vacker innergård med växter och stenar © Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Upplev det estetiska betonghuset i japansk minimalistisk stil

I detta hem samspelar det skandinaviska med den rå betongen och 1960-talets minimalistiska linjer.

Rasmus Bak Hus © Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Arkitekten Rasmus Bak sitter på armstödet på en Bolia-soffa, vars varma läder kontrasterar mjukt mot den rå betongväggen.

betonghus med japanska och 60-tals minimalistiska linjer © Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Japansk stil

Med avlånga dimensioner, platt tak och rena material som ek och rå betong vilar det något estetiskt avskalat och elegant ödmjukt över arkitekten Rasmus Baks privata hus, som har hämtat inspiration från 60-talets minimalistiska uttryck. Det omges av städsegröna buskar och ligger nära vattnet vid Risskov i Aarhus, men stämningen på tomten är både tid- och platslös med en cool vibe a la Palm Springs blandad med en lugn japansk känsla.

Vi skulle kunna börja med de stora linjerna, men vi kan även dyka ner i vilken detalj som helst, som den supersmala ekskivan som i det närmaste svävar över köksbordet, den japanska papperslampan i hjärtat av hemmet eller färgskalan, där allt vitt har rensats ut för att uppnå en dämpad och naturlig framtoning. Oavsett var vi börjar, hänger allt ihop i ett organiskt flöde.

betonghus med japanska och 60-tals minimalistiska linjer och innergård © Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Husets hjärta är det stora kombinerade köket och allrummet, där ljuset flödar in från alla håll, och den stora japanska papperslampan hänger som en vit sol över matbordet i mitten. Betongmaterialet är noggrant balanserat med mjuka gardiner från Kvadrat, och matbordets schweiziska skiffer kontrasteras effektfullt av den naturfärgade flagglinan på Kjærholms lätta PK1-stolar i borstat stål. Dörr- respektive fönsterpartier från golv till tak har specialdesignats i ek och tillverkats av Krone Vinduer.

skulptur av keramiker Louise Gaarmann, och en bricka från Skagerak lutad © Birgitta Wolfgang Bjørnvad

På fönsterbrädan står en skulptur av keramiker Louise Gaarmann, och mot väggen står en bricka från Skagerak lutad. Allt det praktiska i köket har tänkts in i designen, men dolts visuellt. Baks Arkitekter har designat köket, som sedan har producerats av Garde Hvalsøe och byggts av överskottsträ från Dinesen.

betonghus med japanska och 60-tals minimalistiska linjer och innergård © Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Överallt har man vidsträckt utsikt, flytande övergångar och ändå definierade rum. I köket har man utsikt mot innergården och vardagsrummet.

Rofylldhet och rene linjer

Helheten betyder allt för Rasmus Bak, som arbetar med arki- tektur och design i ett kompromisslöst samspel i allt från de stora linjerna ända ner till detaljer som växter och ljus. Även om han har upplevt det som något alldeles speciellt och fritt att rita sitt eget hem, är processen densamma som han framgångsrikt har förfinat under snart 20 år.

– Jag arbetar alltid med formgivning, interiör, ljus, luft, övergångar, materialitet, material, trev- nad och rofylldhet, och jag har alltid klonat det skandinaviska och det japanska. Jag har utmanat mig själv att skala bort allt överflödigt och skapa något där inget bullrar, stör eller känns pråligt. Jag har tagit det bästa från min erfarenhet för att skapa en rofylld grund. Det är otroligt viktigt för mig att jag har ett privatliv och ett hem där jag kan dra mig tillbaka och koppla av, säger Rasmus Bak.

modernt minimalistiskt vardagsrum i betonghus och lädersoffa från Bolia © Birgitta Wolfgang Bjørnvad

En inbyggd eldstad i väggen som skiljer kök och vardagsrum skapar värme i båda rummen och kan ses från flera platser i hemmet genom golv-till-tak- fönstren mot innergården. Vardagsrummet är inrett med en generös lädersoffa från Bolia och en Wegner Flaglinestol, vars mjuka naturmaterial kontrasterar vackert mot den grå betongen.

Läs också:

modernt minimalistiskt vardagsrum i betonghus © Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Hela rummet ramas in av ljuset från två av husets innergårdar: Till vänster den stora, avgränsade terrassen med en pool gjuten i betong och en mindre innergård längst bak
med stenbeläggning, växter och utedusch.

skrivbord designat av Baks Arkitekter © Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Den bortre delen av vardagsrummet är inredd med en flexibel kontorsplats med Arne Jacobsens sjuan i en stoppad läderklädd version och ett skrivbord designat av Baks Arkitekter.

God inramning för vardagen

Och sist men inte minst handlar det för honom om att skapa en inramning kring det goda livet. Kring vardagen. Därför bidrar omgivningarna, från den närbelägna stranden till de beskurna buskarna framför huset och det vilda gräset i trädgården på baksidan av huset, till att definiera den arkitektoniska berättelsen.

Det gör även det kalla morgondoppet i poolen på en vinterdag när det är för mörkt att bada i havet, eller mysstunderna med barnen när brasan sprakar i kaminen. Rasmus Bak namnger alla sina projekt och den egna villan heter In Situ, latin för ”på plats” och en fackterm för betong gjutet på plats, vilket är fallet här.

LE CORBUSIER-AFFISCH i betonghus © Birgitta Wolfgang Bjørnvad

En Le Corbusier-affisch ger en färgkonstrast mot sovrummets grå väggar.

minimalistiskt sovrum med betongväggar och träsäng © Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Sovrummet karaktäriseras av en minimalistisk estetik, där vintage-Wegner-sängen med rottinggavel täcks lite slarvigt av ett linneöverkast och flankeras av vägglampor från Ferm Living.

Läs också:

minimalistiskt badrum med betongväggar och rund spegel © Birgitta Wolfgang Bjørnvad

I badrummet framstår kommoden som en skulptural möbel specialdesignad för rummet och huggen ur ett stort stenblock från Vals i Schweiz och bearbetad av Vaselli i Italien i samarbete med Zurface. Ådringar och strukturer på sten och betong skapar en dramatisk mönstermix, där den cirkelrunda spegeln mjukar upp uttrycket.

En fascination för betong

Rasmus pappa var murarmästare och hans fascination för betong går tillbaka till barndomen. I hans eget hus har mycket annat än betongen har gjutits på plats och specialbyggts: Handfaten i badrummet är designade av Baks Arkitekter och utskurna ur stora block av schweiziskt skiffer, dörrarna har designats av Dinesen-ekplankor i fullhöjd från Vahle, och fönsterkarmarna i ek från Krone Vinduer är specialtillverkade.

INNERGÅRDEN utanför finns en utedusch som kan användas året runt © Birgitta Wolfgang Bjørnvad

På innergården utanför finns en utedusch som kan användas året runt.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Ute och inne avspeglas i en smal helfigursspegel som matchar rumskänslan och höjden till taket i badrummet

En balansgång mellan feminint och maskulint

Köket är monokromt i sammetslen ek med raffinerade och lätta vertikala linjer inspirerade av skogens höga trädstammar och ritat av Baks Arkitekter för Garde Hvalsøe, som har byggt det i Layers-plankor från Dinesen. Mjuka textilier från Kvadrat ger en taktil, feminin touch.

– Kungstanken är liten, men bra. Vi lever i en hektisk och rörig tid. Steve Jobs talade om vikten av att skära bort buller för att frigöra energi för andra saker. Det är det jag har gjort med huset, berättar Rasmus Bak.

Därför strömmar det ljus och luft genom huset, som är avskalat ända in till benet men ändå operfekt och organiskt. För när man använder naturliga material uppstår det något man inte kan styra. Det man planterar fortsätter växa, träverket åldras och även betongen förändras med tiden. Och det är en helt medveten del av helheten och arkitektens poesi.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Betongytorna på väggar och glaspartier inramade av ek skapar en nedtonad estetik runt poolområdet och innergården på 80 m2. Poolen är inte bara ett grafiskt element, utan används året runt. De två enkla stolarna designade av Jørgen Høj och Poul Kjærholm säkerställer den omisskännliga nordiska atmosfären på ekterrassen, samtidigt som stilen klonar det skandinaviska, det japanska och 60-talets minimalistiska linjer kända från amerikanska Case Study Houses i Los Angeles och Palm Springs. Byt ut träden i bakgrunden mot palmer och vi skulle kunna vara i Kalifornien.

minimalistiskt betonghus med japanskt inflytande och pool © Birgitta Wolfgang Bjørnvad

En matplats har inretts i en övertäckt nisch, som ger skugga från solen om sommaren och värme under årets kalla månader.