Se den lyxiga lägenheten helt utan vita väggar

I lägenheten i Köpenhamn får färgerna fram alla detaljer och skapar en alldeles speciell atmosfär.

© Foto: P. Wessel, styling: Caroline Flindt

På väggen hänger fotokonst från Claus barndomsvän Erik Refner, en liten litografi av Cathrine Raben Davidsen samt en poster från thewallmarket.com.

© Foto: P. Wessel, styling: Caroline Flindt

Mia har valt att använda mörka toner till väggar, stuck och tak. På så vis framträder de många detaljerna i stucken tydligt, vilket ger lägenheten massor av karaktär.

Dekadenta ramar i Köpenhamn

På Østerbro i Köpenhamn har Mia och Claus Brandt-Jakobsen inrett ett hem i en mörk, lyxig värld med fängslande färger, spännande vintagefynd och egen design.

© Foto: P. Wessel, styling: Caroline Flindt

Möblerna i matsalen är en perfekt blandning av vintagefynd och nyare design. Kristallkronan av Arnold Montrose för Dernier & Hamlyn framhävs på vackraste sätt med den grågröna färgen i bakgrunden och bidrar till att skapa elegans i rummet. Stolarna från Bertoia från 1940-talet matchar vackert det nyproducerade matbordet från Millioncph. Fotokonst av Annaleena Leino Karlsson pryder väggen.

Stämningsfulla färger

Det är en av de inredningar där allt höjs till en ny nivå. Där färger både bjuder in och hänför och skapar en mjuk sammansättning. Där det råder en alldeles särskild atmosfär, som om man besökte ett lyxhotell eller ett museum.

Platsen är Mia och Brandt-Jakobsens privata hem, där de bor med sina fyra barn. Det är ett hem med förkärlek för unik möbeldesign och föremål, där man inte är rädd att använda färger.

Läs också:

© Foto: P. Wessel, styling: Caroline Flindt

Lägenheten ligger i en statlig egendom på Østerbro i Köpenhamn.

© Foto: P. Wessel, styling: Caroline Flindt

Claus Brandt-Jakobsen är designer och founding partner i Millioncph. Han är gift med Mia Brandt Jakobsen, som är optometrist. De har totalt fyra barn: Sara 14 år, Magnus 12 år, Marius 10 år och Norr 6 år.

Samma nyans

Enligt Mia Brandt-Jakobsen spelar färgerna en viktig roll i deras hem och här leks det med spännande effekter, som att måla väggar, stuck och tak i mörka nyanser. Det finns inga vita väggar i hemmet och även om alla färgerna är olika, har de en grå eller grön nyans gemensamt.

© Foto: P. Wessel, styling: Caroline Flindt

Det vackra dörrpartiet i glas leder ut till en liten balkong. Indianen på väggen är ett resefynd och stolen är designad av Harry Bertoia.

Med respekt för historien

– Färgerna är inspirerade av de två fantastiska människor som bodde här före oss och den magiska tidsficka vi fick ta över. När vi kom in i lägenheten för första gången, kom vi till en plats där det inte hade gjorts om något på över 50 år. Rummen var i de finaste färgerna, så vi valde att stanna kvar i den världen. Många tycker att det är vågat att måla både tak och stuck mörka. Men för oss är det bara målarfärg. Vi tycker färgerna hjälper till att ta fram alla detaljer och att de ger lägenheten ännu mer karaktär, berättar Mia.

Hon har under tidens lopp samlat många spännande fynd från utlandet och auktioner. Mia har särskilt en stor passion för lampor och industriella möbler, som bidrar till att skapa en vacker kontrast till lägenhetens ståtliga stil.

© Foto: P. Wessel, styling: Caroline Flindt

Köket är det ursprungliga från 50-talet och det är familjens nästa inredningsprojekt. Fram tills dess kan familjen njuta av det mysiga, gamla köket, som också har fått en mörkgrön färg på väggen.

Ett hem med plats för familjelivet

Intresset för inredning och möbeldesign delar hon med sin man, Claus Brandt-Jakobsen, som är designer och partner i inredningsföretaget Millioncph. Efter många år som produktionschef på Muuto grundade Claus varumärket Millioncph med sin barndomsvän Jens Kajus, som har ett förflutet på e-Types.

– Vi är inte ett typiskt skandinaviskt varumärke och vi är primärt inspirerade av utländska trender. Vi är mycket kvalitetsmedvetna och har en stor passion för själva materialet. Vi tillbringar mycket till på att utveckla den enskilda produkten och vill hellre vänta med att skicka något till marknaden än att leverera årliga kollektioner, berättar Claus.

Hemmet är endast inrett med enskilda möbler från Millioncph, eftersom Claus vill att det ska vara en balans mellan egen design och de övriga sakerna i lägenheten.

– Eftersom jag arbetar med möbler i vardagen, har jag ett mycket avslappnat förhållande till inredningen. Vårt hem får inte bli ett showroom, utan ska avspegla att vi är en familj med fyra barn. Det ska fungera i vardagen och vara en plats där vi kan slappna av. I synnerhet komforten är viktig – kanske för att jag snart kommer upp i en viss ålder, säger Claus med ett leende.

© Foto: P. Wessel, styling: Caroline Flindt

I sovrummet råder en intim hotellstämning med mörka färger och vackra textilier. Kudden har Mia själv designat, sängöverkastet är från Cozy Living och lampan är köpt på en loppmarknad i Berlin. På väggen hänger fotokonst av Erik Refner.

Ett gemensamt intresse

Han låter tryggt Maria sitta i förarsitsen när det ska inredas. Men paret genomför emellanåt även gemensamma projekt för hemmet. Till vardagsrummet har de t.ex. designat ett skrivbord i stål och glas, som står som en vacker skulptur i rummet.

– Vårt gemensamma intresse för möbeldesign och arkitektur gör att det konstant är nya projekt på gång. Jag hoppas att vår lägenhet är präglad av detta stora intresse, säger Mia.

© Foto: P. Wessel, styling: Caroline Flindt

De ville ha ett funktionellt och dekorativt bord med plats för båda två. Lampan är från 1970-talet och hittades på en tysk auktionssida. Fönsterramarna är gjorda av mahogny och kommer troligtvis från 40-talet. Stolen kommer från Magis.