© ANDREAS MIKKEL HANSEN

Totalrenoverat gaveltakshus från 1970-talet – nära natur och hav skapade de ett hem i symbios med omgivningen.

Det var det fantastiska läget mellan sanddynernas toppar och himmelen som övertygade Grethe och Bent om att det var rätt helt tomt för deras drömhus.

Ett unikt läge nära natur och hav

Grethe och Bent Hansen letade efter ett hus som kunde renoveras och hade ett unikt läge nära naturen och havet. De körde ut för att titta på huset en grå och dimmig regnvädersdag och tänkte att här fanns det potential. När de såg det igen två veckor senare var det en vacker sommardag med solsken från en klarblå himmel och 30grader varmt. Det avgjorde saken.

– Vi tog oss snabbt upp på toppen av sanddynen, där man har 360-graders utsikt över havet, landskapet och fjorden och visste att det var här vi skulle vara. Det lilla trivsamma A-huset låg som i en tidsficka från 70-talet. Vi bestämde oss för att vi skulle prova att använda det som det var, innan vi gjorde några ombyggnader, berättar paret om deras omedelbara överväganden och det bunkerbelagda området.

© Andreas Mikkel Hansen

Grethe och Bent Hansen är egenföretagande ingenjör respektive sjuksköterska.

Huis natuur
© Andreas Mikkel Hansen

Nära himmel och hav.

Huis natuur
© Andreas Mikkel Hansen

Huset ligger vackert inbäddat i omgivningen.

Med utgångspunkt från en LEGO-modell

Deras tankar var bland annat att huset skulle öppnas upp mer mot sanddynerna och havet för att skapa samhörighet med naturen. Det skulle inte bara ge massor av ljusinfall, så man kunde följa de stora och snabba väderförändringarna som präglar västkusten.

Bents idé var att byggnaden skulle få en väldigt enhetlig framtoning utifrån, i antraci tgrått med svart tak och grå fönster, så att det samlade intrycket blev ett hus inbäddat bland sanddynerna, i ett med landskapet. Han byggde en LEGO-modell av huset, som är nästan exakt det hus som står här idag.

Huis natuur
© Andreas Mikkel Hansen

Bordet är från JYSK medan brickan kommer från Ferm Living, och temuggen från Vipp. Ljusstaken med sitt fina öra är en LED-Wick-lampa från Graypants, och bänken är från Skagerak.

© Andreas Mikkel Hansen

Bunkrarna byggdes som en del av Atlantvallen under andra världskriget.

© Andreas Mikkel Hansen

Paret njuter av utsikten genom det stora fönsterpartiet, och när mörkret faller är det alltid en fantastisk upplevelse att studera stjärnhimlen. Linum Lounge-stolarna är från Skagerak.

En vink till det förflutna

Beslut om inredning och material har fattats i samarbete med parets svärdotter, arkitekt Matilde Friese, utifrån perspektivet att allt skulle vara enkelt och naturligt. Som referens till bunkrarna runtomkring föll valet på betong till golvet, och träpanelen på väggar och tak är i sin tur en nickning till färgerna hos sanden och drivveden.

Stålet i köket har en historisk referens – kusten i området kallas nämligen ”Jernkysten” efter som många fartyg har gått på grund här. Dessutom var stål ett praktiskt val, eftersom det kunde formas till bänkskivor och vinklas upp mot väggen.

Huis natuur
© Andreas Mikkel Hansen

Köket är ett ramkök och utfört av SIG Køkken i samarbete med Grethe och Bent. Paret var själva påsågverket och valde ut den douglasstam som lådfronterna skulle tillverkas av. Bänkskivan, som Bent har ritat, är tillverkad på en lokal maskinverkstad.

Huis natuur
© Andreas Mikkel Hansen

Fläktkåpan på väggen skulle ta så lite plats som möjligt och fungera som ett dekorativt och funktionellt element tillsammans med resten av köket i stål och trä. Lamporna är från Ikea.

Ett hem med plats för allt

– Vi kunde också ha valt att följa den ursprungliga stilen hos A-huset vid ombyggnaden. Men paret drömde om att bygga ett loft som skulle ge havsutsikt och högt i tak.

Douglaslisterna som strävar uppåt understryker höjden och de längsgående får huset att öppna sig mot havet. I det store rummet är köket centralt placerat för familjens sysslor, oavsett om det handlar om matlagning, bakning, mys framför kaminen eller en tupplur i myshörnan i vardagsrummet. Inne i huset bidrar vardagsrummets avslutning mot sanddynerna till att skapa en ombonad känsla, och de som så önskar får möjlighet att avskärma sig lite från det starka ljuset när solen skiner.

Huis natuur
© Andreas Mikkel Hansen

Alla sovrum har dubbelsängar, takfönster, träväggar och cementgolv som är lätta att underhålla och rengöra. Sänglamporna är från det ursprungliga A-huset. Påslakan och överkast är från Geismars.

Huis natuur
© Andreas Mikkel Hansen

I förlängningen av det kombinerade köket och allrummet finns en långsmal korridor, som leder ner till tre sovrum och ett badrum med bastu. I slutet av korridoren finns en dörr ut till terrassen.

Huis natuur
© Andreas Mikkel Hansen

Matbordet samt bänken är gjorda av Bent, medan dynorna är måttillverkade av Skumhuset. Lampan över matbordet är från Ilva, och den svarta bänken och pallen är från Skagerak. På bordet står glas från Vipp och en mjölkkanna från Ferm Living.

Läs också:

Huis natuur
© Andreas Mikkel Hansen

Soffan har Bent ritat och byggt av björkfanerskivor och dynorna är har sytts upp av Skumhuset i Aarhus. Den ulliga mattan är från Vipp, och modellsegelbåten på golvet har familjen själva byggt.

Huis natuur
© Andreas Mikkel Hansen

Med koket till vänster och vardagsrummet till höger blir kaminen familjens givna samlingspunkt när kvällen kommer. Tanken med lamellerna är att understryka riktningen: man låter blicken vandra mot havet och mot himlavalvet. Paret har hjälpts åt att sätta upp lister på totalt 4,5 km med 7 500 skruvar.

Huis natuur
© Andreas Mikkel Hansen

Överalt i huset har trälameller, cement och spackelmassa använts. Både badrummet och bastun har byggts ut, men ligger kvar på samma plats som de låg ursprungligen. De låga metallhyllorna har paret själva tänkt ut och monterat på den grova väggen. Badborste och -svamp är från Blindes Arbejde.

Huis natuur
© Andreas Mikkel Hansen

Bastun är samlingsplatsen efter ett dopp i havet en ruggigt kall höst- eller vinterdag, för i den här familjen badar de flesta året runt. Handfatet i badrummet kommer Spa Kompagniet, handdukarna från Vipp och handtvålen från Tromborg.