Ett subtilt sammenhang

Birgitte och Andreas vackra radhus har genomgått en genomgripande renovering. Det omsorgsfulla hantverket, de många fina detaljerna och allt tänk bakom, upplevs som en omedelbar känsla av välbefinnande från samma stund man stiger innanför dörren.

I kombination med en imponerande konstsamling och en familjär närmiljö har man skapat en perfekt inramning för det goda livet.

Paret Andreas och Birgitte i radhusets hall. Andreas arbetar på ett större företag och Birgitte är marknadsföringsansvarig på belysningsföretaget Legio. De bor här tillsammans med sina tre barn.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvig

Paret Andreas och Birgitte i radhusets hall. Andreas arbetar på ett större företag och Birgitte är marknadsföringsansvarig på belysningsföretaget Legio. De bor här tillsammans med sina tre barn.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvig

Flera väggar på husets bottenvåning har rivits och nya bärande konstruktioner har uppförts. Det betyder att man kliver rakt in i ett stort ljust sällskapsrum, som består av både vardagsrum, kök och matrum samt en trappa ner till en annan matplats och ett grovkök. Hemmet är stilrent inrett med en blandning av arvegods, designklassiker som de två PK22-stolarna i uterummet, en soffa från Botikken och ett gammalt antikt soffbord från Bolig & Brocante på Østerbrogade

© Birgitta Wolfgang Bjrønvig

350 kvm fyllda med dagsljus

På en lugn sidoväg norr om Köpenhamn bor paret Birgitte och Andreas med sina tre små barn. Denna varma sommardag är trädgården frodig och grönskande. En handduk och ett par blöta badbyxor som hänger på tork över staketet vid utom- husduschen vittnar om att någon nyss tagit ett dopp i havet, som ligger endast ett stenkast från trädgårdsgrinden.

När man stiger man in i huset hittar man stora, öppna rum som badar i dagsljuset, som lyser upp de vita väggarna i radhusets över 350 m2. Från samma ögonblick som man går in igenom trädgårdsgrinden, genom trädgården, in i hallen och vandrar runt i husets alla rum fylls man av en känsla av sammanhang och välbefinnande. Man märker att man har tänkt igenom hur man skapar ett gott hem för en familj på fem personer.

Konstverk som den lilla dansande mässingsfiguren av Reinhound D'Haese på eldstaden och den lilla Robert Jacobsen-skulpturen på fönsterbrädan ger hemmet personlighet och en alldeles särskild känsla. Den grå sidenlampan på golvet är från Legio.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvig
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Tidigare erfarenheter har varit till stor hjälp

Paret, som tidigare har byggt om i ett annat radhus på samma gata och även har bott i England, har kun- nat dra nytta av sina tidigare erfarenheter för att bygga drömhuset de bor i idag.

– Vi hade massor av erfarenheter med oss i bagaget från vår första ombyggna- tion. Den gången gjorde vi ju det för att vi hade fått barn, så den här gången har vi gjort en del saker annorlunda, vi visste liksom vad vi var ute efter, förklarar paret.

Många av tankarna kring ombyggnationen av det nya huset kretsade just kring barnen och hur man kan skapa bästa möjliga förutsättningar för dem, samtidigt som man även tänkt in de vuxnas behov.

Överallt har man tänkt på att dagsljuset ska kunna flöda in i huset. Det syns bland annat här, där en trappa från köket leder ner till ytterligare en matplats i det före detta garaget. Här har man sett till att släppa in massor av ljus, bland annat från ett takfönster och från stora fönster- och dörrpartier som leder ut till en liten trädgård på baksidan av huset. Pallen PK33 är av Poul Kjærholm. Tavlan i uterummet är av Kasper Bonnén.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvig

Det grå köket från Kitchen Tailor är gjort i trä med paneler på skåpet och med mässingshand- tag och -armaturer som passar husets historia. För paret, som tidigare skulle ha valt vitt i vitt, var ett grått kök med mörk bänkskiva ett modigt val.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvig

Mat-bordet i wengéträ är gjort av en snickare och till det har man valt klassiska mörka Y-stolar av Hans J. Wegner. På väggen hänger en litografi av Miró, som Birgitte har ärvt från sina föräldrar och i väggen bakom finns det inbyggda högtalare som man kan styra via mobilen.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvig

Med plats för både stora och små

I det nya huset finns det därför massor av plats på framsidan, så att barnen kan springa direkt in i trädgården och leka när de kommer hem, medan föräldrarna kan gå in i huset, packa upp, laga mat osv.

Dessutom har paret låtit gräva ut en rejäl källare under huset, som utöver vinkäl- lare, extra badrum och gästrum även rymmer ett lekrum för barnen, där de kan stöka till bäst de vill och vara i fred när kompisar är på besök.

I grovköket återkommer samma kökselement från Kitchen Tailor, och här kontrasteras de effektfullt av lavasten från Made a Mano och en bild av Kurt Trampedach och Günter Förg.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvig

Från köket går man ner en halvtrappa till en trivsam liten matplats i det som tidigare var ett garage. Här kan man sitta vid ett vackert gammalt plankbord, antingen på den platsbyggda bänken eller på Wegners Kina-stolar.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvig

En helt ny rumsfördelning

En annan viktig aspekt som paret arbetade hårt på tillsammans med arkitek- terna Aandahl och Boisen, var att se till att man utnyttjade varenda kvadratmeter i huset.

Det innebar bland annat att man rev massor av väggar, uppförde nya bä- rande konstruktioner och skapade en helt ny rumsfördelning, vilket gör att man idag går in i en öppen hall som sitter ihop med både kök, matrum och vardags- rum, som i sin tur leder ner ett halvplan.

Där, i ett före detta garage, har man ska- pat ytterligare en matplats, ett grovkök och en toalett. Detta plan leder i sin tur vi- dare ner till källaren och lekrummet. Man får känslan av flow när man vandrar genom dessa öppna rum och ljusinfallet bidrar till att skapa en lekande lätt, ljus och ledig känsla.

Tar man trappan upp från hallen når man först barnens våning. Där har alla barn fått ett varsitt rum med tillhörande badrum. Allra längst upp i huset, på vindsvåningen, ligger föräldrarnas sovrum. Det är ljust och vackert och har ett läckert badrum.

Det klassiska uttrycket kontrasteras i husets totalt fyra badrum, som pryds av olika färgsprakande lavastensplattor från Made a Mano. Framförallt badrummet på övervåning- en sticker ut med sin helt turkosblå färg. Uttrycket är dock elegant och lugnt tack vare de gedigna badrumsmodulerna i trä och mässingsarmaturerna från Toni Copenhagen.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvig

Badrummet längst upp är det mest dämpade med sina dammgröna klinkerplattor. Härifrån kan paret studera morgonbadarna iförda badrock och sandaler på deras dagliga promenad ner till havet, vilket ger känslan av att bo på ett badhotell året runt.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvig

”Det finns inte en kvadratmeter som inte nyttjas”

– Här finns inte en enda outnyttjad kvadratmeter och alla har fått egna rum, så vi kan både välja att umgås och få vara i fred. Hemmet hänger samman på ett otroligt bra sätt, förklarar Andreas, och Birgitte tillägger:

– Vi hade ett jättebra samarbete med arkitekterna. Det var också dem vi anli- tade när vi byggde om förra gången. De har liksom följt oss på vår resa och vet vilka behov vi har.

Det är kul att gå på en konstrunda i huset, för det döljer sig små konstskatter i varje vinkel och vrå. Här är en skulptur av Robert Jacobsen och ett verk av en okänd konstnär.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvig

Sovrummet på vindsvåningen är parets lilla krypin. Den trivsamma stämningen framhävs av den mjuka heltäckande mattan, som är ljuvlig att begrava tårna i när man stiger upp på morgonen.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvig

Modiga val

Eftersom paret redan hade gått igenom en större renoveringsprocess, har de vågat göra djärvare val denna gång. Det gäller inte bara de stora ingreppen som utgrävningen av en källare och ändringen av husets bärande konstruktioner, utan också på ett stilistiskt plan. Det syns bland annat i badrummen, där färg- stark lavasten ger varje badrum sitt eget unika uttryck.

– Jag tror inte att vi skulle ha vågat välja ett så turkost badrum som det vi har där uppe innan detta. Men vi har liksom velat bryta lite med att allt ska gå i vitt, även om jag förstår att många nog tycker att vi brutit med rätt mycket här, säger Andreas

Badrummet i källaren
är inrett med lavasten som för tanken till Medelhavet. Det lilla verket över toaletten är av Alechinsky.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvig

En konstsamling med stort affektionsvärde

– Att vi ändå har så många vita väggar beror ju även på att vi har en del konst. Därför har vi inte kunnat ha en massa färgbuller överallt.

Och det var viktigt att konstsamlingen fick plats. Den har nämligen ett allde- les speciellt affektionsvärde för Birgitte.

– Samlingen har jag ärvt från mina föräldrar som tyvärr inte finns med oss läng- re. De var inbitna samlare. Mina föräldrar prioriterade konsten över allt annat, och ville hellre bo mindre och lägga alla sina pengar på konst, och det redan från unga år.

Utomhusduschen används flitigt under sommarhalvåret.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvig

Bänken har paret fått i present och på den finns deras smeknamn ingraverade.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvig

En familjär närmiljö

Idag är jag otroligt tacksam för att de har fört detta intresse vidare till oss, och även om vi inte är riktigt lika hängivna så händer det att vi utökar sam- lingen med nya verk, berättar Birgitte och Andreas fortsätter:

– Vi kan inte tänka oss att flytta härifrån! Och dessutom kan man cykla till jobbet eftersom Köpenhamn ligger så nära. Vi har skog, vatten, kaféer, stad – allt inom räckhåll. Och det uppskattar vi verkligen!

Bakom huset döljer sig ännu en liten oas där man kan sitta i lä för vinden. Det lilla annexet fungerar som verkstad och gäststuga för besökare.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvig

Trädgården är anlagd så att den är vacker året runt med massor av städsegröna växter. Det är en trädgård som inte kräver mycket arbete, utan håller sig vacker och grön nästan av sig själv.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvig