På knappa 50 m2 har Katrine prioriterat växter och färger

Skräddarsydda lösningar, massor av växter och smarta färgval kan skapa mycket mer rum på liten yta.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Katrine Pihl-Andersen har använt rotting och färger vid inredningen av sin lilla lägenhet på Amager. De dämpade färgerna passar perfekt till soffans nya klädsel från Kvadrat. Lampan är en slumpvist vald glödlampa som har fått en textilkabel och hängts upp i en dekorativ trähand från Hay. Soffan är köpt på Ikea på 80-talet.

Den röda tråden är grön

På knappt 50 m2 har Katrine Pihl-Andersen fått plats med allt hon behöver. Detta tack vare skräddarsydda lösningar, färger som skapar rum i rummet, små möbler och god förvaring.

Hon har till och med fått plats för massor av gröna växter som binder samman inredningen och som får lägenheten på fjärde våningen att påminna om en sommarstugeidyll.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

De många gröna växterna binder ihop inredningen och bjuder in naturen. För Katrine är det dessutom ren meditation att pyssla om dem.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Kökssnickerierna är gjorda av Squareleaf och delvis designade av Katrine Pihl-Andersen själv. Hon drömde om ett lätt och inbjudande intryck. Därför finns här inga överskåp och väggen in mot vardagsrummet har rivits. Ytorna är i ekträ för att ge värme åt köket, och hyllorna i änden av köksön gör modulen mindre kompakt. Golvet är målat i en praktisk grön färg – en rumsavdelare som inte tar plats. De två Flowerpot-lamporna är från Verner Panton, och den tudelade akvarellen som föreställer en citron har hon målat själv.

Plats för rubbet på några få kvadratmeter

Med mindre än 50 m2 att bre ut sig på har smarta lösningar och genomtänkta möbelval verkligen varit nödvändigt hemma hos Katrine Pihl-Andersen.

Men hon har inte alls känt det som att hon varit tvungen att kompromissa. Här finns plats både för vackra designklassiker, stora gröna växter och massor av varma färger. Tanken är nämligen att här ska finnas plats för livet och samvaron med nära och kära.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Altandörrarna öppnar upp mot ytterligare en grön oas och får ljuset att flöda in i hemmet. Vid sidan av två stora fiolfikusar, som Katrine har fått av sin mamma. Även hon har alltid haft denna karakteristiska växt i sitt hem så de gröna fingrarna har Katrine fått i arv.

Känslan av att vara hemma

– Jag valde att riva ner en vägg i min lägenhet, för jag vill skapa lite mer sociala ytor. Jag älskar att få besök av mina vänner, så jag har skapat en inramning som underlättar det. Det betyder mycket för mig att bo på ett sätt som får folk till att känna sig hemma och trivas hos mig, berättar Katrine.

Den lilla lägenheten på Amager har bara två rum, men hon har ändå lyckats få plats med ett vackert finsnickrat kök, en matvrå, ett litet vardagsrum och ett trivsamt sovrum. I köket har hon målat golvet grönt för att markera ett rum i rummet, och i vardagsrummet har hon byggt en vägg för att skapa en trivsam soffhörna.

I sovrummet har hon målat en del av väggen i en varm terrakottafärg som får rummet att verka större och ramar in det utan att ta plats. De kreativa lösningarna binds samman av de frodiga växterna som pryder hela lägenheten.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Det finsnickrade kökets rena linjer och det varma träet skapar ett lugnt uttryck.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Vid spisen hänger en Jieldé-lampa i industriell stil som hon har fått importerat från Frankrike.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Det smala matbordet i granit kommer från Nordal, och stolarna är Børge Mogensens klassiska J39, även kallad folkstolen. Över bordet hänger en diskret PH-lampa. Tavlorna på väggen är en samling verk med stort affektionsvärde. Växterna får lov att bre ut sig så mycket de vill.

Växter är ren meditation

– Jag kopplar av maximalt när jag pysslar med mina växter. Jag behöver något taktilt som gör att jag kommer bort från skärmen och allt det digitala.

Min pojkvän, som precis har flyttat in, har klagat lite på att den stora växten i sovrummet tar så mycket plats, men växter är inte kompakta så jag tycker inte att de tar upp så mycket plats visuellt.

På ett sätt är det lite övermodigt att placera så stora växter i en sådan liten lägenhet berättar hon med ett leende.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Väggen vid sidan av soffan har Katrine själv byggt för att skapa en trivsam hörna. Soffan från Ikea är lika gammal som hon själv och tillhörde hennes föräldrar, tills hon äntligen själv fick plats för den. I dag har den fått en ny klädsel från Kvadrat. Mattan från Marocko gav Katrine sig själv i födelsedagspresent. Puffen från Craft Sisters används som soffbord eller som en extra sittplats när hon har gäster. Saxlampan är ett vintagefynd.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

En altan som vetter mot väster var ett måste för Katrine när hon letade lägenhet. De gröna oaserna bildar den perfekta inramningen för en mysig kväll med kompisarna.

Flätat och små möbler

De många växterna skapar en värme som får Katrine att känna sig hemma och trivas i lägenheten. Hon kallar den till och med för sommarstugan på fjärde våningen eftersom här är så grönt och för att hon har inrett med mycket rotting och många små möbler.

Och just de små möblerna har inneburit att hon inte behövt kompromissa i sin inredning. På så vis har hon fått plats både med en soffa, en klassisk fåtölj och ett matbord utan att det känns trångt.

En känsla som förstärks av allt det dagsljus som flödar in på altanen som vetter åt väster och genom de stora fönstren.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Katrine gillar att lyssna på musik, helst från sin skivspelare. De många LP-skivorna är både ett taktilt element i inredningen och ett välkommet avbrott från alla digitala lösningar. Tavlan har Katrines gammelmormor målat för många år sedan. Loungestolen i rotting, CH25, har ritats av Hans J. Wegner.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Överallt i den lilla lägenheten gömmer sig en mängd finurliga detaljer. Kaktuskroken kommer från Craft Sisters och musselljusstaken har hon hittat i vintagebutiken Moment.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

En spegel har hängts på dörren in till badrummet för att ge det lilla rummet lite personlighet och plats för lite grönt på hyllan

Miniatyrträdgård på översta våningen

– Soffhörnan är en av mina favoritplatser i lägenheten eftersom ljuset här är så fantastiskt på eftermiddagen. På sommaren drar jag fram en stol till altandörren och låter den stå öppen så att jag kan sitta där och njuta av utsikten och känna det som att jag har en miniträdgård. Det ger mig så mycket glädje i vardagen, berättar Katrine, som njuter av att bo på översta våningen med utsikt över staden kombinerat med inslag av sommarstugeatmosfär.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

I sovrummet har favoritväxten fått lov att breda ut sig intill den stora tavlan som Katrine själv har målat. Bänken kommer från Coop, och keramiklampan är vintage från Søholm och har en skärm från Le Klint.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

En enkel trälist ramar in den färgade väggen. Nattduksbordet går i samma färg för att skapa lugn. Lampan till vänster är en Jieldé-lampa medan den till höger är en gammal Le Klint. Sängen kommer från LLLP by Nicholas Rose.