Se det arkitektritade huset med utsikt mot en praktfull natur

I huset bor paret Milan Obaidi och Clas Winding i nära symbios med naturen och över 100 krukväxter.

Huset hade mycket historia och stor potential

Den danske författaren Martin Andersen Nexø har en gång bott i detta hus – han blev världsberömd när hans roman Pelle Erövraren filmatisera- des och vann en Oscar. Även konstnären Asger Jorn har bott i detta natur- sköna område. Huset, som ligger i sluttningen ner mot en liten sjö, har ritats av arkitekt Ib Kofod-Larsen och är nu hem till paret Milan Obaidi, lektor vid Oslo Universitet, och Clas Winding, överläkare och psykiater.

– Det var ett väldigt omodernt hus när vi köpte det, men med stor potential. Rumsfördelningen var helt fel och man hade gjort tillbyggna- der både på 70- och 80-talet, med material från de olika tidsperioderna, så det hängde inte alls ihop stilmässigt. Vi visste att vi ville bygga om, men först ville vi gärna bo här ett tag, så att vi kunde lära känna huset innan vi satte igång.

Vi tyckte det var synd att bara riva allt och bygga nytt, eftersom huset rymmer så mycket historia. Så istället valde vi att varsamt bygga om det med hjälp av Kim Pretzmann Olesen från Nordpil Arkitekter, berättar Milan och Clas och fortsätter:

– Vi har försökt att främst använda material från tidsperioden då hu- set byggdes – naturlig sten, massor av trä, linoleum – och öppna upp huset så att utsikten får lov att hamna i fokus.

naturen inomhus hus arkitektur
© Peter Kragballe

Organgeriet har ritats som en naturlig förlängning av husets arkitektur.

Blommor och grönsaker frodas i orangeriet

Förutom utsikten är det köket och det anslutande orangeriet som är husets höjdpunkter. Det var en livslång dröm för paret att få anlägga ett orangeri, som helt och hållet används för växter. Detsamma gäller växt- husetiträdgårdenochdemångaväxtbäddarna. Totaltrymmerhemmet över 100 krukväxter.

– Vi är delvis självförsörjande och tycker att det är kul att själva odla blommor och grönsaker som annars kan vara svåra att få tag på. I vår trädgård har vi kronärtskocka, fikon, granatäpple, en massa fruktträd som aprikos och persika samt sju tryffelekar. Förutom det har vi även en del exotiska och unika blommor och äkta hibiskus och ökenros, berättar Milan.

Läs också:

vackert modernt vardagsrum
© Peter Kragballe

Eldstaden har murats av hantverkarna som arbetade på ombyggnaden. Regissörsstolen, som har följt Milan sedan han skrev sin doktorsavhand- ling, har hittats på en marknad i den toskanska staden Lucca.

vackert modernt kök grönt
© Peter Kragballe

Köket är utpräglat taktilt med många olika ytor. Den två meter höga ekdörren som leder in till badrummet är uttänkt av Nordpil Arkitekter.

Ett kök efter parets önskemål

Köket är specialtillverkat av Kalø Køkkenet efter parets önskemål, framförallt Clas, som tillbringar många timmar i veckan vid grytorna. Man har skippat den traditionella spiskåpan och stället valt en ångsug som är infälld i köksön. Man har också satsat på extra mycket synlig hyllförvaring.

– Jag brukar säga att det här är Milans showroom, ler Clas.

– Ja, men vi har ju så mycket vacker teak och fin keramik, och jag tyck- er det är synd att gömma det i skåp där man inte kan njuta av det. Och dessutom använder man det mer när det står framme, framhåller Milan.

Läs också:

matsal modern naturlig
© Peter Kragballe

Matbordet hade paret med sig från den tidigare lägenheten och det köptes en gång billigt på en second hand-butik. Över bordet hänger en lampa av den svenska formgivaren Uno Kristiansson. Vasen med torkade blommor är West Germany-keramik.

matsal modern naturlig
© Peter Kragballe

Kalø køkkenet har också stått för akustiktaken i ek. Lamporna har Clas gjort. De har ursprungligen suttit under motorvägsbroar och han hittade sex stycken som han sprejmålade i mässingsfärg. Barstolarna är av Verner Panton.

Här härskar en öppen och inbjudande atmosfär

En stor skulptural eldstad sträcker sig mellan köket och matplatsen. Förutom en praktisk funktion som värmespridare, är tanken också att eldstaden ska fungera som en funktionell möbel. Gäster kan slå sig ner på den utskjutande delen och delta i samtalet samtidigt som matlag- ningen pågår.

Helhetsintrycket är en öppen och välkomnande atmosfär, inte helt olik den man upplever i sydeuropeiska kök.

Läs också:

natur vardagsrum modernt
© Peter Kragballe

Vardagsrummet ligger på källarplanet, men tack vare panoramafönstren på husets västsida upplever man inte alls att rummet ligger under marken. Trappan leder upp till köket och matplatsen, som ligger på entréplanet. Wegners Papa Bear Chair i en ljusblå version lyser upp rummet

natur modern terrass
© Peter Kragballe

Terrassen på 120 m2 var det första paret byggde till och den bjuder på en vacker utsikt över det natursköna området. Här med FDB-träd- gårdsmöbler från Coop.

grönt hus trädgård svartkål
© Peter Kragballe

Vacker svartkål njuter av solen, och året runt händer det saker både i trädgården och växthuset.