Lyxig inredning på 70 kvadratmeter

Alla bostäder kan inredas snyggt oavsett storlek: Se de fina lösningarna.

© Alexander Shevtsov

Ett par bamsefåtöljer av Hans J. Wegner står redo att omfamna bostadens ägare på utsiktsplatsen över de vackra granarna. Bordet är designat av Hans J. Wegner och skulpturen är av Arno Breker. Bostadens stora panoramafönster skapar naturligt ljus och perspektiv som tillsammans ger en känsla av rymd.

Ett välgenomtänkt hem

Den perfekta bostaden handlar inte om storleken, utan om hur smart den är uttänkt. Titta bara på denna skandinaviskt inspirerade lägenhet. Trä används som genomgående element så att varje centimeter fungerar optimalt.

© Alexander Shevtsov

En bänk i hallen tillverkad av Dinesen-plankor gömmer diskret ett element. Den vita gardinväggen tillför rummet struktur . Klädhängaren är designad av lägenhetens ägare.

”Vi använder alla skrymslen och vrår”

Nära Kaliningrad i kuststaden Svetlogorsk vid Baltiska havet har en affärsman från Moskva skapat den perfekta helglägenheten på 70 kvadrat där varje hörn och vrå utnyttjas. På en brant sluttning med spektakulär utsikt över en tallskog ligger den genomtänkta lägenheten där familjen en och en halv timmes flygresa från Moskvas hektiska gator finner ro för reflektion och avkoppling.

En längre vistelse på en båt påverkade ägarens uppfattning av inredning i en sådan grad att man anlitade experter på platsutnyttjande och hållbara material för att inreda lägenheten. Valet föll på de två tyska arkitekterna Claudia Sunder Plassmann och Harold Noll från CSPHN Architekten i Kassel som just är kända för sina väldigt lyckade inredningar av moderna yachter där varje vrå utnyttjas.

© Alexander Shevtsov

Man har skapat en nordisk sfär med trätoner, skinn, isblå målningar av Viktoria Shvoren och dansk design som en Finn Juhl-bänk, Hans J. Wegner-stol, och ett bord av Thomas E. Alken för PP Møbler. Lampan Rauschenwald är specialdesignad för lägenheten av tyska Ulrike Brandi. Bänken av natursten från Italien glider på ett omärkligt sätt in som funktionell väggpanel.

Kreativitet och multifunktionalitet

En stapel ved var vad arkitekterna tänkte sig när de började konstruera lägenheten. Eftersom premissen för bostaden var att utnyttja utrymmet optimalt skapade man en enrumslägenhet utan hall och gångar men med ett sovområde som var avskärmat för privatliv samtidigt som man skulle kunna överblicka hela lägenheten och njuta av utsikten mot skogen. Enligt arkitekterna är utsikt och perspektiv, gärna panoramisk, samt kontakt med andra områden, viktiga parametrar för att skapa rumsuppfattning på små platser. Därför finns det en fin panoramautsikt från sovrummet, köket och vardagsrummet som utgör samma rum.

Originella förvaringslösningar är ett kreativt element i lägenheten där man har tänkt in multifunktionalitet överallt. Därför finns det lådor i sängen som också fungerar som en multifunktionell möbel med inbyggd tv och ett skåp som delar av köket/allrummet och sovplatsen. Via ett par skjutdörrar kan man gå direkt in i badrummet från sängkanten. Dessutom rymmer ett stort, svart, specialdesignat skåp kök, tvättrum och garderober i ett.

Skåpets svarta färg skapar en harmonisk bakgrund som diskret bryts av med ek som ljus intarsia, och här finns både diskho och spishäll.

© Alexander Shevtsov

En skiljevägg av trä skapar avskildhet mellan vardagsrum och sovrum och fungerar samtidigt som praktisk förvaring.

Inredning präglad av dansk design

Inredningen utgörs framför allt av dansk design i form av Hans J. Wegner och Finn Juhl-möbler, Vola-armaturer samt nyare danska designer som också bär prägel av arkitekternas bakgrund med utbildning i Köpenhamn.

Stilen understryks av ägarens eget stora intresse för naturmaterial som ligger bakom valet av fem meter långa ekplankor från Dinesen till både golv och som väggbeklädnad. Träet kommer från området Schwarzwald i

Tyskland och med detta och den vackra utsikten över tallarna från balkongen i åtanke har lägenheten fått namnet Rauschenwald. Idag framstår lägenheten som ett lyckat exempel på att det inte bara är storlek som skapar ett hem.

© Alexander Shevtsov

Funktionella detaljer i köket där koppar, kannor, kaffebryggare och vattenkokare göms bakom svarta luckor skapar en ren och stram look.

© Alexander Shevtsov

Allt finns samlat i ett rum som är en fusion av sovrum, kök/allrum och vardagsrum. Minimalism genom material är en genomarbetad detalj i hela inredningen som här där en kubisk eldstad både värmer och pryder bänken av natursten som också är vedförvaring.

© Alexander Shevtsov

En trälåda definierar sovområdet som en multifunktionell möbel där trä å ena sidan fungerar som sänggavel med inbyggda läslampor och lådor, och å andra sidan som hyllvägg med plats för tv och annan förvaring, samtidigt som den också utgör en skiljevägg till vardagsrummet. Som mörk och enkel kontrast framstår det svarta köket med en framträdande, intarsialiknande låda av ek med plats för diskho på en skiva av italiensk natursten. Det stök som lätt kan uppstå i kök göms bakom skåpluckor som skapar ett stramt och rent och uttryck.

© Alexander Shevtsov

Från sängen har man utsikt över naturlig grönska från trädtopparna.

© Alexander Shevtsov

I köksdelen finns inbyggda skåp med belysning – en genomtänkt detalj i en mörk gång.

© Alexander Shevtsov

Ekplankor från Dinesen definierar badrummet där värmen från träet skapar en organisk och naturlig känsla samt mjuk kontrast till porslinshandfatet med Vola-armatur.

© Alexander Shevtsov

På den övertäckta terrassen kan man njuta av utsikten över skogen på Hans J. Wegners däckstol från 1958.

© Alexander Shevtsov

Från sängen kommer man direkt in i badrummet som går helt i trä, precis som resten av lägenheten.

© Alexander Shevtsov

Trä på dörrar, väggar, golv och möbler skapar en harmonisk känsla eftersom alla träplankor har samma tjocklek och bredd.