arkitektur hus i naturen © Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Se drömhuset som ligger omgivet av träkronor och fantastisk natur

Mitt i skogen ligger det unika långhuset, där gränsen mellan inne och ute suddas ut. Följ med in här.

arkitektur hus i naturen © Birgitta Wolfgang Bjørnvad

De två parallella huskropparna förenas av ett orangeri – en treenighet som skapar en avskärmad atriumgård. De låga blomskålarna kommer från Thors Design. Overlap-bord och -bänk i cederträ, med design av TAF, kommer från Skagerak.

arkitektur hus i naturen terrass © Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Framför den genomgående passage, som avskiljer privatbostaden från Bruno Jakobsens ritkontor, har man anlagt ett transparent takutsprång på fyra meters bredd – en komplex konstruktion som har en visuellt lätt och enkel framtoning och som bryter av den 37 meter långa fasaden. Utsprånget skapar en sval oas där det finns plats för ett klassiskt långbord för gäster och fester. Möblerna kommer från svenska Skargaarden.

Mitt ute i skogen...

Ligger ett helt unikt långhus med cederpanel. Med referenser till bondekulturens gamla lador och helt i linje med dagens drömmar om en bostad som smälter in i naturen ligger Villa Brink, vackert inbäddad i skogen som främst består av höga bokar och barrträd.

familie skogen © Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Familjen Jakobsen består av Bruno, Dorte, barnen Tristan och Silje och hunden Terry

arkitektur hus i naturen © Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Utsikten genom huset, där de stora betongplattorna, som var och en väger ett ton, leder in till Bruno Jakobsens ritkontor. Den långa, integrerade bänken fångar morgonsolen mot öst.

Drömmen som blev till verklighet

Det är en tomt utöver det vanliga, omgiven av fält på ena sidan och kuperad terräng och blandskog på den andra. På denna oemotståndliga plätt utanför Randers, där ljudkulissen skapas av kvittrande fåglar, har arkitekten Bruno Jakobsen och hans hustru, Dorte Jakobsen, byggt ett alldeles speciellt hus – eller rättare sagt tre individuella huskroppar som ändå är förenade, både arkitektoniskt och materialmässigt.

Det är Bruno Jakobsen som har ritat drömhuset åt sig själv och sin familj, och han har all anledning att vara stolt över resultatet.

Läs också:

arkitektur hus i naturen matsal © Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Vidsträckt utsikt genom huest, som har en öppen förbindelse mellan rummen. Golvbeläggningen är genomgående och består av italiensk Grigio Bottarga-sandsten. Samma beläggning har använts till köksbordet – den enda skillnaden är att golvet är sandblästrat, medan sandstenen på köksön är polerad.

arkitektur hus i naturen vardagsrum © Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Det är nästen sex meter till nock och de vertikala linjerna framhävs av den inbyggda Rais-kaminen. Vardagsrummet är inrett med klassisk dansk design av Hans J. Wegner, Poul Kjærholm och Fabricius & Kastholm.

arkitektur hus i naturen vardagsrum © Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Det kombinerade köket samt mat- och sällskapsrummet är husets hjärta. Köket är specialtillverkat av såpbehandlad douglasgran. Detsamma gäller matbordet som Bruno Jakobsen också har designat själv och som möbelsnickare Nikolaj Jørgensen från Aarhus har producerat. Under de svarta Troldtekt Line Design-akustiktaken skapar skenor med spotlights en trivsam atmosfär. Soffan har designats av Fabricius & Kastholm och Bentwood 209-matrumsstolarna kommer från Thonet. Hashira-pendlarna över matbordet kommer från Menu och lampan över köksön kommer från Anour.

Ett nytt hus som skapats i nära dialog med det vilda

Egentligen bodde de redan bra och hade inga planer på att flytta – det vill säga fram tills att den unika tomten mitt skogen blev till salu. Målet var att så många som möjligt av tomtens höga träd – bok, gran, ek, hassel, körsbär och fläder – skulle bevaras och att det nya huset skulle före en nära dialog med den vilda naturen runtom.

För att det nya huset skulle få ett så optimalt läge som möjligt på tomten ägnade Bruno Jakobsen ett år åt att registrera solens rörelse över terrängen och observera hur ljuset filtrerades genom träden, både när de var kala och när de bar löv. Först därefter satte han sig vid ritbordet för att ge sina idéer om ett långhus substans.

Det blev ett hus på 37 meter, flankerat av en 40 meter lång träterrass. Framför själva huset placerade Bruno Jakobsen en mindre byggnad med plats för garage, verkstad och en carport som ger en inblick till själva huset.

De två byggnaderna fogades samman på vackraste vis av ett orangeri på 45 m2 – ett arkitektoniskt grepp som skapat ett avskärmat gårdsrum där familjen kan njuta av ett liv under bar himmel. Sålunda hamnade 260 m2 under tak med hänsyn till naturen.

arkitektur hus i naturen hall tambur © Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Inga tvärgående väggar i Villa Brink går ut till ytterväggarna. Istället kan rummen avskiljas med takhöga skjutdörrar i douglasgran. Naturen och skogen är en integrerad del av huset. Därför kan det stora Schüco-fönsterpartiet skjutas åt sidan och sudda ut gränsen mellan ute och inne.

arkitektur hus i naturen badrummet © Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Badrummet i föräldraavdelningen domineras av de italienska Grigio Bottarga-sandstensplattorna, som även klär väggarna i duschhörnan. Armaturerna kommer från Tapwell och Vent-pallen är designad av Chris Liljenberg Halstrøm för Skagerak.

Naturen i fokus

Huset med de smäckra huskropparna har en transparent framtoning med många stora glaspartier och skjutdörrar som suddar ut övergångarna mellan ute och inne. Byggnaderna är klädda i cederpanel och har svarta ståltak utan taksprång, vilket skapar starka referenser till historiska lador och trelängade gårdar, men i en stiliserad nytolkning.

Både ute och inne har familjen prioriterat rustika och naturliga material. På alla golv ligger kalksandsten från ett italienskt stenbrott och taken, som går ända upp till nock, har en både taktil och grafiskt stark framtoning i all deras svarta stramhet. Akustikreglerande Troldtekt-skivor med frästa spår bidrar med en tilltalande modern touch. Annars är det träet som står i fokus – även inomhus, där alla skåp, skjutdörrar, kökselement och integrerade möbler är av douglasgran. Allt är specialtillverkat.

Bruno Jakobsen har designat och möbelsnickaren Nikolaj Jørgensen från Aarhus har utfört arbetet. Materialen kommunicerar med varandra och gemensamt för alla är att de får en vacker patina över tid.

Läs också:

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

I sovrummet har Bruno Jakobsen designat en integrerad sänggavel i douglasgran. Över sängborden hänger var sin liten Radiohuspendel från Louis Poulsen.

arkitektur hus i naturen badrum © Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Barnens badrum har terrazzo på golv och väggar, ett handfat från Copenhagen Bath, spegel från JN Bech och dekorativa vägglampor från Il Fanale i Italien.

arkitektur hus i naturen badrum © Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Barnens badrum har terrazzo på golv och väggar, ett handfat från Copenhagen Bath, spegel från JN Bech och dekorativa vägglampor från Il Fanale i Italien.

arkitektur hus i naturen badrum © Birgitta Wolfgang Bjørnvad

I föräldrarnas badrum har ett stenblock på 200 kilo från samma stenbrott som golvet förvandlats till ett vackert handfat – även det är Bruno Jakobsens egen design.

Anslutna rum

I den östra änden av huset har Bruno Jakobsen inrett sitt eget ritkontor – åtskilt från privatbostaden genom en övertäckt passage, som säkerställer separat entré för kunder samt ger fri utsikt ut mot skogen. Gläntan skapar samtidigt ett organiskt flöde runt huset och säkerställer att man fritt kan gå hela vägen runt byggnaderna.

Samma fria approach återkommer invändigt, där rummen ligger som pärlor på ett band och där inga tvärgående väggar går ända ut till ytterväggarna.

Rummen är förenade, och vill man ha lite privatliv så kan man dra för skjutdörrarna som går ända upp till taket och på så vis bryta sikten genom hela huset – ett exempel på den konstanta växelverkan mellan det privata och det tillgängliga, mellan det transparenta och det slutna.

arkitektur hus i naturen kontor © Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Thonet S1092-skrivbordet flankeras av en skrivbordsstol designad av Charles & Ray Eames från Vitra och två Capitol Complex Office Chairs, designade av Pierre Jeanneret från Cassina. De egendesignade hyllorna fungerar som material-moodboard för ritkontorets aktuella projekt.

arkitektur hus i naturen kontor © Birgitta Wolfgang Bjørnvad
arkitektur hus i naturen kontor © Birgitta Wolfgang Bjørnvad
arkitektur hus i naturen kontor stol © Birgitta Wolfgang Bjørnvad

På ritkontoret kan man även sitta skönt och tänka kreativa tankar i en av Bruno Jakobsens favoritmöbler: Eames-fåtöljen i en gammal version från 1970-talet.

Den perfekta terrassen för stora sammankomster

Bruno Jakobsen har generellt tänkt in familjens sociala liv i arkitekturen, och här kommer den långa terrassen till användning. Här finns plats både för avkopplande möbler och ett mycket långt matbord som för tanken till italienska söndagsluncher. Bordet har placerats framför den passage som skiljer ritkontoret från den privata delen.

För att avgränsa området och skapa intimitet och skugga, har man byggt ett takutsprång bestående av träbjälkar placerade i ett rytmiskt flöde på tunga järnbjälkar som släpper igenom ljuset. På så vis fortsätter leken och skiftningarna mellan ljus och skugga. Utsprånget markerar passagen och bryter samtidigt av terrassens långa flöde.

arkitektur hus i naturen glashus © Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Entusiasmen för det transparenta utvecklas på allvar i orangeriet på 45 m2, där man kommer i närkontakt med både himmel och skog. Glashuset är familjens favoritplats, både på dagen och i skymningen, då man kan njuta av en alldeles speciellt magisk stämning här. Orangeriet rymmer frodiga växter, bland annat ett hundraårigt olivträd. Glashuset gör det möjligt att odla exotiska blommor och kryddörter, men framförallt förlänger det sommarsäsongen och skapar en alldeles speciell inramning vid middagsbjudningar och social samvaro.

Fokus på utomhuslivet

Utomhuslivet har hög prioritet i Villa Brink, där man kan röra sig med solen runt om i huset, äta sin mat i olika miljöer, njuta av lugn eller sällskap samt se vild som tämjd natur. Vill man bada under bar himmel finns det även möjlighet till det. Här finns både utomhusdusch och en badtunna, som man kan ligga i året runt och se på stjärnorna.

arkitektur hus i naturen drönarfoto

På drönarfotot, som Bruno Jakobsen själv har tagit, får man ett bra intryck av hur långhuset och garaget förenas av orangeriet.