Lyxig lägenhet i en gammal maskinfabrik

På bara ett rum har man skapat ett hem som mest av allt påminner om en hotellsvit. Följ med in här.

Enrummare som rymmer allt

Den här enrumslägenheten i mitten av Köpenhamn rymmer i stort sett allt man kan önska sig. Sovrum, kök, matrum, vardags- rum, sparum och gym och två terrasser. Dessutom är här för- bluffande rofyllt.

Det är ett perfekt boende för den kända danska modeprofilen Kim Grenaa, som har flyttat tillbaka till en modern citylägenhet efter några år i en villa norr om Köpenhamn. Lägen- heten ligger i en fastighet som var maskinfabrik på 30-talet, något som fönstren fortfarande vittnar om.

modern lägenhet terrass
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Till lägenheten hör två små terrasser. På denna står trädgårdsmöbler från Hay och bord med spegelsidor från Kristina Dam Studio.

modern lägenhet vardagsrum
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Flexibilitet och välbefinnande har stått i fokus vid inredningen av vardagsrummet. Bordet, som står på mattan från Massimo, är vintage. CH 29-stolen är av Wegner, gardinerna från &Drape och soffan från &Tradition.

Läs också:

modern lägenhet vardagsrum
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Väggen, som fortsätter runt hörnet och vidare in i köket, är handmålad. Schäslongen är gjord av Rune Bruun Johansen och fatet på glasbordet är av Sofie Østerby för Fredericia.

Från villa till enrummare

Kim Grenaa flyttade från 170 m2 till 95 m2, och vad gör man egentligen när man redan vet att allt inte kommer att rymmas? Han väntade inte tills flyttlasset skulle anlända till citylägenheten, för han visste att då skulle det bli kaos. Istället ritade han upp lägenheten noggrant på några pappersark och gjorde mood- boards – och framförallt var han stenhård i sin sortering. Endast de saker som kvalificerade sig för en plats på ritningen kom med, resten sålde han.

Allra mest smärtade honom försäljningen av Finn Juhls soffa Poeten. Den hade följt honom under många år, men rymdes inte i den nya bostaden och nu har en man i Aarhus fått glädje av den. Han sålde det mesta via onlineauktioner och bad även grannarna på villavägen att ta det som de ville ha. På så vis hittade en Ikea-säng med 15 års nätter i sig nya ägare. Själva flytten blev därför oproblematisk. Han visste ju exakt var alla saker skulle stå.

– En flytt är en emotionellt omvälvande händelse, nästan i klass med skilsmässa och dödsfall. Mitt bästa råd när man ska flytta från något större till något mindre är att vara sträng. Att verkligen sätta sig ner och rita upp allt på moodboards för att se vilka möbler som ska ingå i det nya hemmet. Man bör även ta reda på hur mycket porslin och glas man använder till vardags. Och börja med en minimalistisk inredning. Man kan alltid lägga till fler saker senare, säger Kim Grenaa, som numera ger professio- nell inredningsrådgivning till företag och privatpersoner genom sitt nystartade företag, Grenaa Creative Living.

Draget av inredning

Kim Grenaa står för inredningen av tomma bostäder som ska säljas – och erbjuder även privatkunder råd eller totalinredningslösningar. Samtidigt har han fortfarande kunder i modevärlden och är medutgivare för det internationella modemagasinet Dansk. För närvarande är det bostadens magi och inredning som lockar honom.

– I grunden tycker jag att man ska hylla bostadens ursprung. Försök till exempel inte göra om ett radhus till en patriciervilla. Man ska följa bostadens arkitektoniska stil, inte gå åt andra hål- let, säger han.

modernt lägenhetskök
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Når Kim Grenaa övertog lägenheten var köket nytt, men det hade ett för överdådigt uttryck. Därför tog han ner överskåpen så att det idag mer liknar en möbel. Stilen framhävs av en bordslampa i keramik och en hylla med konst. Köket är från Trend Snedkeri. Vid sidan ses en garderob täckt av ett draperi. Här hänger kläder i tre nivåer.

modern lägenhet matsal
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Matbordet används både för sitt ursprungliga syfte, men även som hemmakontor. Bordet är precis som de skulpturala papperslamporna från &Tradition. Runtom står stolar och pallar, bland annat en Wegner-stol med sits av flätat papperssnöre och en pall från Etage Projects. Den ljusblå vasen är från Tableau. Vid övergången till vardagsrummet syns Pantons Wire-hyllor från Montana. De erbjuder god förvaring i mindre bostäder samtidigt som de är transparenta.

Från två rum till ett

Lägenheten han flyttade in i var ursprungligen en tvårummare, men en vägg revs för att få in så mycket ljus som möjligt i köket. Takhöjden på 2,5 meter utnyttjades till att inreda ett sovrum som en del av köksutrymmet. De tre stegen upp till sängen har lösts på ett både praktiskt och skulpturalt elegant sätt med trälådor. Och när man sitter eller ligger på sängen är det fortfarande så högt till tak att det inte finns någon risk för klaus- trofobi. Tvärtom sover man gott i den moderna himmelssängen. Den har dessutom en botten som rymmer massor och därmed erbjuder perfekt förvaring utan att det syns

Läs också:

modern lägenhet vardagsrum
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
modern lägenhet vardagsrum
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Här har man utnyttjat lägenhetens takhöjd för att skapa ett rum i rummet. Sovrummet avgränsas av gardinerna från &Drape, som har en lätt ljusblå nyans och bidrar till att dölja den stora platån som sängen står på. Inuti finns det gott om förvaring för allt det man inte använder till vardags. Pallen är från Etage Projects.

Ett hem med plats för många gäster

Den enkla inredning- en i lägenheten är så noggrant genomtänkt att den snabbt kan förvandlas till något mer. Till exempel när det kommer många gäster. I källaren finns tolv stapelbara stolar och två enorma halv- månar som kan läggas på matbordet och vips så kan man sitta tolv personer runt bordet. Klädförvaringen är också noggrant genomtänkt, med en lösning där kläderna kan hänga i tre nivåer. Han byter dessutom ut urvalet efter säsong. Han har Ikeas nylon- skåp med dragkedja i källaren och den är ett av Kim Grenaas oumbärliga redskap för att hålla ordning på garderoben. De många lösningarna gjorde det samtidigt möjligt att inreda lägenheten som en minimalistisk hotellsvit.

– Det är mycket att tänka på när man är husägare. Den här lägenheten har allt jag behöver just nu i mitt liv. Vi är så glada över att vara en del av stadens vardagsliv igen, eller hur? säger han och ler mot hunden Hjalmer.

Läs också:

modern lägenhet badrum
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Speglar pelar även huvudrollen i badrummet, som redan var klart när Kim köpte lägenheten. Han har inrett det med marmorpelare och runda speglar som han köpt hos Møller & Mammen och satt upp på ett rö

modern lägenhet badrum
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
modern lägenhet sovrum
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Dette är råd nummer ett för dig som bor trångt: Använd speglar. Här ger de bra rumskänsla. De kommer från H&M Home och sängen är från Gubi.