Konstnären Carl Locher tidigare hem
”Mellan två hav, så långt upp i Danmark du kan komma, där Skagerrak och Kattegat omfamnar varandra, och sanden och vinden kämpar mot landet, där ligger Skagen.”
Med dessa ord inleder VisitDenmark sin danska beskrivning av fiskeläget med de karaktäristiska gulklädda husen, som genom tiderna har lockat så många både från när och fjärran. Vi har begett oss norrut för att besöka konst- och möbelhandlare Thomas Schlosser, som precis har slutfört restaureringen av en av stadens arkitektoniska pärlor, konstnären Carl Lochers hus.
Huset, som fått förfalla under flera år, är ritat av arkitekt Ulrik Plesner, som även står bakom många andra av Skagens kända byggnader. Arkitekten Poul Neder gaard, från ”Foreningen for Bynings- og Landskabskultur i Skagen og Råbjerg Sogne”, ger Lochers Hus ”bevaringsværdi 1”. Detta är en kategorisering som normalt endast tilldelas K-märkta hus, och det placerar huset som en del av Skagens kulturarv i likhet med hamnmästarbostaden, Brøndums Hotel och tullbyggnaden.
Första mötet med huset
Knappt fyra år har det tagit att renovera huset, och Thomas Schlosser har både sin far och sin storebror, som båda är extremt skickliga hantverkare, att tacka för det vackra resultatet.
– Jag är uppvuxen i Jerup i Nordjylland och har alltid sommarsemestrat i Skagen. 2016 var jag här uppe med en vän och på väg mot stranden gick vi förbi huset. Vi såg att det stod tomt och var i ett rätt dåligt skick. Det stod även en container på infarten och jag minns att jag tänkte att det var en riktig lyckost som fått tag i denna pärla till hus och nu står inför ett stort, men också galet spännande renoveringsjobb, säger Thomas Schlosser. Han grämde sig otroligt över att det inte var han själv.
– Senare samma dag gick jag av en slump förbi en fastighetsmäklares skylt fönster och fick syn på annonsen i fönstret. Dagen därpå hade jag köpt huset, men först efter att jag talat igenom det ordentligt med min far om vad det unge fär skulle kosta att renovera det samt fått honom att lova att han skulle ansvara för uppdraget, ler Thomas Schlosser.
Från ruckel till slott
Man har vänt upp och ner på varenda centimeter, både inne och ute, och idag strålar huset i all sin prakt till glädje både för stadens bofasta invånare och de många turisterna. Den mest markanta förändringen är om vi bortser från de nyanlagda utomhusytorna med klitter och strandråg tillbyggnaden. I den är taket öppet ända upp till nock, här finns frilagda bjälkar, fönster mot tre väderstreck och en oemotståndlig liten pool. Detta är en maktdemonstration av hur ett spaområde inomhus ska se ut.
– Vi skapade också en helt ny takkonstruktion, lade nya golv och satte i nya fönster med kopplade ramar samt anlade fyra nya badrum det fanns nämligen inga alls när vi började. Det var ett omfattande arbete, förklarar Thomas Schlosser.
De berömda Skagen-målarnas by
Lochers Hus är närmaste granne till just Brøndums Hotel – som ritats av samma arkitekt, Ulrik Plesner – och det var hotellet som var samlingsplatsen för den konstnärskoloni som bosatte sig i Skagen i slutet av 1800-talet. På den tiden var Skagen en svår plats att ta sig till. Utan tågförbindelse fick man sig hit antingen via häst och vagn från Frederikshavn. Kom man sjövägen fanns det ingen hamn, vilket gjorde att fartyg tvingades lägga till längre ut vid Vestkysten, där det gick stora vågor som gjorde det farligt att sig i land.
Det gamla fiskeläget i Skagen hade då runt 2 000 invånare som levde ett en- kelt och strävsamt liv. Fiskeläget ligger nära Grenen, där Skagerrak och Katte- gatt möts, vilket skapar hårda väder- och strömförhållanden. Men här finns även en del av Danmarks vackraste natur, och ryktet om dessa vackra omgiv- ningar och ett ljus som saknar motstycke lockade hit en ström av konstnärer, som senare kom att revolutionera den danska konsthistorien.
Skagenmålarna hyllade området för dess vackra natur, unika ljus och enkla tillvaro. Carl Locher ingick i konstnärskretsen. Han var en skicklig marinmålare, men hamnade lite i skuggan av vännerna P.S. Krøyer och Michael Ancher, berättar Thomas Schlosser, medan han visar oss runt i ateljén och förklarar hur Locher enligt uppgift kontrollerade ljuset i rummet via fönsterluckorna i de små fönstren mot söder och väster.
Passion för inredning
Som det sig bör i en ateljé strömmar det mesta av ljuset in från det gigantiska fönsterpartiet mot norr, vilket ger så lite direkt sol som möjligt. De mörka, höga träpanelerna och det höga mörka trätaket i ateljén har Thomas Schlosser klokt nog bevarat. Däremot bytte han ut de ursprungliga trägolven i husets bottenvåning mot stora Jura Grau Blauplattor, vilket är mer praktiskt och mer modernt.
– Men också för att jag gärna ville ha golvvärme, förklarar han. Med den stora kärlek Thomas Schlosser hyser för utsökta möbler, konst, keramik och ja, in- redning generellt, kan man verkligen förstå varför han inte kunde låta bli möjligheten att ta över och rädda Lochers Hus.
– Det är dessvärre ohyggligt vanebildande att inreda och så snart jag lägger vantarna på nya kvadratmeter, fyller jag dem. Jag måste verkligen påminna mig själv om att det är okej att även ha lite luft här och var att möbler och konstverk faktiskt blir vackrare när de kan betraktas på avstånd. Men när man älskar möbler och konst som jag gör, kan man helt enkelt inte få nog. För mig är nog möbler och konst som vissa män har det med klockor och många kvinnor med skor. När jag ser något vackert kan jag bara inte låta bli att köpa det.
En blandning av nytt och gammalt
Det är inte klassiska skagenmålningar som Thomas Schlosser valt att fylla hemmet med, och inte heller traditionell marinkonst. Istället pryds det av abstrakt konst av bl.a. Absalon Kirkeby, Søren Hagen och Albert Bertelsen, medan keramik av Arne Bang, Axel Salto och Eva Brandt samt skulpturer av trä, brons och järn, bl.a. av konstnären Ask Emil Skovgaard och Bernhard Lipsøe, har strötts ut med generös hand runtom i hemmet på piedestaler, på spiselkransen samt på soff- och matbord.
– Jag har försökt att hålla det lättare och mer överskådligt här uppe. Lite mer fri lek och lite fler moderna möbler än vad jag brukar inreda med annars. Vad gäller konsten har jag även blandat nytt och gammalt, ett grepp som gör att ett intressant spänningsfält uppstår. Till exempel står mitt senaste konstköp, ett litet stilleben av Vilhelm Lundstrøm, i skärande kontrast till det moderna verket av Søren Hagen, som hänger i hallen, säger Thomas Schlosser.
Många hade nog rört upp himmel och jord för att skaffa sig ett passande verk eller två av Carl Locher, men inte Thomas.
– Ta till exempel Ask Emil Skovgaard. Han gör fantastiskt vackra möbler. Det är ren och skär möbelkonst och med ett ovanligt starkt fokus på detaljer. De välvda formerna har referenser till tiden strax före de moderna danska klassikerna och arkitekter som Frits Henningsen och Ole Wanscher. Men hans konstverk är ännu mer unika, och när vi på Klassik ställde ut hans möbler och för övrigt sålde en del av dem till förmögna amerikaner, kom han även med några av sina konstverk. Jag köpte tre verk på stående fot och av dessa har jag tagit med två hit upp. De är som gjorda för att hänga här. Hamnen, havet, färgerna, naturen och det maritima uttrycket.
I ett med naturens rofyllda färger
– Generellt gäller det att formspråket gärna får bullra, men i gengäld får inte färgerna sticka iväg åt alla möjliga håll då blir det för rörigt för mig, säger Thomas Schlosser.
Färgsättningen är också lugn och monokrom. Samtidigt är den lite dyster, men passar fint ihop med naturens toner. Sand, jord, strandråg och hav en grå vädersdag och sådana finns det ju som bekant en hel del av i Danmark.