Matbord kök matstolar kök vardagsrum © Foto: Anne Bråtveit / Styling: Silje Aune Eriksen

En stilren och personlig lägenhet med plats både för stora och små

Med hjälp av en skicklig inredningsarkitekt har denna familj på fem personer lyckats skapa både utrymme och personlighet i lägenheten mitt i staden.

Nära stad och natur

I Løren bor Hege Rooth Olbergsveen med familj i en ombyggd lägenhet på 103 kvadratmeter. Lägenheten ligger nära både natur och stad – två viktiga kvaliteter för barnfamiljen. Lägenheten ligger på bottenplan och har en egen trädgård och terrass, som fungerar som en förlängning av lägenheten. Här kan barnen springa runt fritt.

Ursprungligen hade lägenheten tre sovrum, men allteftersom barnen blev äldre uppstod ett behov av ett extra sovrum. Istället för att flytta valde familjen istället att göra om lägenheten för att skapa mer plats.

Soffbord bok matbord marmor inredning
© Foto: Anne Bråtveit / Styling: Silje Aune Eriksen

Matbordet i marmor har familjen designat tilsammans med en inredningsarkitekt. Bordsskivan kommer från en lada i belgien och ljuset reflekteras vackert när det träffar marmorn.

Ett enormt projekt

De gav inredningsarkitekten Renate Alexandersen från Alex Ark i uppdrag att förvandla den homogena lägenheten till en lägenhet som både är yteffektiv och välkomponerad, samtidigt som allt är gjort i solida material med detaljerat hantverk. Det första man gjorde i lägenheten var att riva ner väggen mellan köket och vardagsrummet och förvandla det till ett allrum.

Den befintliga eldstaden utvidgades med integrerade sittplatser, som i det närmaste flyter ut i rummet och skapar en dynamisk plats där familjen kan umgås.

Köksutrymme alternativa lösningar ek cognac färg
© Foto: Anne Bråtveit / Styling: Silje Aune Eriksen

Den integrerade sittmöbeln bidrar till att skapa olika zoner i rummet. Det är här minstingen älskar att stå när hon hjälper till med matlagningen vid köksön. De skräddarsydda dynorna i konjaksfärgat läder bidrar till en varm och stilren framtoning. Dold bakom den specialbyggda hyllan med skjutdörrar finns en tv.

Läs också:

Fokus på plats

För Hege handlar det om att få plats för familjens behov på få kvadratmeter.

– Jag tycker att det är spännande att utmana vad en lägenhet är och kan. Jag tycker inte att man ska måsta flytta till radhus för att få det man vill ha vad gäller boendet, bara för att man är en barnfamilj. Det har varit ett aktivt val att försöka anpassa våra behov efter den yta vi redan har.

Hege är väldigt engagerad i hållbarhetsfrågor och under renoveringen har hon försökt att bevara så mycket som möjligt av de befintliga komponenterna i lägenheten. Det gamla köket från HTH har återanvänts, men fått nya fronter klädda med ek, som matchar de konjaksfärgade dynorna vid matbordet och i vardagsrummet. Den svarta bänkskivan i köket är gjord i marmor och skapar en fin kontrast till hyllan i vardagsrummet.

Glas vägg sängar lampor mörka gardiner färgglada sängkläder
© Foto: Anne Bråtveit / Styling: Silje Aune Eriksen

Det blå fältet på väggen skapar illusionen av en sänggavel och är en detalj som är återkommande i lägenheten. Den varma blå färgen ger sovrummet en både rofylld och trivsam känsla. Vägglampan Rubn volume 2 Wall är från Eske interiør.

Glasvägg mörka gardiner färgade sängkläder
© Foto: Anne Bråtveit / Styling: Silje Aune Eriksen

Glasväggen bidrager positivt till rumskänslan och ger mycket ljus. De tunga, mörka gardinerna tillför en varm och lyxig känsla tillsammans med de färgade sängkläderna.

Läs också:

smalt bord arbetsplats grå bordsskivan
© Foto: Anne Bråtveit / Styling: Silje Aune Eriksen

Ett smalt bord gör det möjligt med en stor arbetsplats för de minsta. Den grå bordsskivan smälter in i tonerna från sällskapsdelen i vardagsrummet och bidrar till att ge lägenheten ett holistiskt uttryck.

skrivbordsstol höga skåp kontor
© Foto: Anne Bråtveit / Styling: Silje Aune Eriksen

Högskåp bidrar till att ytan utnyttjas bra. En möbelsnickare har tillverkat fronter till de smala skåpdörrarna. Dessa fronter har sedan målats i färgen Blushing peach från Jotun. De svarta handtagen är en återkommande detalj i lägenheten.

Vikten av bra hantverk

Kaklet över köksbänken från Mutina har Hege bevarat från ett tidigare kök. De tillför rummet en personlig prägel.

– De nya ytorna och texturerna har anpassats efter det vi redan hade. Vi lägger stor vikt vid att köpa bra och gediget hantverk, vilket betyder att när vi handlar något är målet att det ska hålla för evigt.

Integrerade soffan
© Foto: Anne Bråtveit / Styling: Silje Aune Eriksen

Under den integrerade soffan har familjen låtit möbelsnickaren Sigmund Fossum framställa specialgjorda lådor. Trästegen har samma färg som fronterna och fulländar stilen.

loftsäng arbetsplats barn multimöbeln
© Foto: Anne Bråtveit / Styling: Silje Aune Eriksen

En platsbyggd loftsäng med förvaring och arbetsplats bidrar till att utnyttja de få kvadratmetrarna optimalt samtidigt som det är kul för de barnen. Multimöbeln har ritats av en inredningsarkitekt och byggts av en snickare.

Läs också: