Upplev hemmet med extraordinärt högt i tak!

Med en takhöjd på 8 meter, en djungel över eldstaden och en surfbräda i köket är det omöjligt att inte bli imponerad!

Nikki Butenschøn
© Inger Marie Grini

Arkitekten, inrednings- arkitekten och möbeldesignern Nikki Butenschøn är partner i Haptic Architects. När han skulle bygga sin egen lägenhet ville han prova olika speciallösningar.

KOMBINERAT KÖK OCH ALLRUM
© Inger Marie Grini

Matplatsen ligger i förlängningen avköket och i den del av rummet som har dubbel takhöjd. Han har själv designat bänken i ek. Dynorna kommer från puter.no och CH23-stolarna från Carl Hansen & Søn. Tavlan Seven Years Later är av Espen Dietrichson. Bordsskivan Loop från Hay har Desktop-beläggning – en linoleumbeläggning på två millimeter från Forbo som ger en mjukare och ljusare yta. Mattan är från Kasthall.

Unik lösning

– Jag tycker det är rätt viktigt att det är unikt. Det är en arbetsskada, ler Nikki Butenschøn, som är arkitekt, inredningsarkitekt och möbeldesigner. När han skulle bygga sin egen lägenhet såg han detta som ett enaståen- de tillfälle att utforska olika speciallösningar, och på alla sätt undvika ”klipp ut och klistra in"-lösningar.

– Man kan tröttna om man ser för mycket av samma sak. Här hemma har jag tvingats göra saker som är lite smartare och klokare, anser han. Vi befinner oss i ett typiskt flervåningshus från slutet av 1800-talet, men Nikkis lägenhet är allt annat än typisk. Det första som möter oss när vi stiger in är en egendesignad trappa, där den nedersta halvan är sluten och enbart gjord av douglasgran, medan den övre delen är en öppen och luftig stålkonstruktion med tre steg.

I spjälväggen finns infällda frostade glaspaneler som släpper in dagsljuset från sovrumsfönstret i trappan. Köket och matplatsen är på samma nivå och här kan vi tala om rejäl takhöjd. Det Nikki har ratat som för fyrkantigt, har han fått tillbaka i kubik. Upp till nock är det cirka åtta meter och även takfönstret bidrar till att för- stärka luftigheten. Sådana kvaliteter hittar du inte i dagens nybyggnationer, framhåller Nikki.

– Jag vill inte bo i ett nytt hus av betong, med 2,4 meter till taket och garage i källaren.

YTA AV LINOLEUM
© Inger Marie Grini

Bordsskivan från Hay har fått en linoleumbelägg- ning från Forbo i färgen Mushroom. Materialet dämpar skarpa ljud när hårda föremål läggs på bordet. Fellow-kannan i skinande krom kommer från Bolina, medan den ljusgula porslinsvasen är från Jossolini.

Läs också:

hängande trädgård
© Inger Marie Grini

På andra våningen har Nikki lyckats skapa en egen liten hängande trädgård.

Inomhusdjungel

Öppenhet lockar blicken till upptäcktsfärd. Här kan blicken vandra uppåt längs den putsade eldstaden, där några konstiga strängar dinglar i hörnet. Strängarna är luftrötter från monsteran, som har frodats explosionsartat på våningen ovanför. Däruppe har Nikki skapat en oas, en generös samling av tropisk klorofyll. Det är inte bara han som trivs med takfönster.

Blicken får vandra vidare tills vi måste blinka och gnugga oss i ögonen.

Skiva i massivt trä
© Inger Marie Grini

Skivan i massivt trä skjuter ut 1,20 meter från köksön och liknar nästan mer en surfingbräda än en bordsskiva. Fönsterväggen är klädd med lärkfaner och den korta vägg- och arbetszonen i köket är klädd med sexkantigt kakel från Fagflis. Lightwood-barstolarna är från Maruni och Gregg-glaspendlarna från Foscarini. Kökets infällda kabelgömmor och integrerade downlights är en del av Storm-systemet som har utvecklats av One A.

Svävande bänkskiva

En bordskiva sticker ut från köksön. Skivan tycks sväva fritt över golvet, utan någon form av stödben. Vad är detta för synvilla? Men precis som med all annan magi finns det även en naturlig förklaring till detta. Bords- skivan vilar på en stålram, som fortsätter ungefär en meter in i köksöns ram, som i sin tur är fastskruvad i golvet.

För att uppnå den dubbla takhöj- den och alla de egendesignade lösningarna var det enklast att börja från scratch. Därför hade Nikki valt ut en lägenhet där han hade helt fria händer. Här kastade sig Nikki över väggar och tak, likt en jägare kastar sig över ett nedlagt djur. Det var ett hårt arbete där allt skulle bytas ut.

– Jag rev ner allt! Ända in till murstenarna. Det var egentligen inte min plan att gå så hårt åt lägenheten, men allt var så snett och vint och inpyrt.

svarta köksskåp
© Inger Marie Grini

Köket har han byggt själv från en HTH-stomme. Fronterna består av MDF och ekfaner, pigmenterad och oljad med Rubio Monocoat. Stänkpanelen och bänkskivan är av kompakt laminat. Stänkpanelen har fått hål så att avskurna rundstavar kan flyttas runt och bilda flexibla hyllkonsoler. Köksarmaturen kommer från Cea och vägglampan är en Serge Mouille.

modernt scandi vardagsrum
© Inger Marie Grini

Övervåningen får dagsljus från fönster i tak och halvväggar. Soffan är från Sancal, medan länstolen Cité är gjord av Jean Prouvé och taburetten är från Jasper Morrisons Cork-familj, båda från Vitra. Soffbordet är ett modifierat Ikea-bord, som fungerar mest som pall. Mattan av återvunna plastflas- kor kommer också från Ikea. Hyllväggen, som Nikki själv har designat, har en möbelsnickare fått bygga.

Läs också:

gästrummet
© Inger Marie Grini

Både hemmakontoret och gästrummet är en del av den öppna planlösningen på andra våningen. Woody Low-förvaringsmodulerna kommer från Hay.

stora tropiska växter i terrakottakruka.
© Inger Marie Grini

Det annars oanvändbara området mellan trappan och avsatsen har inretts med små och stora tropiska växter, var och en i sin egen terrakottakruka.

KONTORSDEKORATION
© Inger Marie Grini

Terrakottamugg från Kollekted By och marmorklot från Granit. Leksaksbilen är gjord av Nikkis pappa.

Lång process

Nikki byggde om lägenheten i etapper under flera år, samtidigt som han stängde in sig i ett rum på vinden. Nu är han färdig – och förhoppningsvis för alltid. Han ska i varje fall inte bygga om bara för nöjes skull just nu.

– Jag har försökt vara tidlös och undvika de mest trendiga inslagen. För om något är trendigt, betyder det också att det kommer att bli otrendigt. Därför är det viktigt att försäkra sig om bra materialval.

– Jag skulle nog inte ha valt det sexkantiga kaklet idag. De var inne för sex år sedan och jag tyckte jag valde något smart. Men så blev de jätte- trendiga, vilket irriterade mig. Jag tycker dock fortfarande att olivfärgen är rätt mild, och fogen har samma färg som kaklet så den skriker inte ”hallå!”.

Nikki är stolt över allt han har lyckats med. Men inte stoltare än att han kan medge att allt inte är perfekt.

– Nej då. Man får ge och ta. Om du vill ha dagsljus i trappen, måste jag till exempel också acceptera ljuset på andra sidan. Så under sommaren måste jag använda sovmask. En lite speciell konsekvens.

VERTIKAL TRANSPORTMÖBEL trätrappa
© Inger Marie Grini

Trappan är smal, bara 130 centime- ter, och krävde specialanpassningar. Den nedersta delen är byggd av golvbrädor av douglasgran från Treverkstedet. Ståldelen är konstruerad av Bolt. Spjälväggen i granfaner med infällda glaspaneler släpper in dagsljuset från sovrummet på andra sidan.

Läs också:

minimalistiskt grönt badrum
© Inger Marie Grini

Badrummet är minimalistiskt utan att vara sterilt. Alla ytor, inklusive badkaret, har en handpigmenterad beläggning i mikrocement. Det gamla klinkergol- vet har fått samma behandling, efter att först ha spacklats så att fogarna inte längre syns.

Cork-pallen har designats av Jasper Morrison för Vitra
© Inger Marie Grini

Cork-pallen har designats av Jasper Morrison för Vitra.

modernt sovrum
© Inger Marie Grini

Sovrummet har placerats på andra sidan om spjälvä- ggen, som delvis består av infällda, frostade glaspaneler. Lösningen ger sovrummet mer dagsljus, men saknar justeringsmöjligheter. Sängkläderna är från Myyk.