Kika in i den kända kockens lägenhet som är proppfull av konst

Den kända kocken har en imponerande konstsamling som tillför färg och liv till en i övrigt minimalistisk inredning.

© Mikkel Adsbøl

Dansken Bo Bech är mest känd som kock och restauratör – men det nog inte alla som känner till att han även är konstsamlare. I hans imponerande lägenhet, som har renoverats i en rå och minimalistisk stil, är konsten iögonfallande och färgstark på de i övrigt råa väggarna.

Hans intresse för konst är inte medfött, utan väcktes i början av det nya årtusendet. Då blev han nämligen inspirerad av en bekant och dennas många konstnärsvänner.

Frågar man honom hur han väljer sin konst får man det överraskande svaret, att konsten väljer honom och inte tvärtom.

– Jag räds inte att medge att konsten, förutom att den givetvis ska tala till mig och få mig att bli förälskad i den, även ska bidra till inredningen. Ta Kørners verk som exempel. Det är det första man ser när man stiger in i mitt hem och det sätter stämningen direkt. Väggen är stor och därför har verket också en viss storlek. Låter man handen glida över det känner man att det är målat med ett enda färglager. Han har alltså målat det i ett svep.

© Mikkel Adsbøl

Burspråket i köket vaktas av två bulldoggar av den belgiska konstnären William Sweetloves.

– Återigen är det humor som spelar in här – jag tycker att de är oemotståndliga när de står där med gummistövlar på framtassarna, säger Bo och ler.

I taket hänger ett exemplar av Jeppe Heins Mirror Ballons gjuten av glasfiber med en yta av kromad lack och ett snöre fäst med magnet.

Bakom den stora köksön hänger ett enormt verk målat av John Kørner.

Läs också:

© Mikkel Adsbøl

I den ena änden av rummet, och mittemot det stora verket av John Kørner, hänger ett enormt spegelverk av Erik A. Frandsen.

Placeringen av de två stora verken mittemot varandra ger en spännande effekt, eftersom verket av Kørner speglar sig i verket av Frandsen, och på så vis flyter konsten samman.

© Mikkel Adsbøl

Kontoret, där Bo Bech har suttit och skrivit den senaste i en rad kokböcker, The Relation Between Us – en personlig historia om mat och ingredienser från hela världen, pryds av fyra avlånga collage av Evren Tekinoktay.

Det handlar ju om huruvida man kan märka konsten. Jag vill känna mig förlorad när jag ser ett verk. De har flyttat in tillsammans med mig och blivit som ett slags familjemedlemmar. Jag vaknar upp med dem och säger godnatt till dem – varje dag. — Bo Bech
© Mikkel Adsbøl
© Mikkel Adsbøl

I badrummet, vars råa putsade betongväggar påminner mer om ett trendigt storstadsgalleri och där sanitet och armaturer i det närmaste förvandlas konstinstallationer, hänger imponerande fotokonst av Astrid Kruse Jensen respektive Lærke Posselt.

© Mikkel Adsbøl och Katrine Martensen-Larsen

Bo Bechs lägenhet är ett av de hem där du hittar i boken Living with Art av Katrine Martensen-Larsen. I denna bok hittar du även porträtt av konstnärerna Evren Tekinoktay och John Kørner, som båda finns representerade i Bo Bechs konstsamling. Evren Tekinoktay står bakom de fyra verk som hänger på väggen i Bo Bechs arbetsrum, och John Kørner har målat det stora verk som hänger i hans kök.

Living with Art kostar 499 kr och kan köpas här.