Mitt ute i skogen...
Ligger ett helt unikt långhus med cederpanel. Med referenser till bondekulturens gamla lador och helt i linje med dagens drömmar om en bostad som smälter in i naturen ligger Villa Brink, vackert inbäddad i skogen som främst består av höga bokar och barrträd.
Drömmen som blev till verklighet
Det är en tomt utöver det vanliga, omgiven av fält på ena sidan och kuperad terräng och blandskog på den andra. På denna oemotståndliga plätt utanför Randers, där ljudkulissen skapas av kvittrande fåglar, har arkitekten Bruno Jakobsen och hans hustru, Dorte Jakobsen, byggt ett alldeles speciellt hus – eller rättare sagt tre individuella huskroppar som ändå är förenade, både arkitektoniskt och materialmässigt.
Det är Bruno Jakobsen som har ritat drömhuset åt sig själv och sin familj, och han har all anledning att vara stolt över resultatet.
Ett nytt hus som skapats i nära dialog med det vilda
Egentligen bodde de redan bra och hade inga planer på att flytta – det vill säga fram tills att den unika tomten mitt skogen blev till salu. Målet var att så många som möjligt av tomtens höga träd – bok, gran, ek, hassel, körsbär och fläder – skulle bevaras och att det nya huset skulle före en nära dialog med den vilda naturen runtom.
För att det nya huset skulle få ett så optimalt läge som möjligt på tomten ägnade Bruno Jakobsen ett år åt att registrera solens rörelse över terrängen och observera hur ljuset filtrerades genom träden, både när de var kala och när de bar löv. Först därefter satte han sig vid ritbordet för att ge sina idéer om ett långhus substans.
Det blev ett hus på 37 meter, flankerat av en 40 meter lång träterrass. Framför själva huset placerade Bruno Jakobsen en mindre byggnad med plats för garage, verkstad och en carport som ger en inblick till själva huset.
De två byggnaderna fogades samman på vackraste vis av ett orangeri på 45 m2 – ett arkitektoniskt grepp som skapat ett avskärmat gårdsrum där familjen kan njuta av ett liv under bar himmel. Sålunda hamnade 260 m2 under tak med hänsyn till naturen.
Naturen i fokus
Huset med de smäckra huskropparna har en transparent framtoning med många stora glaspartier och skjutdörrar som suddar ut övergångarna mellan ute och inne. Byggnaderna är klädda i cederpanel och har svarta ståltak utan taksprång, vilket skapar starka referenser till historiska lador och trelängade gårdar, men i en stiliserad nytolkning.
Både ute och inne har familjen prioriterat rustika och naturliga material. På alla golv ligger kalksandsten från ett italienskt stenbrott och taken, som går ända upp till nock, har en både taktil och grafiskt stark framtoning i all deras svarta stramhet. Akustikreglerande Troldtekt-skivor med frästa spår bidrar med en tilltalande modern touch. Annars är det träet som står i fokus – även inomhus, där alla skåp, skjutdörrar, kökselement och integrerade möbler är av douglasgran. Allt är specialtillverkat.
Bruno Jakobsen har designat och möbelsnickaren Nikolaj Jørgensen från Aarhus har utfört arbetet. Materialen kommunicerar med varandra och gemensamt för alla är att de får en vacker patina över tid.
Anslutna rum
I den östra änden av huset har Bruno Jakobsen inrett sitt eget ritkontor – åtskilt från privatbostaden genom en övertäckt passage, som säkerställer separat entré för kunder samt ger fri utsikt ut mot skogen. Gläntan skapar samtidigt ett organiskt flöde runt huset och säkerställer att man fritt kan gå hela vägen runt byggnaderna.
Samma fria approach återkommer invändigt, där rummen ligger som pärlor på ett band och där inga tvärgående väggar går ända ut till ytterväggarna.
Rummen är förenade, och vill man ha lite privatliv så kan man dra för skjutdörrarna som går ända upp till taket och på så vis bryta sikten genom hela huset – ett exempel på den konstanta växelverkan mellan det privata och det tillgängliga, mellan det transparenta och det slutna.
Den perfekta terrassen för stora sammankomster
Bruno Jakobsen har generellt tänkt in familjens sociala liv i arkitekturen, och här kommer den långa terrassen till användning. Här finns plats både för avkopplande möbler och ett mycket långt matbord som för tanken till italienska söndagsluncher. Bordet har placerats framför den passage som skiljer ritkontoret från den privata delen.
För att avgränsa området och skapa intimitet och skugga, har man byggt ett takutsprång bestående av träbjälkar placerade i ett rytmiskt flöde på tunga järnbjälkar som släpper igenom ljuset. På så vis fortsätter leken och skiftningarna mellan ljus och skugga. Utsprånget markerar passagen och bryter samtidigt av terrassens långa flöde.
Fokus på utomhuslivet
Utomhuslivet har hög prioritet i Villa Brink, där man kan röra sig med solen runt om i huset, äta sin mat i olika miljöer, njuta av lugn eller sällskap samt se vild som tämjd natur. Vill man bada under bar himmel finns det även möjlighet till det. Här finns både utomhusdusch och en badtunna, som man kan ligga i året runt och se på stjärnorna.