En lägenhet mitt i Köpenhamn utstrålar pittoreskt, parisiskt kaféliv

Hemma hos Julie Sascha Lee Dann finns det inga inredningsregler. Här möts istället tidsperioder, material och berättelser i ett skönt virrvarr. Se den eleganta lägenheten här.

Julie Sascha Lee Dann
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Julie Sascha Lee Dann äger Beau Marché och Les Voyageurs i Köpenhamn. Affischen på väggen kommer från 1920-talet och är en översikt över sommarsäsongens begivenheter på kurorten St. Gervais. Ren joie de vivre, som Julie säger.

Vackra ting och skickligt hantverk

Julie Sascha Lee Dann tycker om vackra saker och gott hantverk, vil- ket syns tydligt i hennes lägenhet som är en eklektisk smältdegel av färger, modern design och vintageklassiker. Framförallt köket är ett talande exempel på detta. Själv säger Julie att det gärna får vara lite av épicerie över det (det franska ordet för speceriaffär, red.).

– Tanken är att ha lite varor på hyllorna, till exempel pasta eller sar- dinburkar i fina förpackningar, som man kan låta sig inspireras och njuta av som ”levande” inslag som bidrar till att skapa stämning. Köket får gärna vara ett rum att leva i, berättar hon.

Och man kan verkligen hitta många olika saker, stilarter och tidsperioder i köket.

Ljust vardagsrum med vitlackerat trägolv
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Under renoveringen av lägenheten öppnade man upp mellan rummen så att vardagsrummet idag ligger i en förlängning av köket. Den inbjudande soffan har Julie designat för Beau Marché. Med sin fasta ram och mjuka klädsel är den inspirerad av 1970-talet. Bordet är antikt från Japan och glasskulpturen på det är fransk vintage. I fönstret står en rokokolampa som Julie har fått av sin farmor. Meribel-stolen med flätad sits har designats av Charlotte Perriand, och den höga golvlampan är spansk design från 1980-talet.

Snygg designstol i vitt vardagsrum
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Thonet-stolen är en designklas- siker, och Julie älskar hur den runda formen matchar Schwalbes yviga signatur på tavlan ovanför.

Ett blandat kök

De hallonröda elementen har Julie själv designat i samarbete med Martin Lindholdt som är köksspecialist. De kombineras med en terrazzobänkskiva gjord av Lotus Concrete. Det vita kaklet med mörka fogar på väggen har inspirerats av New Yorks tunnelbana, kristallkronan har schweiziskt ursprung, bordet är Bouroullec-brödernas verk och de franska rottingstolarna, kända från Paris caféer, kommer från Julies butik, Beau Marché.

– Jag tycker om att blanda material och jag skulle kalla köket en blandning mellan industriell och lantlig stil. Som du kan se tycker jag mycket om färger och det är min erfarenhet att om man sätter färg på en större yta får man ett lugnare intryck. Jag vill helst ha öppna hyllor med gott om plats för allt jag använder – konsolerna i galvaniserat stål har köpts på en byggmarknad och ger en rå kontrast till glashyllorna.

Läs också:

Hyllor med prydnadssaker
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Hyllan är full med glas och porslin bidrar till att skapa en mysig och informell atmosfär i köket.

Vackra saker och färger

Färger på stora ytor hittar man även på soffan, som Julie själv har designat, och på det klassiska badkaret med lejonfötter i badrummet.

– När man börjar använda många färger så känner man sig inte så begränsad. Jag har inga strikta regler utan låter hjärtat styra hur sa- kerna ska leva och användas. Nytt måste inte vara nytt – jag köper vintage och tycker det är en njutning i vardagen att använda vackra ting – även om det är en tallrik med nagg.

Ljust och öppet kök med röda köksskåp
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Köket är sammansatt så att man kan gå på upptäcktsfärd bland alla detaljerna och är fyllt med olika material: glas, kakel, rotting, trä och högglans.

Stort och rymligt badrum med rött badkar
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Även om badrummet är pyttelitet var Julie helt enkelt tvungen att ha ett badkar – det och armaturen har importerats från England. Den stora spegeln på väggen mittemot bidrar till att ge rummet djup så att det ser större ut än det är. Golvet är lagt av Lotus Concrete, som även har gjort bänkskivan i köket, och terrazzostenarna har lagts med större stenar för ett mer modernt uttryck.

En vackert patinerad glöd

Julie har bott i lägenheten i centrala Köpenhamn i åtta år och totalrenoverade den vid övertagandet. Det innebar bland annat att öppna upp lägenhetens 83 m2 lite mer för att få lite långa linjer g nom hemmet.

De flesta sakerna i Julies hem har en historia – som den stora gamla bioaffischen för Woody Allens The Purple Rose of Cairo (Kairos röda ros), som Julie har fått av sin pappa, eller Charlotte Perriands Meribel-stol, som ursprungligen tillverkades till en skidsportort med samma namn i de franska alperna och som med tiden har fått en vacker patinerad glöd, för att inte tala om spegeln över handfatet i badrummet som Julie hittade i Paris, och som kanske är en Mathieu Matégot.

– Jag är även väldigt förtjust i det lilla bordet i mitt sovrum som kommer från Pulpo, designat av Sebastian Herkner. När jag ligger i min säng och tittar på det är det som om den tjocka glasskivan är fylld med glitter. Jag tycker att det är otroligt spännande med objekt som det, som både fyller en funktion och är ett stycke konst i sig själv.

lilla bordet med kromade stålben av Pulpo
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Det lilla bordet med kromade stålben och tjock glasskiva är från Pulpo, heter Alwa Three och är designad av Sebastian Herkner. På den står en gammal indisk lerkruka och en vintagelampa.