Lägenhet på 48 m2 inredd smart och skandinaviskt

Se den totalrenoverade lägenheten som är full av skräddarsydda lösningar.

© Foto: Sturla Bakken, Styling: Susanne Swegen

Skräddarsytt minihem

Med specialritad inredning och smarta lösningar i trä känns den endast 48 kvadratmeter stora Oslo-lägenheten både rymlig och funktionell ... och väldigt skandinavisk!

© Foto: Sturla Bakken, Styling: Susanne Swegen

Hållbar estetik. En tidlös, elegant och ärlig estetik präglar den 48 kvadratmeter lilla Oslo-lägenheten från 1938, vilken understryks av den stilrena Tailor-soffan med ekram designad av Rui Alves för Menu, Halves-sideboarden av MSDS Studio for Muuto och Planner-soffbordet av Paul McCobb för Fritz Hansen. Moiré-kelimmattan på golvet är från Hay.

Slitstark estetik – utan utgångsdatum

Efter år med gamla, profilerade köksfronter och slitna ytor var ägaren till denna 48 kvadratmeter stora lägenhet i Oslo redo för en förändring.

På önskelistan stod skräddarsydda lösningar och god funktionalitet förpackad i en tidlös och slitstark estetik – utan utgångsdatum. Inredningsarkitekten Cecilie Claussen fick utmaningen.

– Lägenheten var väldigt sliten i allt från material och belysning till inventarier och var i stort behov av en renovering, berättar Cecilie som har specialiserat sig på privata bostäder där huvuduppgiften är att ge kunderna funktionella lösningar avsedda för den enskilde individens livsstil.

– Ägaren ville totalrenovera hela lägenheten och skräddarsy alla lösningar efter sina behov. Det var viktigt för henne att lägenheten fungerade både i vardagen och när hon hade släkt och vänner på besök.

© Foto: Sturla Bakken, Styling: Susanne Swegen

Större med mindre. Genom att förankra inredningen med få material och färger skapas en känsla av rymd och rofylldhet. Runt matbordet från Vannerup står Hans J. Wegners klassiska CH23-stolar från Carl Hansen & Søn i ek med flätade sitsar som ger en varm och ombonad känsla. Keramikvasen kommer från Bolina och den klassiska PH-pendeln är designad av Poul Henningsen för Louis Poulsen.

Smarta och dekorativa lösningar

Lägenheten ligger i ett traditionellt norskt tegelhus från 1938. Den ursprungliga planlösningen fungerade bra för ägaren och fokus blev därför att optimera funktionaliteten i alla rum och arbeta med helhetsintrycket.

Med begränsade kvadratmeter till förfogande var den största utmaningen att hitta smarta och dekorativa lösningar för förvaring, och därför har flera hyllor och skåp byggts i både vardagsrummet, hallen och sovrummet.

För att undvika ett tungt och kompakt uttryck har Cecilie valt stängda skåp nedtill och öppna hyllor eller vitrindörrar överst. På så sätt har hon skapat en behaglig, luftig rumskänsla.

© Foto: Sturla Bakken, Styling: Susanne Swegen

Tål tiden. Köket i ek är ritat av inredningsarkitekten Cecilie Claussen och byggt av möbelsnickare James Bagshaw från Woobii Furniture. De rejäla naturmaterialen gör att köket tål slitage och det ger samtidigt hemmet ett tidlöst uttryck. Alvar Aaltos klassiska E60-pall för Artek är från Vitra.

© Foto: Sturla Bakken, Styling: Susanne Swegen

Fin i formen. Säregna former på detaljerna tillför hemmet personlighet. Koppen och kaffesetet är av Quartier och från Bolina.

Ett lugnt och varaktigt hem

Merparten av inventarierna och möblerna är tillverkade i trä för att skapa en slitstark miljö som är både praktisk och estetisk.

– Jag ville inreda ett hem baserat på naturliga material och element som tillför lugn och som håller länge. Målet var att få till en klassisk lägenhet som fungerar som ram för ägarens saker, oavsett vem som bor där, förklarar inredningsarkitekten.

Cecilie har själv ritat alla fasta inventarier som sedan har tillverkats av en möbelsnickare. Genom att använda ek överallt uppnås harmoni och lugn. Väggarna är målade i nyanser av grått och grönt för att understryka det rena och mysiga uttrycket. Nyansskillnaderna gör att man omedvetet upplever att man rör sig mellan olika zoner.

– Det är klassiska färger som tål tidens tand. Grönt är också en färg som är lätt och behaglig att bo i över tid.

© Foto: Sturla Bakken, Styling: Susanne Swegen

Rymd. Med sänggavel, integrerat nattduksbord och garderob i samma material skapas en fin helhet i det lilla sovrummet. Garderoben rymmer en del, faktiskt 1,2 x 2 meter, med hyllor, klädstång och lådor i olika storlekar anpassade efter ägarens behov. Superpraktiskt! Vanila-lampan på sänggaveln är från Nordlux.

”Allt är superfunktionellt”

Möblerna i hemmet stöttar den tidlösa atmosfären.

En klassisk Louis Poulsen-lampa över matbordet, matstolar i ek av Hans J. Wegner och Alvar Aaltos stilrena pall i köket bidrar till den känsla som präglar hemmet, medan skulptural och sinnlig keramik tillför en taktilt och personlig touch.

Både ägaren och inredningsarkitekten är nöjda med resultatet.

– Allt är superfunktionellt. Vi har verkligen fått ut det mesta av varje kvadratmeter.

© Foto: Sturla Bakken, Styling: Susanne Swegen

Helhet. Alla inventarier i lägenheten är specialritade av inredningsarkitekten som har valt samma trä i både hall, kök, badrum och sovrum. Lösningen ger hemmet ett stilrent, lugnt och sammanhängande uttryck. CH23 är ritad av Hans J. Wegner för Carl Hansen & Søn.

© Foto: Sturla Bakken, Styling: Susanne Swegen

Effektivt. Badrummet är inte större än lite mer än två kvadratmeter men rymmer ändå både skåp med förvaring, handfat, bänk och dusch. Med andra ord: mycket väl utnyttjade kvadratmeter! Armaturen är från Tapwell och handfatet från Bathlife.

© Foto: Sturla Bakken, Styling: Susanne Swegen

Lätta lösningar. Med stängda skåpluckor nedtill och vitrindörrar upptill behålls en luftig rumskänsla i hallen där förvaringsmöbeln är vald i samma färg som väggarna så att den ser mindre ut.