Kika in i en av de vackraste lägenheter vi sett

Vi har besökt en av Köpenhamns vackraste lägenheter, den bjuder på extraordinär, nyskapande och modern konst.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Stadsdelen Frederiksstaden i Köpenhamn är känt för sina palats och byggnader präglade av rokokotiden. I hjärtat av Frederiksstaden hittar vi denna lägenhet som är i särklass. Här tittar vi in i matrummet, där ett av Sonja Ferlov Mancobas verk, ”Stående mand”, blir ännu mer dramatiskt tack vare placeringen i den målade guldnischen. Längst fram en bronsskulptur av brittiska Lucy Teasdale.

Modern konst ger dig en spark i rumpan

Hemmet är resultatet av en renovering i särklass.

Vi befinner oss i den attraktiva stadsdelen Frederiksstaden i Köpenhamn, där vi besöker ett par som låter sig inspireras och provoceras av den moderna samtidskonsten varje dag. Inredningen med noggrant utvalda danska möbelklassiker och ny design kompletterar det extraordinära uttrycket.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

De äkta mattorna, som är ett återkommande inslag på flera håll i hemmet, kommer från Wiinstedt Tæppegalleri, känt för sina handgjorda kelimmattor. Till vänster en bild av den tyska konstnären Günther Förg. Även vasen under är av honom. Till höger en tavla av Peter Bonde, vasen under och den vackra taklampan är av Nina Nørgaard.

Kärleken till konsten

– Konst har blivit en viktig del av våra liv. Ja, här i vår nästa fas av livet, är det detta som ger daglig glädje, konstaterar konstsamlarna leende. De är båda i 60-årsåldern och har framgångsrika karriärer bakom sig och fasen de talar om har en av Köpenhamns elegantaste lägenheter, för att inte säga paradvåningar, som inramning.

Vi befinner oss i en av de mest attraktiva fastigheterna i Frederiksstaden – byggnadsstilen är elegant med stuck och högt i tak.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Som en blomsterbukett bildar de klassiska Finn Juhl-stolarna Pelikan en vacker sittgrupp i mitten av rummet. De små borden i mitten, med en liten skulptur av Sonja Ferlov Mancoba, har Kasper Salto och Thomas Sigsgaard ritat. Erik A. Frandsen står för den mångfärgade ljuskronan – till vänster syns en tavla av Eske Kath med flygande hus intill en bild av den framstormande Sarah Hughes. Tom Anholt är konstnären bakom de fyra tavlorna till höger. Alla golv är från Dinesen.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Sex drugs & rock'n'roll, eller som den egenligen heter, The Sexy Pusher, är en installation av Tjorg Douglas Beer. Här visas dock inte verket i sin helhet – det består nämligen också av ett antal gamla tyska porrtidningar som frun i huset har flyttat på eftersom det kom barnbarn på besök och vår fotograf inte hann få dem på plats innan bilden togs. Verket köptes efter en resa till Aten där konstnären bor. Ovanför hänger en av Eske Kaths karakteristiska tavlor.

Diskret passion

Lägenhetens ägare, ett äkta par, vill gärna förbli anonymaatt skryta och söka uppmärksamhet ligger inte för dem. Som de skrattande påpekar tillhör de 1968-generationen där man ifrågasatte samhället.

Denna lust att söka det nya och till exempel välja konst som utmanar är något som de gärna vill dela. De delar även sina funderingar kring hur man bäst låter modern samtidskonst ta plats i ett privat hem och deras passion för konst generellt. Till exempel har det varit viktigt att inte skapa någon inramning som skulle likna ett galleri eller ett museum. Rummen ska användas och vara ett hem – livet ska levas.

Det har man lyckats med, eftersom inredningens bekväma fåtöljer, samt soffor och schäslonger, skapar gott om platser där man kan slå sig ner, läsa och lyssna på musik. Och se på konst.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Hyllan har platssnickrats för denna vägg av Garde Hvalsøe och en av dess vackraste detaljer är den läderklädda kanten som stegen vilar mot. Framför står en grupp av Poul Kjærholms klassiska länstolar, ett bord och en pall. På glasbordet ligger en bit grönt glas – det är från den allra sista glasproduktionen på Holmegaard Værk.

"Konst ska helst ge oss en liten knuff, ja som en spark i rumpan"

– Vår samling kretsar uteslutande kring modern samtidskonst. Konst från dansk guldålder till exempel, talar inte till oss så mycket. Visst kan en tavla av Anna Ancher absolut vara skickligt målad, men den berör oss inte riktigt. Konst ska helst ge oss en liten knuff, ja som en spark i rumpan, säger paret samstämmigt.

Renoveringen av hela huset har tagit nästan fem år och en mängd experter och ar- kitekter har varit indragna i processen eftersom huset är K-märkt. Som maken säger:

– Egentligen trivs jag allra bäst utanför stan, men när vi började leta efter en bostad i Köpenhamn hade vi en viktig utgångspunkt. Vi ville ha en byggnadsmässig inramning där vår konstsamling skulle komma till sin fulla rätt samt ha möjlighet till att placera konst utomhus. Något som vi håller på att ordna på en av innergårdarna.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

De tre små fotona visar från vänster till höger verk av Peter Bonde, en bild av Günther Förg ovanför en serveringsvagn från Fil de Fer och därefter små skulpturer av Sonja Ferlov Mancoba.

Ideell planritning

Fastighetens K-märkning innebar vissa begränsningar för renoveringen, men tvingade oss även att göra en del viktiga val. Vi kunde ha valt att slå ihop några rum, men vi har behållit rumsfördelningen. Det gör att de enskilda rummen blir överskådliga och skapar en hemtrevlig känsla.

Intervjun äger rum i matrummet, som på ett ytterst övertygande sätt fångar lägenhetens uttryck. Vita väggar och trägolv bryts av en nisch där en av Sonja Ferlov Mancobas stora skulpturer har fått en guldinramad hedersplats.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Matrummets fyra stora tavlor av Tal R ger gästerna runt matbordet något att prata om. Paret har sina egna favoriter – han föredrar den mellersta, hon tavlan till höger om denna. Ett tag hängde den över deras dubbelsäng så att tavlan var det första hon såg när hon vaknade. Inredningen av rummen är en pågående daglig process. Paret drömmer om att få den dansk-isländske konstnären Olafur Eliasson att skapa en ny lampa över matbordet från danska Vermland. Matbordet i ek har en pelare i linoleum från Tarkett. Alla stolar runt bordet är alla olika. Den gemensamma nämnaren är att de alla är av trä och har status som möbelklassiker – från Wegners bästa utgåvor till David Thulstrups stol för Noma.

Starka färger och former

Fyra jättetavlor av Tal R sprudlar av färger och former och omger det solida ovala ekbordet designat av Vermland och denna nya, unga design kombineras med en utsökt samling av danska möbelklassiker.

Det är även i detta rum som man ibland kan hitta herren i huset liggande på Kjærholm-schäslongen med acid rock eller dansk rock från 1970-talet i hörlurarna.

– Provocerande konst och musik rensar min hjärna, säger han, och hon tillägger:

– När vi lärde känna varandra skickade du mig sms med texter av Alrune Rod och introducerade mig för lyrik som har öppnat mina ögon för den världen.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Skulpturen André i fönsterkarmen är av Lars Nørgård.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Genom åren har vi här på BO BEDRE presenterat många inredningsexempel där man har använt olika stolar runt ett bord. I detta hem har man lyckats extraordinärt med detta knep vilket ger rummet mer personlighet. Man har valt stolar i träslag som matchar varandra vackert och de är designade av vår tids främsta formgivare.

Ett hus som sprudlar av kreativa själar

Lägenhetens tolv rum ligger som ett pärlband runt en inner- gård som har målats i en vit färg som reflekterar ljuset mjukt och vackert in i rummen och skapar optimala förutsättningar för konsten. Själva renoveringen av huset pågår fortfarande.

Den överordnade tanken är att husets andra lägenheter ska inhysa talangfulla formgivare och andra kreativa själar så att huset med tiden sprudlar av utveckling och skaparlust.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Den tyske konstnären Fritz Bornstück älskar
att provocera, som i detta sammansatta keramikkonstverk med askkopp och cigaretter.

Konsten förändras dag för dag

Scandinavian Living besöker paret i flera omgångar och ser hur hemmets inredning och konst förändras från dag till dag. Det finns många val att göra; de stora tavlorna hittar snabbast sina platser men kommer också att byta plats i framtiden.

– Vi är konstsamlare men vi har hittills aldrig sålt något, faktiskt bara köpt. Som samlare vill man alltid kunna komma ihåg varje enskilt verk. När det köptes, i vilken situation och viktigast av allt: vad var det som fick en att falla för det. Ibland ställer vi undan tavlorna ett tag för att sedan återupptäcka dem ett halvår senare. Vi har nu börjat gå från tavlor skickade du mig sms med fotokonst, skulpturer och exempelvis glas. Vi strävar med- vetet efter att hitta väldigt unga konstnärer för att finnas där det nya föds.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

I ett av de mindre sällskapsrummen hänger en tavla av en flicka skapad av den finländske konstnären Robert Lucander intill en tavla (som inte visas här) av en pojke skapad av samma konstnär.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Poul Kjærholms schäslong tillsammans med en tavla av Tal R. I fönstret en skulptur som den ena ägaren en gång fick av sin pappa. Skulpturen av Birger Brøndum heter ”Christoff mäter tiden”. Vi tog denna bild medan paret fortfarande var sysselsatta med att fundera ut vad som skulle hängas upp i lägenhetens många rum.

Konstintresse redan som tonåring

De har båda haft konstupplevelser under tonårstiden som har satt spår hos dem. Han tänker tillbaka till 1968, då många flyttade från Valby och Hvidovre och längre ut på Vestegnen.

– Jag glömmer aldrig när jag som 15-åring såg Jens Jørgen Thorsen sitta på ett höloft och spela piano samtidigt som bulldozrarna rev husen för att skapa plats för områdets nya avstyckade tomter. Hans performance öppnade mina ögon för att konsten faktiskt kan ge verkligheten en spark, berättar han och hon tillägger:

– I mitt barndomshem var vi rätt så trångsynta och min mamma köpte vid något tillfälle en lampa utsmyckad av Heerup med motivet Leda och svanen. Det var lite för vågat i mitt hem, så min mamma vände konsekvent illustrationen in mot väggen. Men nu står lampan i ett av våra sällskapsrum – med motivet utåt, så att man kan se det, säger hon och ler. Dessutom: Ovanför lampan hänger nu en tavla av Kvium föreställande en äldre man med en fylld kondom.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Den danske konstnären Jesper Christiansens tavlor är fulla av detaljer och tavlan över soffan har motiv från Västsjälland där han själv bor. Den dansk-italienska designduon GamFratesi har skapat soffan Étiquette från DePadova och kudden är gjord av en äkta matta. Michael Kviums porträtt av en man med en fylld kondom skapar en kul kontrast till lampan under, som Henry Heerup har illustrerat med Leda och svanen. Båda skulpturerna är av den tyske konstnären Tjorg Douglas Beer.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Sovrummet domineras av ett stort verk av Kathrine Ærtebjerg, och på andra sidan av den stora gröna växten syns en tavla av den finske konstnären Lucander. Gardinerna kommer från Bjarne Bo Jensen.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Den franske konstnären
Renaud Delorme arbetar i skärnings- punkten mellan pop- och återbrukskonst. Här är ett foto av fotomodellen Kate Moss under vilket man hittar en pillerburk och en tändare ... Det som vid första ögonkastet kan te sig som en optisk synvilla, visar sig vid en närmare granskning vara en komplicerad mosaik av former och färger. Stolen Jakkens Hvile kommer från PP Møbler.

Konst ger ro i sinnet

– På kvällen, strax innan vi går och lägger oss, händer det att vi häller upp ett glas vin som sängfösare och sedan går vi på besök i vårt eget hem. Vi går från rum till rum, tittar på konsten i det ljus som råder just då och så pratar vi om den ena tavlan eller den andra skulpturen. Det är ett fantastiskt sätt att vrida och vända på dagens upplevelser och konstens uttryck får hjärnan att komma till ro. Man sover så gott.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

I lägenheten ryms även ett förstklassigt badrum. Naturstenen Calacatta Quartzite kommer från Brasilien och används i badrummet med nästan tre meters höjd. Observera hur vackert stenens mönster har genomförts på väggen. Armaturen kommer från Fantini Rubinetti.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Det vackra badkaret kommer från Boffi, och tillhör serien Fisher Island, som den italienska toppdesignern Piero Lissoni står bakom. Badkaret står på grå klinker från Mosa Tiles. Armaturen är från Fantini Rubinettis Aboutwater-kollektion. Glasdörren in till duschen är specialtillverkad av italienska Adl. Vid fönstret har det blivit plats för en bordsskiva i amerikansk valnöt och en väggmonterad lådmöbel klädd med naturstenen Calacatta Quartzite. Båda kommer från Boffi. Taburetten är från Living Divani.