Över stadens takåsar
Längst upp i ett K-märkt hus från 1700-talet bor arkitekten och BIG-partnern David Zahle med skådespelerskan Maria Rich och deras tre söner.
Här är – i bokstavlig bemärkelse – högt i tak efter att David helt gjort om lägenheten, som idag är ljus och luftig, full med specialdesignade lösningar och välbevarade historiska detaljer.
Nyrenoverad lägenhet
Längst upp i ett 1700-talshus vid Christianshavns kanaler i Köpenhamn bor arkitekten och BIG-partnern David Zahle och skådespelerskan Maria Richsammen tillsammans med parets tre söner, i en lägenhet som har blivit helrenoverad under åtta månader med David själv som ansvarig projektledare.
Ett K-märkt hus
Så snart man kommer in i bostaden och låter blicken vandra runt upptäcker man nya dörrar som leder till nya rum och det är svårt att skapa sig en överblick exakt hur planlösningen ser ut. Och det finns det goda skäl till.
Hela huset är K-märkt. Det byggdes 1734 och våningsplanet som familjen Zahle/Rich bor på var ursprungligen en lagerlokal där man förvarade master. Senare rymde det en brittiskägd sockerfabrik – och hela byggnaden K-märktes 1918.
– Själva lägenheten byggdes på 70-talet. Man lade in tak så att man fick två våningsplan med massor av genomgångsrum. Det var rena skattjakten att försöka ta reda på hur det hela hängde ihop. Men det är också viktigt att gå på en sådan upp- täcktsfärd innan man flyttar in, för då får man en förståelse för historien, förklarar David.
Välbevarade detaljer från svunna tider
Efter att han hade tittat på planritningen föll ändå huvuddispositionen av rummen rätt snabbt på plats. Alla golv har rivits upp, alla väggar rivits ned. Och man har en viss fördel när man är en prisbelönt arkitekt, som både kan rita, fatta snabba beslut och prata direkt med hantverkarna.
Resultatet har blivit en lägenhet där detaljerna från det förflutna är välbevarade och som har en stor, ljus och luftig framtoning samtidigt som atmosfären är intim och personlig.
Särpräglade konstruktioner
När man stiger in i lägenheten måste man direkt gå uppför en brant travertintrappa för att komma till hallen. Härifrån öppnar lägenhetens största rum upp sig. Här finns kök, vardagsrum, sovrum och utgång till en takterrass. I båda ändar av det stora rummet finns det en trappa upp till den översta våningen.
– I ena änden är trappan en integrerad del av hyllan, där varje steg ser ut som det dragits ut ur hyllplanen. I andra änden är trap- pan gjord som en förlängning av golvet och den faller nästan ut ur golvet ovanpå, likt en harpa, berättar David om idéerna bakom de två särpräglade konstruktionerna.
En lägenhet med själ
Även om David känner lägenhetens ursprungliga skelett utan och innan, kan han fortfarande förundra sig över varför man en gång ut- formade den som man gjorde.
– Allt är ju snett och vint. Och varför går den där bjälken inte hela vägen över? 70-talsversionen av lägenheten hade en boyta på 304 kvadratmeter. Jag tog bort vinden, så nu är det 280 kvadrat- meter. Till att börja med var allt trä målat svart och vi försökte se om vi kunde skrapa oss ner till det ursprungliga träet. Men den mörka färgen tog för mycket plats visuellt, så vi valde att måla träet vitt is- tället. När man flyttar in i en bostad med själ får man en massa gratis vad gäller hemtrevnad. I ett gammalt hus som är lite snett och vint är det lättare att inreda med saker som är lite annorlunda.
Drömhemmet
David Zahles upplever att hans egen väg genom livets olika faser och bostäder också påverkar hans professionella uppfattning om hemmets funktion.
– När vi var väldigt unga vi byggde BIG lägenheter i öppen vind- slägenhetsstil à la New York, eftersom vi såg alla våra vänner köpa lägenheter och riva ner väggarna så att de fick ett enda stort rum. Och vi tänkte: ”Javisst, så här ska det vara.” Så började vi bilda familj och få barn och insåg att det var väldigt trevligt att kunna stänga en dörr. Tendensen jag ser är att man ändrar sig beroende på vilken period i livet man befinner sig i, och precis som man kan hitta 30 olika kaffesorter i affären nu för tiden, så börjar bostadsmarknaden långsamt också bli mer allsidig. Vi ritar allt mer nischlägenheter, så att folk kan förälska sig i sin drömbostad, förklarar David.