Se den Los Angeles-inspirerade lägenheten i Humlebæk, norr om Köpenhamn

Här är det fysiskt lågt i tak men det råder absolut inga tvivel om att ‘the sky is the limit’.

”Vi tar lite av Los Angeles till Humlebæk"

Han är amerikan. Hon är dansk. De träffades i Los Angeles och bor nu i en lägenhet på 69 m2 i utkanten av Humlebæk. Det unga paret är mycket framåt och har tagit med sig lite av den vilda energin från ”änglarnas stad” till det rofyllda förortskvarteret norr om Köpenhamn. Hos Caroline Appel och Mikey Estrada är det fysiskt lågt i tak, men annars råder det inget som helst tvivel om att här är det ”the sky is the limit” som gäller.

© Styling och foto: Mikey Estrada

Mikey Estrada och Caroline Appel representerar en ny ung generation i designvärlden som använder Instagram som huvudsaklig arbetsplattform. De träffades på Instagram, och det är även genom denna plattform som de hittar sin inspiration samt nya samarbetspartner. Deras lilla hem i utkanten av Humlebæk tecknar en bild av kreativ kompromisslöshet.

© Styling och foto: Mikey Estrada
© Styling och foto: Mikey Estrada

Den krämfärgade soffan är en svensk vintagesoffa från 30-talet. Mikey köpte den eftersom han förälskade sig i dess kurviga former. Piedestalen har Mikey skapat och han har även stått för den rustika väggbe- handlingen som matchar den brutalistiska stil som präglar hela hemmet.

En liten designmässig pärla

När vi kommer gående från stationen i Humlebæk, nedför en liten cykelväg som löper längs ett klassiskt danskt villakvarter, möts vi av virvlande blad, trädgårdsgrindar som skramlar och vimplar som smäller i den starka blåsten. Just då känns Los Angeles sexfiliga boulevarder, bilar, folkmyller, vajande palmer och överflöd av solsken mycket avlägset.

Utanför ett lite småtrist, gult hus pekar en vänlig granne ut uppgången vi letar efter. Vi ringer på dörren och på andra sidan dörren hörs bjäbbet från två små hundar. Det är två små pomeranian-hundar – rasen som L.A.-baserade Paris Hilton gjorde känd för snart ett par årtionden sedan. Från den smala, mörka hallen öppnar vardagsrummet upp sig som en designmässig liten pärla med ett internationellt perspektiv. Här är det visserligen lågt i tak rent fysiskt, men samtidigt möts man av en energi så positiv att man får känslan av att här är allt möjligt.

© Styling och foto: Mikey Estrada

Lägenhetens lilla vardagsrum är fyllt med ny dansk och äldre skandinavisk design. Affischerna på väggen kommer från Atelier Cph, länstolen är en gammal vintagestol av Søren Hansen från 1939 för Fritz Hansen, och soffan är gjord av A.J. Iversen och köpt på auktion i Stockholm. Det svarta bordet är gjort av Kristina Dam, taklamporna kommer från &Tradition, spegeln från Louise Roe och den skulpturala stolen är Roly-Poly av engelska Faye Toogood.

De gör saker på sitt egna vis

Vi är på besök hos det unga paret Mikey Estrada och Caroline Appel, som båda är några och tjugo. Båda har kreativa jobb: Mikey som fotograf, stylist och kreativ konsult inom mode och inredning och Caroline som designer, sömmerska, modell och stylist. Tillsammans med en fransk kollega driver de dessutom klädmärket Garçons Infidèles, vars kundkrets inbegriper namn som Gigi Hadid, Machine Gun Kelly och Gucci Mane.

De tillhör en generation som har vuxit upp med Instagram som ett fönster mot omvärlden, där alla kändisar, stjärnor och kreativa människor bara är ett klick bort. Som Mikey flera gånger understryker, behöver de ingen utbildning utan drivs framåt av en obändig lust att utvecklas, skapa nya projekt och lära känna nya människor. De gör saker och ting helt på sitt eget sätt, vet vad de vill och har gjort det länge.

© Styling och foto: Mikey Estrada

Överallt i hemmet ser man fina skulpturer och skulpturala lampor. I fönstret finns en Surface Sconce-lampa av Studio Henry Wilson från Rue Verte, den svarta lampan strax intill är från Handvärk, och skulpturerna kommer från 101 Cph.

© Styling och foto: Mikey Estrada

Länstolen av Søren Hansen för Fritz Hansen var en av de första möbler som Mikey köpte efter sin ankomst till Skandinavien.

© Styling och foto: Mikey Estrada

Vid arbetsbordet står Poul Kjærholms PK1 i flätad rotting och hyllan i bakgrunden är från Ikea.

Ett tidigt intresse för design och fotografi

– Redan från det att jag var nio-tio år följde jag med min pappa till de byggplatser han jobbade på. Här fick jag se fantastisk arkitektur och inredning. Jag började vända upp och ner på möblerna för att se vilka märken de var av. Sedan gick jag hem och läste allt jag kunde hitta om formgivarna, producenterna och de olika historierna som låg bakom alstren, berättar Mikey och fortsätter historien om hur han även tidigt kastade sig över fotograferingen.

– Genom mitt skateboardintresse upptäckte jag fotografen Ed Templeton. Jag älskade hur han lyckades fånga skateboardkulturens anda i sina bilder. Jag var runt tio år när jag började ta svart-vita foton med en analog kamera. Jag övade mig på att redigera dem efteråt, vilket ledde mig vidare till digitalkameran. Jag av var så ivrig att få lära mig redigera att jag tog en massa slumpmässiga bilder på nätet och redigerade om dem, berättar Mikey.

© Styling och foto: Mikey Estrada

Sovrummet passar stilmässigt till resten av den lilla lägenheten. Stilen är även här brutalistisk med den mineraliska spackelfärgen som påminner om brutalistiska byggnader i betong. Här har omsorg lagts på rummets taktila ytor, ljusinsläpp och skulpturala element som ger rummet karaktär i den i annars spartanska inredningen. Det höga konsolbordet kommer från 101 Cph, mattan från Menu, doftljusen från Studio Oliver Gustav och de olika skulpturerna kommer från både Rue Verte och 101 Cph.

Kärlek vid första ögonkastet

Mikey och Caroline träffades i L.A. när hon bodde där en längre period för att göra karriär som modell. De båda fann varandra på Instagram och bestämde sig för att träffas. Det var kärlek vid första ögonkastet. Caroline upptäckte Mikeys intresse för design och började att peka ut exempel på dansk design som de såg i L.A. Plötsligt såg Mikey dansk design överallt.

– När jag träffade Caroline fick jag namn på allt det som jag hade sett hundratals gånger i USA, men som jag inte visste vad det var: Hans J. Wegner-stolen, som finns i Vita huset, Louis Poulsen-lamporna som man kan se på nästan alla större företag i New York, o.s.v. När vi flyttade till Danmark tog Caroline med mig till Louisiana-museet. De hade en massa Arne Jacobsen som jag kände igen hemifrån. Det ledde mig till Fritz Hansen. Därefter tog Caroline med mig till Finn Julhs hus på Ordrupgaard och det var nästa stora danska designupplevelse. Hans soffa var så vacker och det var så lyxigt, men på ett subtilt och avspänt sätt som jag inte alls var van vid från USA. Jag älskade det, berättar Mikey.

© Styling och foto: Mikey Estrada