Under ett gammalt ursprungligt stråtak döljer sig ett helt unikt och modernt hem

Denna bostad från Sydlesvig har genomgått en otrolig renovering, där endast murstenar och stråtak från 1800-talet har bevarats. Se slutresultatet här.

Vackert hus med halmtak
© Jose Campo

Ett historiskt hus

Lanthus med stråtak är själva sinnebilden av lantlig harmoni, och med deras idylliska atmosfär är de väldigt eftertraktade. Man ser dem oftast med lerkantade väggar och romantiska stockrosor, men hos denna tyska familj har huset transporterats till en ny tidsålder genom en speciell modernitet.

Det helrenoverade huset ligger i Sydslesvig och byggdes ursprungligen av bönder i slutet av 1800-talet. Omgivningarna präglas av pittoreska rågfält och utsikt mot naturreservatet i Gelting Birk, där vildhästar och hjortar fortfarande strövar fritt i marsklandet. Ägarna var därför helt inställda på att köpa huset, trots att det var i ett sorgligt skick. Under ett decennium hade huset stått helt övergivet och bara fått förfalla.

Gård Sydslesvig
© Jose Campo

Lanthuset från 1800-talet används som sommarhus av ett tyskt par bosatta i Hamburg. Eftersom huset vetter ut mot landsvägen valde arkitekterna att bevara den traditionella fasaden med ursprungligt, blankt rött tegel, stråtak och välvt takutsprång över dörren. På samma sätt har kullerstenen tänkts in i det samlade intrycket.

Läs också:

Halmtak hus med fantastisk utsikt
© Jose Campo

Området Gelting Birk, som huset ligger i, är ett naturreservat vid Flensborg Fjord i Sydslesvig. Birk var ursprungligen beteckningen för ett mindre juridiskt distrikt, som var avskilt från ett härad, och det fanns både kungliga, kyrkliga och adliga ”birker” (juridiska distrikt). De flesta av dessa avskaffades i samband med de jordreformer och sociala reformer som genomfördes i Danmark under perioden 1788–1850. Idag nyttjas området som rastplats för många olika arter av flyttfåglar samt av en del fågelarter som övervintrar här.

Otraditionellt lantställe

Stilmässigt var byggnaden i ett slags originalskick med en så låg takhöjd att ägarna inte kunde stå upprätt i flertalet rum. På baksidan låg det en svinstia och runt huset hade man byggt till en mängd småhus. Taket hade dessutom i det närmaste fallit in.

Det krävde en visionär inställning för att se möjligheterna i huset. Därför kontaktade ägarna Jan Henrik Jansen Arkitekter, som med sin experimentella approach har vunnit priser för sina säregna sommarhus, och den australiska arkitekten Marshall Blecher, som är partner i Copenhagen Islands-projektet, som består av flytande ögrupper i Köpenhamns hamn.

Drömmen var nämligen att göra om huset till både ett otraditionellt och modernt lantställe, där ägarna, som driver ett internationellt företag och bor i Hamburg, kunde koppla av på helgerna och senare använda som fast bostad.

Hall med vackert ljusinsläpp
© Jose Campo

Det gamla huset har ett vackert ljusinfall genom de småspröjsade fönstren, som har bevarats ut mot vägen, och som iscensatts på ett överraskande sätt genom en ny stram arkitektur på insidan. Väggarna är putsade med obehandlad kalkputs, vilket ger en matt yta med mycket struktur. De ursprungliga, låga innertaken har tagits bort, så att det nu är öppet upp till nock med frilagda bjälkar.

Gård Sydslesvig
© Jose Campo

En panoramautsikt mot Gelting Birk har tänkts in både i upplevelsen av huset och utomhuslivet, där den nedsänkta terrassen ger lä samtidigt som man kan sitta på stegen och njuta av naturen.

Läs också:

Grafisk trappa dolt rum
© Jose Campo

I stället för en mer romantisk approach till husrenoveringen ville ägarna ha ett modernt uttryck och valde en trappa som är grafiskt inskuren i rummet och som gömmer ett rum bakom en diskret, dold dörr.

Respekt för originalitet

Eftersom de flesta liknande hus i området hade renoverats till oigenkännlighet, var det viktigt för arkitekterna att bevara husets historiska uttryck. Därför bevarades husfasaden ut mot vägen och återuppbyggdes med minimala förändringar. Endast ett vindsfönster av svart stål indikerar att mer substantiella förändringar har ägt rum. Och det syns i hög grad på baksidan som vetter ut mot trädgården.

Under stråtaket har man skapat en diskret tillbyggnad med stora, svartramade fönster som går från golv till tak. Tillbyggnaden kontrasterar effektfullt mot det historiska uttryck som teglet och stråtaket förmedlar. Här ligger vardagsrummet, som bokstavligt talat är inramat av ek, ett uttryck som fortsätter när man går ut genom utgången till den nedsänkta träterrassen.

vardagsrum av trä
© Jose Campo

En tillbyggnad i trä och glas på husets baksida ger en upplevelse av att vara nära naturen, och rummets öppna hörn mot söder och väster släpper in solen i huset. Medan det stora kombinerade köket och allrummet har ett tak som går upp till nock, har man valt en lägre takhöjd i det angränsande vardagsrummet, som även har träfodrade väggar och möbler i neutrala färger.

Modernt och stilrent kök
© Jose Campo

I de nya fönsteröppningarna är karmarna inbyggda för att inte synas. De döljs istället av väggen, som hål som inte drar uppmärksamheten till sig. Husets entré ligger i köket, men har skärmats av med en lamellträvägg.

Läs också:

Kök-matrum med sluttande väggar
© Jose Campo

Det ursprungliga huset bestod av flera små rum med lågt i tak, där några har bevarats i husets ändar. Som en markant kontrast till detta öppnades taket i den centrala delen av huset upp ända till nock, så att man fick ett stort kombinerat kök och allrum, där frilagda bjälkar skapar en visuell effekt i taket. Matbordet är en förlängning av bänkskivan, som är en sockel av betong som sänkts ner med kran. Ramarna i ek skapar ett ljust och rofyllt uttryck där Y-stolarna, designade av dansken Hans J. Wegner, diskret smälter in.

Från 14 rum till ett

Under ombyggnaden har man inte brukat våld mot det som gick att använda av den ursprungliga byggnaden. Tvärtom har glaspartierna byggts in i områden som var skadade av de tidigare tillbyggnaderna.
Inomhus definierades husets hjärta av en labyrintisk konstruktion bestående av fjorton rum, där man rev väggarna så att ytan öppnades upp. Här finns i dag ett stort, rymligt, kombinerat kök och allrum med öppet upp till nock, frilagda ekbjälkar och en i det närmaste sakral stämning – en vacker förening av det historiska och moderna.

En miljövänlig lösning

I samma mitt sänkte man ner en sex meter lång betongsockel med lyftkran samtidigt som man rekonstruerade taket. Sockeln fungerar både som köksö och matplats. Materialmässigt passar den vackert till väggarna, som är putsade med obehandlad kalkputs.

Dörrkarmar av ek
© Jose Campo

Dörrkarmarna i huset är gjorda av ek och skapar en varm, mjuk kontrast mot de råa, vitputsade väggarna. Tidlös design är kännetecknande för sovrummets inredning, där fällstolen JH-512 av dansken Hans J. Wegner kan fällas ihop och hängas upp på väggen.

Gård Sydslesvig
© Jose Campo

En svart vägg markerar tillbyggnaden och är med materialvalet ett av de få, men markanta yttre tecken på det gamla lanthusets omfattande renovering och modernisering. För att tillbyggnaden skulle kunna sättas in under det stora stråtaket, sänkte arkitekterna golvnivån i vardagsrummet, vilket samtidigt skapade ett flöde mellan inne och ute eftersom terrassen är byggd i samma nivå. Eftersom arkitekterna valde att bevara husets fasad mot vägen, ville de gärna ha några markanta ingrepp på baksidan som kunde skapa kontrast och spänning. Framförallt i förhållande till ljusinfallet från de små fönstren mot vägen, som skapar privatliv mot nyfikna blickar, och de stora öppningarna mot trädgården och landskapet, som släpper in ljus.