Ägaren till denna helt nyrenoverade lägenhet i den gamla pappersfabriken i Silkeborg älskar både storstadens puls och naturens rofylldhet. Denna dubbla passion kombineras i inredningen med råa industriella material som stål och betong samt paneler av varmt trä och massor av naturligt ljus från den stora fönstren. Både kök och metallskåp har skräddarsytts för ytorna av Riis Snedkerier.

© Andreas Mikkel Hansen

Pappersfabrikens pärla

Med panoramautsikt över en del av Jyllands vackraste natur gör denna penthouselägenhet i Silkeborgs gamla pappersfabrik anspråk på att vara en av stadens, kanske till och med en av Danmarks, vackraste lägenheter.

Vi har besökt ägaren för ett samtal om varför han slog sig ner just här.

Det stora vardagsrummet speglar tydligt mötet mellan det industriella och det naturliga. Alla fönster i hemmet är försedda med svarta eldrivna persienner från Copenhagen Blinds. De kan styras via en app på mobilen.

© Andreas Mikkel Hansen

Ljuset flödar in

... Det gör det från ett stort takfönster och från det enorma panoramafönstret som går runt hela penthouselägenheten på 245 m2.

Och har man inte fått nog med ljus kan man ta sig ut på någon av de stora altanerna där man också kan njuta av Gudenåens brus och spana ut över Silkeborgsöarna. Lägenheten ligger i Silkeborgs gamla pappersfabrik 1844 med skog och vild natur åt ena hållet och stadslivet åt det andra hållet.

Små myshörnor har tänkts in i hemmets planlösning, som exempelvis här, där en rumsavdelare i trä samtidigt fungerar som en bänk.

© Andreas Mikkel Hansen

I entrén välkomnas man av naturligt ljus från takfönstret samt utsikten över Gudenåen.

© Andreas Mikkel Hansen

Ett stort intresse för just denna lägenhet

Ägaren, som till vardags lever ett hektiskt liv på resande fot mellan världens metropoler, och som samtidigt älskar att jaga, fiska och vistas i naturen, tyckte att läget var perfekt.

– Jag gick länge och höll utkik efter något passande. Faktiskt stalkade jag fastighetsmäklaren och sa att jag verkligen var väldigt intresserad av just den här lägenheten.

Hotellinredningar från hela världen har varit en stor inspirationskälla för ägaren som gärna ville skapa en loungekänsla med olika zoner där man kan koppla av. Det kan man bland annat se här där den inbyggda soffan mittemot Mags Soft Sofa från Hay skapar
en trivsam hörna som får värme från den inbyggda belysningen, växter samt massor
av mattor, kuddar, konst och keramik.

© Andreas Mikkel Hansen

Det långa matbordet i trä har tillverkats av Riis Snedkerier och kontrasteras effektfullt av Wegners Y-stol i svart samt två Astep-lampor av Gino Sarfatti.

© Andreas Mikkel Hansen

“En plats där jag kan slappna av”

En dag ringde mäklaren och berättade att han hade övertalat det äldre paret som ägde lägenheten att sälja den. Den nya ägaren satte då igång att rita och planera.

Han ville inreda ett hem som skulle spegla kärleken till både stad och natur. Han hittade inspiration i New Yorks industriella uttryck, vilket syns i det genomgående svarta stålet och betonggolvet.

Naturen representeras i form av mycket varmt ekträ samt läder och andra naturmaterial. Hemmet skulle utgöra inramningen kring en okomplicerad tillvaro – lite som på ett hotell.

– Det är något av kliché att säga att man gärna bor i New York-stil och med hotell- stämning och man blir ju faktiskt otroligt trött på att bo på hotell. Men det är ändå något speciellt med det – en enkelhet. Det är en plats där jag kan koppla av, där jag trivs och mår bra utan att det är för komplicerat, förklarar ägaren.

Hotellinspirationen syns även tydligt i sovrummet som är mycket stramt och enkelt hållet och går i samma färgskala som resten av hemmet. Den stora sängen kommer från Hästens, och klädställningen från Kristina Dam.

© Andreas Mikkel Hansen

Less is more

Han har försökt hålla inredningen stringent, och noga tänkt igenom alla detaljer.

– När man har en stor lägenhet som denna så finns det massor man skulle kunna göra. Men enligt min åsikt blir resultatet sällan lyckat när man vill för mycket. Man kan inte bara fylla hemmet med 27 olika saker, då blir resultatet bara en enda röra. Genom att skära bort och skära ner allt till ett minimum har jag i alla fall hittat den rofylldhet jag eftersträvade, avslutar ägaren.

Wegners CH25, i svart så klart, får här sällskap av en pall från bröderna Eames.

© Andreas Mikkel Hansen

Sovrummet kombineras med ett arbetsrum och bildar tillsammans med hemmets ena badrum en hel avdelning i den ena änden av lägenheten.

© Andreas Mikkel Hansen

I hemmets två badrum syns samma svarta metallramar som i entrén, sovrummet och köket. Det skapar en sammanhängande inredning. De svarta armaturerna kommer från Vola och badrumsinventarierna från Riis Snedkerier.

© Andreas Mikkel Hansen

Hyllan i arbetsrummet är av Mogens Koch från Carl Hansen & Søn, kontorsstolen är Oxford Chair av Arne Jacobsen från Fritz Hansen, mattan kommer från Muuto, och bordslampan är en PH-lampa från Louis Poulsen.

© Andreas Mikkel Hansen

Korridoren binder samman ägarens privata avdelning, med sovrum, arbetsrum och badrum, med det stora öppna sällskapsrummet. Via korridoren kommer man även till två rum som är de vuxna barnens gästrum när de är på besök, liksom även ett stort grovkök.

© Andreas Mikkel Hansen

I husets andra badrum får vi åter bevittna mötet mellan det industriella och det naturliga, mellan stål och trä och mellan kallt och varmt. Handfatet är från Boffi och handdukarna från Georg Jensen Damask.

© Andreas Mikkel Hansen