”En jättetrailer kopplad till en lastbil”
– Det är helt klart en påhängsvagn som står parkerad, säger arkitekt Ådne Trodahl och erbjuder eventuella arkitektoniska upprorsmän i kvarteret något de kan rikta kritik mot.
För huset som han har ritat till sin familj kan, med lite fantasi, likna en jättetrailer som kopplats loss från en lastbilen. Att huset är annorlunda är i alla fall helt uppenbart. Själva tomten är inte heller A4 direkt.
Om du frågar en arkitekt hur byggnaden fick sin form handlar svaret alltid om tomten. Och mycket riktigt:
– Tomten är väldigt sluttande och vi ville använda den hela vägen upp för att få den här utsikten över staden och naturen. Huset är designat så att varje våning nyttjar olika delar av tomten. Betong var det mest rationella materialet för att skapa en konstruktion som kunde ge oss detta, menar Ådne.
Innovativ design med respekt för grannarna
Det uttalade målet var att skapa ett hus som var både innovativt och samtidigt designat med omsorg för kvarteret runtom.
– Det var en viktig aspekt att kunna anpassa sig till kvarterets villautveckling med grönskande trädgårdar. Vi valde därför ett ståltak och en smal huskropp som ger plats till det gröna.
En design som mer eller mindre ger fingret åt tyngdlagen
Normalt brukar framsidan utgöras av den ena av husets långsidor, och det gäller inte bara för traditionella konstruktioner. Men i detta fall har huset placerats på tvären från sluttningen, så att den ena kortsidan är vänd ut mot gatan.
– Huvudgaveln är ansiktet mot världen, fastslår arkitekten.
I så fall ska den nedersta våningen betraktas som halsen, medan mellanvåningen bildar käken som svävar över parkeringsplatsen. De förskjutna våningsplanen bidrar till att ge huset en karaktär av ”cutting edge”, där byggnaden mer eller mindre ger fingret åt tyngdlagen. Men syftet var varken att imponera eller förbluffa. Designen var (återigen) ett svar på att tomten var smal och brant.
Panoramautsikt över staden
Det översta fönstret på huvudgaveln är i panoramaformat och ger vardagsrummet en vidsträckt utsikt mot öster. De andra fönstren ger inblick i grannarnas trädgårdar och utsikt över familjens eget trädgårdsprojekt.
Genomförd rå finish
– Vi har inga fönsterkarmar, utan har bara skurit ut hål i betongen som definierar öppningarna mot utsikten. Stilgreppet hjälper till att minska skillnaden mellan inne och ute och gör att betongen blir ännu tydligare. Det är rent och rått på en och samma gång.
Inga av komponenterna är prefabricerade. Hele huset är gjutet på plats och alla ytor har slipats.
– Allt sitter ihop. All elektronik och vattenburen värme har gjutits in från start och bakats in i betongen. Det har gett oss en slankare konstruktion, förklarar Ådne.
Betong från topp till tå
Här går fasad och byggmaterial hand i hand, som en modern arkitektonisk hyllning till de traditionella stenhusen eller timmerhusen.
Betongen präglar hela huset. Även invändigt. Som kompensation har man valt trägolv i allrummet på översta våningen, för att vara mer exakt handlar det om furuplank som limmats fast direkt i den gjutna betongen. På våningen under – där vi hittar sovrummet, barnrummet och hallen – har några av väggarna klätts med så kallade limfogskivor av kvistfri furu.
En alldeles speciell balans
– Vi har balanserat det varma mot det kalla. Man behöver material som utmanar betongen, som kan vara skoningslös. Tanken var också att använda material som vi inte behöver fixa med och som bara åldras på ett vackert sätt. Det här är inte ett hus som ska renoveras.
Innertaket under snedtaket går inte ens att renovera. De självbärande stålplattorna är ovanliga i bostadsbyggen, men vanliga i köpcentra, lager och idrottshallar, där taket omfattar stora ytor och kostnaderna ska hållas nere. Plattorna är perforerade, vilket ger en bullerreducerande effekt och bidrar till god akustik i ett rum som i övrigt domineras av hårda ytor. Ovanför köksområdet har man byggt en mezzanin, som nås via en nedtagbar stege.
Smått, men överraskande rymligt
I resten av allrummet är det luftigt och öppet ända upp till nock.
– Det skapar en fantastisk rymlighet i bostadsytan. Man blir överraskad när man kommer upp och upplever att det är så generöst, anser Ådne.
”Uppleva” är nog nyckelordet, för rummet är relativt smalt. Det skulle snabbt bli trångt med stora djupa soffor här inne.
– Det finns plats för en soffa och stol, men det känns ändå rymligt!