Danmarks kanske smartaste hem

I detta hus på Strandvejen norr om Köpenhamn har man tänkt på allt. Och det i så hög grad att man har skapat ett hem som (nästan) kan tänka själv.

För det är fyllt med allt du kan tänka dig av ny teknologi, en massa vanliga funktioner – belysning, temperaturreglering, vitvaror – är datorstyrda och kan aktiveras via en app.

Dessutom är huset elegant inrett i mjuka, gråbruna toner och skuggor samt naturmaterial. Detta för att inte stjäla fokus för mycket från det storslagna visuella intryck som panoramautsikten över havet ger och det fantastiska färgstarka och livfulla ljusspelet från lamporna och ljusinstallationerna.

Det arkitektoniska uttrycket är stramt med en putsad vit vägg och rena linjer, men fasaden av ipe-trä mjukar upp intrycket. Vid huset finns en nedfart till ett underjordiskt garage. Från huvudingången har man utsikt rakt mot havet och den förmedlar även en känsla av vad som väntar en innanför dörren.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Ett ljus som skiftar i alla färger är ett av husets karakteristiska kännetecken. Detta beror på att man har installerat Philips trådlösa Hue-teknologi i alla lampor och ljusinstallationer vilka därmed också kan styras med en app. På så vis är belysningen också en del av husets intelligens.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Inget har lämnats åt slumpen

Vid åsynen av nedfarten till det underjordiska garaget och den tre meter höga huvudentrén som vetter mot havet slås man av att det vilar något monumentalt och internationellt över den nybyggda villan på 840 m2 norr om Köpenhamn.

En känsla som inte försvinner när man går in. Tvärtemot kan man inte bli annat än imponerad vid besöket i Danmarks förmodligen smartaste hus. I den moderna människans hektiska vardag är ett högteknologiskt hem svaret på önskemålet om mer tid – ett enklare liv där man kan styra hela sitt hus via en app istället för att husets ramar styr dig själv, vilket är fallet i de flesta hus.

För husets invånare, Jeanette, hennes man och fyra barn, har gått ”all in” på teknologin och genom ABB-free@homesystemet kan de med en app på mobilen (länge leven smartphones också), både när de är hemma och borta, reglera värme och belysning men även sätta på en tvätt, starta ugnen och följa med i tillagningen eftersom de självklart har en av Mieles modernaste ugnar med en liten kamera i så det är lätt att se om sufflén har stått lagom länge. Förutom att vara ett fantastiskt exempel på ett modernt, intelligent smarthome är huset även självförsörjande med energi. För värmen kommer från jordvärme, medan elektriciteten alstras av solceller på taket.

Alla som stiger in i detta hus kan se att det är framtiden. Och det är den som familjen har tagit sikte på, berättar Jeanette – även när det gäller husets ljussättning, som sker via den nya trådlösa Philips Hue-teknologin. Tack vare den kan man via en app och röststyrning ändra inte bara ljusstyrkan utan även färgen i en lampa.

– Vi ville gärna ha ett hem som både var smart att styra och med en belysning som var integrerad i husets känsla. Belysningen är tänkt som en feature i sig, något som designmässigt ger vår bostad en extra dimension som är levande och skulptural. Eftersom jag hade väldigt höga krav på resultatet tror jag att det lyckades enbart för att Simon Rasmussen – Demskov-Els mest perfektionistiska elektriker – inte lämnade något åt slumpen, förklarar Jeanette.

Entrépartiet är imponerande med sitt överflöd av ljus från de många fönster- partierna. När Jeanette såg den stora spegeln formgiven av Kelly Hoppen, bestämde hon sig för att den skulle hänga i hennes hall, även om den inte var byggd ännu. Där den hänger fanns det på arkitektens ritningar en ingång till ett grovkök som fick stryka på foten till fördel för spegeln. Observera ljusranden längs väggen som ger en konstnärlig effekt i det höga rummet.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Det symmetriska trapploppet som speglar sig på varje sida är en vacker visuell effekt som skapar ro för ögat. Det indirekta ljuset
i trappräcket samt den minimalistiska stilen är inspirerad av den engelska arkitekten John Pawson.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

All världens färger kan lysa igenom de skulpturala pendlarna Non Random från Moooi.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Utsikten har tänkts in i husets inredning som går i gråa och bruna nyanser för att undvika färgbuller och för att skapa en lugn bakgrund till den vackra naturfonden utanför. Matbordet Balance av sten och marmor, som även matchar golvet, kommer från Bolia, och de klädda stolarna Ace är från Normann Copenhagen. Tanken med huset är att det även ska vara praktiskt och därför har man skapat en relaxzon mellan matplatsen och köket. Hit kan framförallt barnen gå efter middagen, eller så serverar man drinkar där, medan maten lagas. Sofforna är från Eilersen och den sammanbindande mattan från Aulin, medan kuddarna är hemsydda. Gardinerne från NH Gardiner styrs elektroniskt. Fönsterna är från Schüco.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Ute och inne hänger samman

På den spektakulära tomten har man även tänkt på att skapa förut- sättningar för ett sammanhängande inne-ute-liv. Så bakom huset, i för- längning av köket, har man anlagt ett barbecueområde skyddat mot väder och vind. Där man kan vistas även om vinden ligger på från Öresund.

Eftersom köksdörrarna är av glas skapas ett fint flöde mellan inne och ute, men framförallt transparens mot den vackra havsutsikten och tomtens vindpiskade träd som överallt präglar utsikten på bottenvåningen som är av glas. Det är precis den utsikten som Jeanette bäddat för i sin inredning. Inredningen går därför i varma, neutrala, mjuka, bru- na och grå toner och man har använt material som trä och marmor som flyter samman på ett raffinerat sätt.

– Min man är från Australien där man är mycket utomhus så vi ville bjuda in naturen i huset visuellt. Med de stora fönsterpartierna sker det- ta på ett helt naturligt sätt, men också genom att vi har skapat så rena linjer som möjligt. Därför är väggarna målade i milda meditationsfärger och grå toner som mer framstår som skuggor. Det har en avkopplande effekt. Av samma orsak har vi inte en massa prylar framme hemma. Istället har vi många skåp, faktiskt hela 93 stycken, så jag kan gömma allt i dem, berättar Jeanette. Hon har även, som en liten extra detalj, sett till att bostadens opolerade marmorgolv kan avlägsna sandiga fotspår efter att man besökt husets strandtomt.

Den gasoldrivna eldstaden från Philip Pejse fungerar som en stämningsfull rumsavdelare som kan tändas elektroniskt.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Den skulpturala lampan av metallkonstruktioner klädda med siden, är designad av den israeliska designern Ayala Serfaty och är från Aqua Creations. Paret hittade den i New York, men den säljs hos Legio. Tack vare Philips Hue-teknologin kan lampan även skapa olika stämning i vardagsrummet med skiftande färger. I de vita Hamilton-sofforna från Minotti finns det goda möjligheter att sitta ner och njuta av utsikten.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Husets hjärna och energi

Förutom att huset är ett fantastiskt exempel på vacker arkitektur och har en makalös utsikt och inredning, är det även sinnebilden av framtidens bostad. Energimässigt är det självförsörjande och inomhus styrs de flesta funktioner av ABB-free@home-systemet som kan betjänas med en app på mobilen och monitorer på väggarna.

Systemet är både energieffektivt och lätt att programmera vilket gör att man bland annat kan skapa zoner där elektroniken sätts på och stängs av på bestämda klockslag. Till vardags betyder det att familjen kan fjärrstyra belysningen, värmen, ventilationen, dörrkommunikationen och larmsystemet samt dra för eller från gardinerna som sitter på elektriska skenor.

Vad gäller vitvaror är systemet tills vidare kompatibelt med Mieles produkter och familjen kan använda det för att sätta på en tvätt, starta och stänga av ugnen och följa med i tillagningen via den anslutna kameran inuti ugnen. Man har även installerat ett geofence vilket betyder att porten utanför och huvudentrén kan öppnas och ljuset tändas så snart man närmar sig med en mobil i fickan.

Akustiktak från Mute säkerställer en god akustik i de stora rummen och ventilationssystemet från Nilan ger en behaglig luftventilation eftersom luften ofta kan vara torr och tät i nya hus. Bostaden värms upp med jordvärme som kommer från 180 meter djupa vertikala borrhål borrade av Varup Termiske Boringer, medan elektriciteten kommer från solceller från Solar Polaris på taket. Huset är fortfarande väldigt nytt så just nu har familjen installerat Rhino-mätapparater från Grinn för att kunna följa sin energiförbrukning så att de senare kan välja batterier för lagring av el.

Milda nyanser skapar ett lugnt flöde genom den öppna planlösningen. Men genom möjligheten att skapa exempelvis rosa, lila, grönt och blått ljus kan stämningen snabbt ändras.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Även om bottenvåningen har en öppen planlösning med ytor för många aktiviteter, bidrar akustiktaken från Mute ändå till att det är väldigt lugnt och tyst här. Luften är dessutom behaglig tack vare ventilationssystemet från Nilan. Stolen FK 87 Grasshopper är designad av arkitekterna Preben Fabricius och Jørgen Kastholm 1967 och köpt hos Lange Production.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Det stora köket i mörkt trä är från Poggenpohl och armaturen är en Quooker. Bordsskivan i komposit är från Technistone och kan tåla upp till 200 graders värme och spill av syrahaltiga vätskor. Vitvarorna från Miele är kompatibla med ABB-free@home-systemet och kan därför fjärrstyras. Utanför köket har man anlagt ett barbecueområde med en pergola av hela bitar av ipe-träbjälkar. Till det användes tretton träd på 4,5 m och det krävdes en kran för att få dem på plats. Dörrarna från köket kan öppnas för att skapa ett naturligt sammanhang mellan inne och ute.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Levande belysningsteknologi

När det gäller husets ljussättning har familjen använt den nya trådlösa Philips Hue-teknologin. Med den kan man kan ändra inte bara ljusstyrkan utan även färgen i en lampa med hjälp av en app och röststyrning. För varje enskild glödlampa kan lysa i olika färger baserat på en palett på mobilen. Här kan du välja färger bland allt från ett foto av Monets blomträdgård till Hongkongs ljushav.

På samma sätt kan belysningen styras rytmiskt till musik så att hela huset förvandlas till en diskokula under familjens många fester. Och all belysning i hela huset kan släckas med ett enda klick. Eftersom belysningen fjärrstyrs går det även att reglera den så att det ser ut som att man är hemma även när man inte är det. Förutom att använda teknologin i husets spots och lampor, har familjen låtit bygga ljuslådor, som här över köksön. Även över fönstren finns ljuslådor och de används också som ett skulpturalt element i hallen.

Runt huset löper en terrass. Även utanför huset kan man få en känsla av vilken färgstämning familjen är i.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Varje enskilt vindpinat träd på tomten har sitt eget uttryck och därför kan man inte få nog av att studera dem.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Från vardagsrummet har man en storslagen panoramautsikt. Stämningen sätts med ljus och den kan variera från lugn till festlig.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Framförallt på kvällen upplever man effekten av husets karakteristiska ljusteknologi som kan få gäster att falla baklänges av häpnad vid ankomsten.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Källaren rymmer en tonårsflygel, ett festrum och en hemmabio. Återigen har man integrerat Philips Hue-teknologi fullt ut som stämningsskapare i hela källarplanet. Den skulpturala vägglampan med sidenskärm är designad av Ayala Serfaty och kommer från Aqua Creations. Party-neonskylten är från Cult Furniture.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

En lyxig stämning skapas genom barstolar av velour, köpta secondhand, och färgen i lampan kan matcha den svala blå nyansen.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Andra våningen är avskuren från resten av huset, och rymmer två barnrum, ett sov- och badrum samt ett påklädningsrum i en öppen planlösning vilket gör att allt fungerar som ett enda stort wellnessrum. Man kan stänga av mellan föräldra- och barnavdelningen med en skjutdörr.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Huset sett från vattnet, där de färgade ljusremsorna i det närmaste framstår som ett arkitektonisk element. I terrassen har man låtit bygga in en bålplats.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad