklusiv och kommer från Norhland. På väggen hänger Mojoos Stardust.

Som man gjorde förr

Det är verkligen taktilitet och textur som präglar hemmet inomhus, där betongen får sällskap av mängder av oljat ekträ som lever med ljuset och skiftar färg därefter. Taken är akustiktak, och all interiör är tillverkad i trä: köket, detaljer i badrummet, grovköket och vinkällaren, och alla skåp är tillverkade av Handcrafted Interior, som är en lokal kökssnickare i Nordvästområdet i Köpenhamn.

– Tanken var att göra det lite som man gjorde förr: att interiören så att säga bor här, och när vi är färdiga med huset så kommer nästa generation, och så står huset stadigt med alla sina detaljer, förklarar Marlene

Badkar i gjuten betong
© Peter Kragballe

Badkaret är sammangjutet med golvet och hela rummet är troget mot resten av huset med betongen som primärmaterial.

Läs också:

Badrum med rosa vägg
© Peter Kragballe

De rosa färgerna i badrummet har valts av Marlene, som är den enda kvinnan i familjen. Den runda spegeln i borstad mässing kommer från Menu och heter Darkly. Handfatet kommer från italien- ska Valdama och heter Seed.

Betonghus med stor och öppen altan
© Peter Kragballe

När de stora fönsterpartierna skjuts åt sidan är det helt öppet ut till terrassen och köket blir plötsligt ett utomhuskök. Trädgårdsmöblerna kommer från Mandalay.

Terrass med stolar från Menu
© Peter Kragballe

Utomhus får betong och trä sköta sig själva och bara bli vackrare med tiden. Stolarna kommer från Menu.

Terrass med äppelträd och valnötsträd
© Peter Kragballe